Julen Lopetegui a Real Madrid új edzője

2018.06.12

A Real Madrid húzott egy váratlant és spanyol válogatott trénerét, Julen Lopeteguit szerződtette Zinedine Zidane helyére. A  Real Madrid menedzseri posztjára Guti, Jürgen Klopp, Pochettino és Wenger tűnt a legnagyobb esélyesnek.

Lopetegui eddigi edzői pályája:

Első klubja a Rayo Vallecano volt ahol vezetőedzői szerepet kapott, de mindössze 4 hónapon keresztül volt a csapat edzője. A 2008/09-es szezonban a Real Madrid B csapatának volt a vezetője. 2010 és 2014 között spanyol korosztályos válogatottak edzője volt (U20,U19,U21). 2012-ben U19-es Európa-bajnok lett, majd 2013-ban az U21-es válogatottal lett Európa legjobbja. 2014 nyarától 2016 januárig irányította az FC Porto csapatát, de a csapat gyenge szereplése miatt eltanácsolták. A spanyol felnőtt válogatott irányítását a 2016-os EB kudarc után vette át. Összerázta a csapatot, ugyanis vele eddig még egyszer sem kapott ki a spanyol armada. 20 meccsen 14 győzelem és 6 döntetlen a mérlege.

Jó döntés volt már a VB előtt bejelenteni a távozását?

Kötve hiszem, amikor már biztosan távozik egy tréner a csapattól, akkor már nehezen tudja motiválni a csapatot. Persze vannak kivételek, ilyen volt Jupp Heynckes 2013-as távozása a Bayern Münchentől és az idén Ambros Martin eligazolása a Győri Audi ETO-tól. Más kérdés, hogy ők mindketten meghatározó személyiségek voltak a csapataik életében, míg Lopetegui nem az. Vélhetően nem is akarták, hogy hasonlóra sor kerüljön, ugyanis nemrégiben 2020-ig hosszabbították meg a szerződését, aztán mégis a Real Madridnál kötött ki. 

Jelenleg még kérdése, hogy hogyan hat a játékosokra, hogy a VB után nem Lopeteguival folytatják, de egy VB győzelem biztosan jó benyomást tenne a Real Madrid játékosaira és a szurkolókra egyaránt.


/Zoli/