Ki lesz a La Liga gólkirálya?

2018.08.16

Hamarosan kezdődik a spanyol labdarúgó bajnokság. Az előzetesünk holnap jelenik meg, de addig is megnézzük, hogy kik lehetnek Lionel Messi legnagyobb kihívói Cristiano Ronaldo hiányában.

Lionel Messi 

Természetesen Lionel Messi a legnagyobb esélyes, pláne, úgy, hogy Cristiano Ronaldo elhagyta a bajnokságot. Messi eddig ötször volt a La Liga gólkirálya. A 2011/12-es szezon a rekordja, akkor ugyanis 50 lőtt góllal szerezte meg a liga aranycipőjét. Az előző szezonban 34 találatra volt szüksége ehhez.

Luis Suarez

Lionel Messi egyik legnagyobb kihívója saját csapattársa, Luis Suarez lehet. Az uruguayi csatár egyszer már volt a liga gólkirálya. A 2015/16-os idényben 40 lőtt góljával volt ő a legeredményesebb. Suarez az előző idényben 25 gólt tett a közösbe, ennyi aligha lenne elég az aranycipőhöz...

Antoine Griezmann

Természetesen a matracosok 27 éves támadóját is meg kell említenünk, ha a leggólerősebb labdarúgókról írunk, ugyanakkor nem tartozik a toronymagas favoritok közé. Már csak azért sem, mert az Atletico Madrid nem rugdossa fölöslegesen a gólokat. Ez alatt azt értem, hogy míg a Real Madrid és a Barcelona gyakran elpáholja a gyengébb ellenfeleket addig a matracosok csak a kötelezőt hozzák. Az előző idényben a Barcelona 99, a Real Madrid 94, az Atletico Madrid pedig 58 gólt rúgott, ugyanakkor ők kapták a legkevesebb gólt. Ami Griezmannt illeti 32 meccsen 19 gólt szerzett. 

Gareth Bale

A walesi csatárnak húzóemberré kellene válnia Madridban Cristiano Ronaldo távozása miatt. Balet az elmúlt idényekben rengeteg sérülés hátráltatta, ezért félő, hogy az idén sem tud végig vezér lenni. Amikor pályára lépett az előző idényben, akkor azonban remekül szerepelt. 16 gólt szerzett a ligában, s átlagban 113 percenként talált be, ami jobb mérleg, mint Suarezé. 

Michy Batshuayi

A belga csatár nagyon belejött a góllövésbe Dortmundban, míg meg nem sérült. A dortmundi kölcsönszerződése alatt 10 meccsen hétszer talált be. A Chelsea ennek ellenére újra kölcsönadta, ezúttal a Valencianak. Az kérdéses, hogy a denevéreknél is vezéregyéniség tud-e lenni, főleg abban az esetben, ha Simone Zaza is marad, de azért mi megadtuk neki a bizalmat és felírtuk a nevét a gólkirályi címre esélyesek közé.

Marco Asensio

Sokan úgy tekintenek Asensiora, mint az új Cristiano Ronaldora, de azért egyelőre badarság lenne tőle várni Ronaldo gólszámait. Tény, hogy jól mozog a pályán, de közel sem olyan gólerős, mint a portugál. Az előző idényben 32 bajnokin 6-szor talált be. Igaz, ami igaz gyakran csereként került pályára, de átlagban így is "csak" 307 perceként talál be. Mindenesetre, ha megtáltosodik és a társak is elkezdik labdával tömni, akkor talán lehet esélye az aranycipőre...

Diego Costa

Az első félszezonja nem sikerült olyan fényesre visszatérése után, de most megtáltosodni látszik Diego Costa. A világbajnokságon Portugália ellen duplázott és Irán ellen is betalált, tegnap pedig az európai szuperkupán a Real Madridnak lőtt kettőt. Ugyan leírtuk, hogy nem az Atletico Madrid a legtöbb gólt jegyző csapat, de Costa talán így is lehet a liga legeredményesebbe...


/Zoli/