Január hónap születésnaposa - Gianluigi Buffon

2019.01.28

2018 végén úgy szavaztátok, hogy az idén is legyen a hónap születésnaposa rovatunk, így hát érkezik az idei első rész. A Juventus legendás kapusa, Gianluigi Buffon ma ünnepli a 41. születésnapját. 

Gianluigi Buffon teljesítménye eddigi csapatainál:

Parma - 220 mérkőzés - 210 kapott gól - 85 kapott gól nélküli mérkőzés

Juventus - 656 mérkőzés - 5718 kapott gól - 311 kapott gól nélküli mérkőzés

PSG - 15 mérkőzés - 9 kapott gól - 6 kapott gól nélküli mérkőzés


Gianluigi Buffon 1978 január 28-án látta meg a napvilágot Carrarában. Édesanyja és édesapja is profi sportoló volt, mindketten profi súlylökők voltak. Édesapja unokatestvére, Lorenzo Buffon pedig híres futballkapus volt. A kis Giginek is a labdarúgás lett a szerelme, bár eleinte nem szerette igazán az edzéseket. Mint szinte minden gyerkőc, ő is a mezőnyben kezdte, s nem is volt ügyetlen. Az 1990-es hazai rendezésű VB hozta meg számára az isteni szikrát. A kameruni válogatott hálóőre, Thomas N'Kono komoly hatást gyakorolt rá, s az idoljává vált. 12 évesen úgy döntött, hátat fordít a kapunak és megvédi. Milyen jól tette! 13 éves korában a Milan a Bologna is érdeklődött iránta, Buffon azonban az akkori Serie A újonc Parmát választotta.

Buffon és idolja
Buffon és idolja

A Parma akkori edzője, Scala 1995 november 19-én dobta be a mély vízbe a 17 éves Gigit. Első felnőtt mérkőzésén rögtön nem is akármilyen ellenfelekkel nézett szembe, a Milan csatárai, Roberto Baggio, George Weah és Zvonimir Boban ostromolták a kapuját. A gólszerzés azonban nem jött össze. Buffon remek bravúrjainak köszönhetően 0-0-ás döntetlennel zárult a mérkőzés. Ezt követően még 8 mérkőzést játszott az idényben, a következő évad végére pedig első számú kapussá vált, s a csapattal a Serie A második helyén zárt. Legjobb Parmai szezonja az 1998/99-es volt, ekkor ugyanis első alkalommal megválasztották  a liga legjobb kapusának és az Európa-Liga elődjét, az UEFA Kupát is megnyerte az együttessel. 

2001-ben újabb nagy változás történt Buffon életében. A Juventus nem sajnált érte 53 millió €-t kifizetni, ami akkoriban hatalmas összeg és természetesen világrekordvolt a kapusok körében. Buffon 17 éven át volt a Juventus játékosa és az érte fizetett összeg többszörösét is ledolgozta. Kilenc alkalommal lett a Serie A bajnoka (zsinórban 7-szer), a Coppa Itáliát négyszer nyerte meg, azonban a hőn áhított BL siker nem jött össze. 3 BL döntőt játszott a Torinóiakkal, legközelebb 2003-ban volt a sikerhez, akkor csak büntetőpárbajban szenvedtek vereséget a Milántól. 

Kezdő pozíciója soha nem inogott meg a zebráknál, de 2006-ban mégis majdnem elhagyta szeretett csapatát. Állítása szerint új kihívásokra vágyott és már alá is írt egy előszerződést a Milánnal, azonban a Juventus Serie B-be visszasorolását megfelelő kihívásnak találta, így maradt. Időközben a világ egyik, ha nem a legnagyobb kapusává nőtte ki magát, az IFFHS az évszázad kapusának is megválasztotta. Utolsó mérkőzését 2018 május 19-én játszotta a Hellas Verona ellen. 63 percet töltött a pályán, gólt nem kapott, majd a mérkőzés hátralévő részében körbejárta a stadiont, s elbúcsúzott a szurkolóktól. Sokan úgy gondolták, hogy a visszavonulás mellett dönt, de nem így tett. Elfogadta a Paris-Saint Germain ajánlatát, 40-en túl úgy határozott, kipróbálja magát egy új ligában és még egyszer megkísérli megnyeri a Bajnokok Ligáját. 

A válogatottban: 

1997-ben debütált a squadra azzurrában, s 2018-ig 176 mérkőzésen vsielte a címeres dresszt. 5 világbajnokságon és 4 Európa-bajnokságon járt az olasz válogatottal. Legnagyobb sikere a 2006-os VB győzelem volt, ahol a torna összes mérkőzését végig védte és csak egyetlen gólt kapott. 2012-ben EB döntőt is játszhatott, de a kontinenstorna győzelem nem jött neki össze. úgy tervezte, hogy a 2018-as VB után int búcsút a válogatottnak, de az élet más forgatókönyvet írt. Buffonék a Svédország elleni pótselejtezőt elvesztették, így nem utazhattak Oroszországba. 

Buffon legszebb védései a Juventusnál:


Boldog 41. születésnapot kívánunk Gianluigi Buffonnak!


/Zoli/