Kai Havertz - A Leverkusen üdvöskéje, de meddig?

2020.05.30
Kai Havertz a Bundesliga újraindulása óta bombaformában futballozik. Mivel jelenleg a német az egyetlen topliga, amelyben rendeznek mérkőzéseket, így Havertzre most azok is felfigyelhettek, akik amúgy kevésbé követik a Bundesligát. Az elmúlt 4 bajnokin 5 gólt szerzett, igaz az utóbbi időben Volland hiánya miatt szokatlan poszton, a kilences pozíciójában szerepel. Talán ez a számára legmegfelelőbb poszt?

Havertznek a Real Madrid sztárjához, Marcelohoz hasonlóan a nagypapája kulcsszerepet töltött be az életében, de a brazil hátvéddel szemben Havertzet a családja többi tagja is támogatta. 

,,A nagypapám volt, aki bevezetett a futballvilágába. Segített nekem megtenni az első lépéseimet a futballal irányába. Természetesen a bátyám és édesapám is támogatott a futballban. A családban mindenki futball őrült volt. Imádtuk a futballt és minden körülötte forgott. Én így nőttem fel, ezért is alakult ki ez a szenvedélyem a foci iránt." 


Havertz a Alemannia Mariadorf csapatánál ismerkedett meg a futball alapjaival, majd 10 évesen az Aachen utánpótlásához igazolt. A 11 éves Havertzen egy Leverkusen - Aachen U12-es találkozón akadt meg a gyógyszergyáriak scoutjának a szeme. A Leverkusen 8-3-ra nyerte a meccset. A vesztes csapatban pedig Havertz szerezte mind a 3 gólt. Több sem kellett a Leverkusennek. Leigazolták az ifjú tehetséget. Havertz évről-évre rengeteget fejlődött, a 2015/16-os szezonban az U17-es korosztályban a Leverkusen lett a bajnok. A csapat kulcsfigurája pedig Havertz volt, aki 26 meccsen 18 gólt szerzett. 

2016 októberében megkapta a lehetőséget a felnőtt csapatban egy Werder Bremen elleni bajnokin. 17 évesen és 126 naposan debütált, mellyel a csapat történetének legfiatalabb debütánsa lett. Azóta ezt a rekordot, a nemrégiben bemutatkozó Florian Wirtz megdöntötte. Havertz már 17 évesen beépült a csapatba. A 2016/17-es idényben 24 bajnokin 4 gólt és 6 gólpasszt tett a közösbe, emellett pedig a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Első idényében a szélen számítottak rá, de a 2017/18-as idényre a csatár mögé, a 10-es pozícióba vezényelte őt Heiko Herrlich. Havertz ezen a poszton vált kihagyhatatlan játékossá. Minden sorozatot figyelembe véve 35 meccsen 4 gól és 9 assziszt fűződött a nevéhez. Az 2018/19-es évadban a szélen és középen is gyakran játszott. Egy dolog volt biztos, mégpedig az, hogy játszik! Csapata legeredményesebb játékosa volt a Bundesligában. Minden bajnokin pályára lépett (34 meccs) 20 gólt szerzett és 4-szer szolgálta ki a társait. A BL-ben pedig 6 csoportmeccsen 3 gólt és 3 gólpasszt hozott össze. Teljesítményére természetesen a német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw is felfigyelt, aki 2018 szeptemberében küldte először pályára egy Peru elleni barátságos meccsen. Azóta további 6 alkalommal játszott a nationalelfben, egy gólt szerzett és 3 gólpasszt adott. 

Kiváló teljesítményére egyre több topcsapat felfigyelt. Többször összeboronálták a Bayern Münchennel, ahol a Robben-Ribéry szélsőpáros távozása miatt szükség lehetett volna rá, de végül maradt a Leverkusennél a 2019/20-as idényre is. Minden sorozatot figyelembe véve eddig 38 meccsen 15 gólt szerzett és 8 gólpasszt adott. Ráadásul Lars Bender és Julian Baumgartlinger hiányában már a csapatkapitányi karszalagot is ő viseli, mindezt 20 évesen. A koronavírus miatti kényszerszünet óta a Leverkusen 4 meccset játszott és 9 gólt szerzett, ebből 5-öt Kai Havertz jegyzett. Mivel jelenleg minden futballszerető ember a Bundesligára figyel Európa szerte, így Havertz népszerűsége is nagyot nőtt. Ha a jó formája kitart a szezonvégéig jelentősen feltornászhatja az árát és jó eséllyel már valamelyik topcsapatnál kezdheti meg az új idényt. 


/Zoli/