Joshua Zirkzee - A Bayern München legújabb üdvöskéje

2020.03.01

Joshua Zirkzee már korábban is igazolta a tehetségét, de most Robert Lewandowski sérülése miatt komolyabb szerep hárul rá a Bayern Münchennél, melyet egyelőre kiválóan old meg. Nem lennék meglepve, ha a nyár egyik legkeresettebb labdarúgója lenne.

Joshua Zirkzee 2001. május 22-én született a Rotterdamtól nem messze fekvő Schiedam városában. Pályafutását a helyi Spartaan '20 együttesénél kezdte, majd innen került 2013-ban az ADO Den Haag akadémiájára. 2016-ban már a Feyenoord akadémistája volt. Rotterdamban 27 meccsen 33 gólt szerzett, így az Arsenal, az Everton és a Manchester United is elkezdett érdeklődni utána. Zirkzee azonban a Bayern Münchent választotta, s 2017 nyarán Münchenbe költözött. Németországban komoly hangsúlyt fektettek a befejezések oktatására, ami különösen fontos volt Zirkzee számára és az edzések jelentősen különböztek attól, amit Hollandiában tapasztalt. 

Már első bőrnadrágos szezonjában alapemberré vált az U17-esek között. 16 meccsen 15 gólt és 9 gólpasszt tett a közösbe, ráadásul a Frankfurt fiataljai ellen egy mesterhármassal hívta fel magára a figyelmet. A következő idényben minden sorozatot figyelembe véve 34 meccsen 22 gólt szerzett és 9 asszisztot adott. Ekkor már jobbára az U19-es csapatban játszott és az ifi BL-ben is pályára lépett, ahol 4-szer talált be. 


Zirkzee a 2019/20-as idényben is szintet lépett. Alapember lett a Bayern München második csapatánál és a felnőtt keretbe is bekerült. A német harmadosztályban nem a legjobbak a mutatói. 16 meccsen csupán 2 gólt és 3 asszisztot hozott össze. Az ifi BL-ben azonban gólt lőtt a Tottenhamnek és triplázott az Olympiakos ellen. 

A felnőtt csapatban 2019 december 12-én debütált méghozzá egy BL meccsen. Az edző ekkor már Hansi Flick volt. A bajorok számára már tét nélküli Tottenham elleni találkozón állt be az utolsó 4 percre. Egy héttel később a Freiburg elleni bajnokin is lehetőséget kapott. 1-1-nél állt be. Beállása után 104 másodperccel gólt szerzett, majd Gnabry is betalált, így a Bayern 3-1-re nyert. Zirkzee még 2019-ben a Wolfsburg elleni bajnokin is lehetőséget kapott és gólt is szerzett. 2020-ban nem kapott sok lehetőséget, köszönhetően többek között Lewandowski bombaformájának. A lengyel csatár azonban a Chelsea elleni BL meccsen megsérült, így Zirkzee komoly lehetőség kapujába került. A Hoffenheim elleni bajnokit végig játszotta, csapata 6-0-ra nyert és ő maga is betalált. Ha ilyen teljesítményt nyújt, méltó helyettese lesz Lewandowskinak és nem elképzelhetetlen, hogy a lengyel visszatérése után is helyet kell majd neki szorítani a csapatban. 

Münchenben a legtöbbeknek Arjen Robben jut eszükbe Zirkzee kapcsán, már csak a nemzetisége miatt is. A posztját és a játékstílusát illetően azonban sokkal jobban hasonlít egy másik honfitárására, méghozzá Pierre van Hooijdonk-re. Van Hooijdonk játszott többek között a Celticnél, a Feyenoordnál, a Benficanál és a Nottingham Forestnél is. Profi karrierje során pedig több mint 350 gólt szerzett. 

A válogatottban: 

Bár vannak nigériai felmenői is mindezidáig a holland utánpótlás válogatottakban szerepelt. Az U19-esek között 9 meccsen 2 gólnál tart. Ha tartja remek formáját, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy ott lesz a nyári Európa-bajnokságon is. 


/Zoli/