Kezdődik a szezon! - Belga első osztály bemutatása

2017.07.27

A belga labdarúgó-bajnokság első osztálya, közismertebb nevén Jupiler League vagy Jupiler Pro League a belga labdarúgás legmagasabb osztálya. A bajnokságot 1895-ben alapították. Jelenleg 16 klub szerepel ebben az osztályban, a címvédő az Anderlecht.

A Jupiler League összes résztvevője kétszer játszik minden csapattal, oda-visszavágós rendszerben. A bajnokság így 30 fordulóból áll. A szezon általában augusztustól májusig tart. Az 1995-96-os szezon óta a győzelemért 3 pont jár. Ha a szezon végén 2 csapatnak ugyanannyi pontja van, először a több győzelem rangsorol. Ha ez is megegyezik, nem rangsorolnak újabb szempontok szerint, hanem egy oda-visszavágós mérkőzést játszik egymással a 2 klub, így döntve el az előkelőbb hely sorsát.

A bajnokságban jelenleg 16 csapat szerepel. A 15. és a 16. helyezett osztályozót játszik a bentmaradásért.

A legjobb hat csapat a szezon végén egy rájátszáskörben mérkőzik meg egymással, végül az elöl záró két csapat jut ki a Bajnokok-ligája selejtezőibe, míg a harmadik az Európa-liga selejtezőibe. A 7.-14. helyezett csapatok is egy külön rájátszás rendszerben vesznek részt két csoportra bontva, majd mindkét csoport első helyezettje egy oda-visszavágós döntőben mérkőzik meg, a győztes az Európa-liga selejtezőibe jut.

A legsikeresebb belga csapat az Anderlecht, ami 34 alkalommal nyerte meg a belga elsőosztályt, ez rekord.

Az idei szezon csapatai: Antwerp, Anderlecht, Charleroi, Club Brugge, Genk, Gent, Lokeren, KV Mechelen, Standard Liege, St. Truiden,Waregem, Eupen, Kortrijk, Oostende, Waasland-Beveren, Mouscron.

Szerintem idén az Anderlecht vagy a Club Brugge lesz a bajnok,de lehet hogy egy meglepetés csapat végez az élen.

Szerintetek idén  ki emelheti magasba a bajnoki címet?

/Csaszi/