Káosz a spanyol válogatottnál: Lopetegui helyett Hierro irányítja a válogatottat a VB-n

2018.06.13

Tegnap már írtunk arról, hogy Julen Lopetegui aláírt a Real Madridhoz annak ellenére, hogy másfél hete hosszabbított a spanyol válogatottal. A tegnapi írásunkban azt is felvetettem, hogy mennyire jó döntés az, hogy már a VB előtt bejelentették Lopeteguit a Real Madridnál. Mint kiderült semennyire ugyanis a spanyol szövetség lépett, és azonnali hatállyal kirúgta Lopeteguit. 

Az előzmények:

Lopetegui másfél hete hosszabbított 2020-ig szerződést. A Real Madrid érdeklődéséről már pár napja tudott, ennek ellenére a spanyol szövetség elnökével, Luis Rubialessel csak a hivatalos bejelentés előtt 5 perccel tudatta a hírt. 

A sajtótájékoztató:

A spanyol szövetség ma 10:20-ra írt ki sajtótájékoztatót, mely 100 perces késéssel kezdődött meg. Csak Rubiales jelent meg, aki azt nyilatkozta, hogy Lopetegui kiváló szakember, de a viselkedését nem tudják tolerálni. Állítólag a spanyol válogatott játékosai próbálták meggyőzni az RFEF-et, arról, hogy ne rúgják ki az 51 éves edzőt, de az elöljárók másképp döntöttek.

Adódik a kérdés, hogy a Real Madridnak miért volt ennyire sürgős bejelentenie Lopeteguit. Egy szóbeli megegyezés esetén akár VB győztesként is érkezhetett volna Madridba....

Az utód:

Lopetegui kirúgása után 2 órával bejelentették, hogy a VB idejére a Real Madrid korábbi védője, Fernando Hierro lesz a megbízott edző. Hierro 2017 novembere óta dolgozott Lopetegui mellett, így legalább némiképpen ismeri a játékosokat. Hierro megbízatása egyelőre csak a VB idejére szól. 

Jó döntés volt a gyors edzőcsere?

Erre csak a VB után tudunk majd biztos választ adni, de kötve hiszem, hogy ebből jól jönnének ki a spanyolok. Érthető, hogy a szövetség sértve érezte magát, de úgy gondolom, hogy most a saját önbecsülésüket a csapat érdekei elé helyezték. Kissé olyan ez, mintha feláldozták volna a VB-jüket, csak azért, hogy revansot vehessenek Lopeteguin. Persze lehet, hogy nem ennyire borús a helyzet, mert a játékosok aligha felejtenek el futballozni, de lelkileg rosszul érintheti őket az edzőváltás. Hierro szempontjából pedig azért nem szerencsés, mert ezt a 23 fős keretet Lopetegui válogatta össze, amennyiben Hierro az edző, ő lehet, hogy Moratat, Fabregast vagy éppen Sergi Robertot is kivitte volna. Most pedig kapott egy alapanyagot és abból kell dolgoznia. Több játékoson akár a sértődöttség is úrrá lehet, mivel köztudott, hogy Ramos vezérletével több csapattag is kiállt Lopetegui mellett.

Ebből az edzőváltásból két irányba vezet az út. Az egyik az, hogy leszerepel a spanyol válogatott, és a játékosok között ellenségeskedés alakul ki, míg a focijuk kisebb válságba kerül. A másik pedig az, hogy hiába minden nehézség, Hierroval igazi tündérmesét ír a "La Roja" és akár a világbajnokságot nyer. 


/Zoli/