Kanadai nagydíj - Vajon ki nyer?

2018.06.10

Hiába Verstappen dominanciája a szabadedzéseken, az időmérőn Sebastian Vettel végzett az élen. Mellőle Bottas rajtol, Verstappen pedig csak a harmadik helyről indul. Lewis Hamilton mindkét körébe ejtett egy kisebb hibát, így csak a  4. rajtkockából startolhat. 

Szokásos verseny előtti rovatunkban, megnézzük, hogy kinek mekkora esélye van a győzelemre.

Sebastian Vettel - 38%

Vettel remekül kezdte az idényt. Az első két nagydíjat megnyerte, de azóta halovány a teljesítménye, dobogón is csak egyszer állt azóta. Ráférne egy problémamentes hétvége, ugyanis ha így folytatja lassan nem arra kell koncentrálnia, hogy hány pontra van tőle Hamilton, hanem arra, hogy Ricciardo és Bottas mennyire közelítette meg őt. Kanadában könnyen lehet előzni, így a pole-pozíció egyáltalán nem garancia a győzelemre, de ha Vettel az elején elhúz 4-5 másodperccel akkor meglehet a pódium első foka.

Valtteri Bottas - 20%

Bottasnak akkor lehet igazán komoly esélye a győzelemre, ha lerajtolja Vettelt. Amennyiben Bottas szeretne még valamit az idei évtől, akkor most kell megmutatnia, hogy ő is képes Hamilton szintjén teljesíteni. Én arra nem látok komoly esélyt, hogy Bottas tartani tudná a lépést Vettellel, így amennyiben nem tudja a rajtnál megelőzni, akkor marad a biztonsági autós fázisban való reménykedés, vagy egy esetleges taktika váltás.

Max Verstappen - 19%

A holland pilóta a szabadedzéseken fantasztikusan teljesített, de az időmérő edzést már nem tudta megnyerni. Mindenesetre a harmadik pozíció sem rossz, Verstappen vérmérsékletét ismerve biztosan megpróbálja megnyerni a futamot. A rajtnál is komoly veszélyt jelenthet, de amennyiben a versenytempója jó lesz akkor a futam során is meg fog próbálni beszúrni Bottas vagy éppen Vettel elé. Verstappen az elmúlt időszakban rengeteg kritikát kapott, így neki is kapóra jönne egy jó verseny.

Lewis Hamilton - 18%

Hamilton szinte hazai pályaként tekint Kanadára, már csak azért is, mert hatszor nyerte meg ezt a futamot. A rekordtartó Michael Schumacher, aki hét alkalommal nyert Montrealban, Hamilton akár már most beérheti őt, de a későbbiekben még meg is előzheti. Tegnap nem futott jó köröket, de nem szabad leírni. Amennyiben a győzelemért szeretne harcolni akkor már a rajtnál 1-2 helyet előre kellene lépnie. 

Más valaki - 5%

A kanadai nagydíj hozott már nagyon izgalmas futamokat, így nem kizárt, hogy az ötödik helyről rajtoló Räikkönen, vagy a mellőle induló Ricciardo nyeri a futamot, de én erre most kevés esélyt látok. Rajtuk kívül másnak a versenytempója sincsen meg a győzelemhez, így bárki más győzelméhez hatalmas csodának kellene történnie. 


A futam 20:10-kor rajtol és az M4 Sport élőben közvetíti!

Mindenkinek jó szurkolást a futamhoz!


/Zoli/