Július hónap születésnaposa - Harry Kane

2018.07.28

Oldalunk minden hónapban kiválaszt egy játékost, aki a hónap születésnaposa és róla egy hosszabb cikket olvashattok. Ebben a hónapban Harry Kanere esett a választásunk, aki ma ünnepli a 25. születésnapját.

Harry Kane teljesítménye eddigi csapatainál:

Leyton Orinet - 18 meccs - 5 gól

FC Millwall - 27 meccs - 9 gól - 5 gólpassz

Norwich City - 56 meccs - 1 gólpassz

Leicester City - 15 meccs - 2 gól

Tottenham Hotspour - 213 meccs - 140 gól - 22 gólpassz


Harry Kane 2004-ben került a Watfordtól a Tottenham akadémiájára. A 2010/11-es szezonban mindössze 17 évesen már egy felnőtt csapatnak volt kerettagja, csak épp nem a Tottenhaménak, ugyanis a vezetőség úgy látta jónak, ha kölcsönadják a harmadosztályban szereplő Leyton Orientnek. A 2011/12-es szezonra visszatért a Tottenhamhez, és 6 Európa-Liga meccsen is pályára lépett, sőt a Shamrock Rovers elleni idegenbeli mérkőzésen gólt is szerzett. A kevés játéklehetőség miatt a szezon második felére újra kölcsönbe került, ezúttal a Championshipben szereplő Millwallhoz. A 2012/13-as idényben három klub mezében is pályára lépett. A Premier League első fordulójában még a Tottenhamet erősítette, majd az élvonalban szereplő Norwichoz került kölcsönbe, ahol sérülései miatt csak alig-alig játszott. A szezon második felére a másodosztályú Leicester City-hez került. 

A 2013/14-as volt az első teljes szezonja, ami a Tottenham felnőtt csapatánál töltött, bár az is igaz, hogy néha az U23-as csapatban is pályára lépett. A felnőtteknél 10 bajnokin, 7 EL meccsen és 2 ligakupa találkozón jutott szerephez. A Premier Leagueban zsinórban három mérkőzésen is betalált. A Sunderland, a West Brom és a Fulham hálóit is megzörgette. Ezen kívül még a ligakupában a Hull City ellen szerzett gólt. 

A 2014/15-ös szezonban, 21 évesen valósággal berobbant, hamar alapemberré nőtte ki magát. 34 bajnokin 21 gólt és 5 gólpasszt tett a közösbe, de emellett a Európa-Ligában 7 a ligakupában pedig 3 gólt jegyzett. Első tripláját az EL-ben lőtte, az Asteras Tripoli elleni hazai meccsen. A Premier Leagueban olyan csapatok ellen duplázott, mint a West Brom, a QPR, az Arsenal vagy éppen a Chelsea, ráadásul utóbbi ellen 2 gólpasszt is kiosztott. A bajnokságban az első tripláját a Leicester Citynek lőtte. Olyannyira nagy szerepe lett a csapatnál, a Burnley és az Aston Villa elleni bajnokikon ő viselhette a csapatkapitányi karszalagot. 

A 2015/16-os idényben minden sorozatot figyelembe véve 50 mérkőzésen szerepelt és 28 gólt szerzett. A bajnokságban 25 gólt jegyzett, ezzel ő lett a liga gólkirálya. Ebben az idényben nem csak Kane remekelt, hanem az egész csapat is.  Nem sokkal maradtak le a meglepetésbajnok Leiecster Citytől, és a második helyüknek köszönhetően a következő évben a BL-ben indulhattak. 

A 2016/17-es évadban kisebb sérülések is hátráltatták, így minden sorozatot figyelembe véve csak 38 találkozón lépett pályára. összesen 35 gólt szerzett, s ebből 29 volt bajnoki találat, ezzel a terméssel pedig újra elnyerte a gólkirályi címet. A BL-ben első gólját az AS Monaco ellen szerezte, apró szépséghiba, hogy így is kikapott a csapat. A Premier Leagueban első mesternégyesét is meglőtte, a Leicester City volt a szenvedő fél. 

Az előző idényben 48 mérkőzésen 41 gól és 5 gólpassz volt a mérlege. Hiába szerzett 30 bajnoki gólt ezúttal ez is kevés volt a gólkirály címhez, ugyanis Mohamed Salah 32-szer mattolta az ellenfeleket. Ebben az idényben a BL-ben is igazi vezére tudott lenni a csapatnak. A Dortmund ellen hazai pályán duplázott, idegenben egyet lőtt. Az APOEL ellen triplázott és a Juventus elleni első nyolcaddöntő mérkőzésen is betalált. 

A válogatottban:

Harry Kane 2015 márciusában mutatkozott be az angol válogatottban, s azóta már ő a háromoroszlánosok csapatkapitánya. Eddigi 30 válogatott mérkőzésén 19 gólt szerzett. Ott volt a 2016-os Európa-bajnokságon, ahol szinte észre se lehetett venni a pályán. Rengeteg kritikát kapott a torna után. Az idei VB-n azonban bebizonyította, hogy igenis a válogatott élére tud állni. 6 góljával ő lett a torna gólkirálya, bár azt se felejtsük el, hogy háromszor büntetőből volt eredményes. 


Erre a linkre kattintva megnézhetitek Harry Kane 10 legszebb gólját. https://www.youtube.com/watch?v=JrgDnxpDnJk

Boldog 25. születésnapot Kane!


/Zoli/