Interjú Veres Péterrel - a Hatpluszegy alapítójával

2017.11.14

Ezúttal egy kézilabdában jártas személlyel sikerült interjút készítenem, a Hatpluszegy kézilabdával foglalkozó oldal alapítójával beszélgettünk. Az oldalt IDE kattintva tudjátok felkeresni. 

Az első kérésem az lenne, hogy beszélj egy picit az oldal alapítási körülményeiről, hogy mi céllal hoztad létre. 

Gyermekkoromban sokáig sportriporter szerettem volna lenni, így már elég korán közeli kapcsolatba kerültem a sporttal. Régen atletizáltam, fociztam, jelenleg pedig kézilabdázom. Mellesleg gyermekekkel foglalkozom, mint kézilabdaedző. Régen azonban sportriporter szerettem volna lenni és talán ebből az indíttatásból alapítottam meg az oldalt. Különös célom először nem volt, mindössze blogként szerettem volna működtetni az oldalt. Akinek tetszik, az követi, esetleg megosztja velem az észrevételeit és így eszmét cserélünk ugyanabban a témában. A kézilabda körül forog az életem, gondoltam miért ne próbálhatnám meg én is az ilyen jellegű elfoglaltságot?!  Örülök, hogy egyre többen követnek, nagy megtiszteltetés ennyi ember bizalma. 

Jelenleg hol kézilabdázol? 

Jelenleg Szolnokon kézilabdázom, ahol a cél a minél komolyabb kézilabda-élet kialakítása. Korábban magasabb osztályokban is próbálkoztam, de a munkáim és a tanulmányaim miatt már csak alacsonyabb szinten, szórakozásból és a csapattársaim iránti szeretetből fogok labdát. Viszont egyértelműen nem ebből szeretnék megélni, inkább a munkáimra és a tanulmányaimra helyezem a hangsúlyt. Ellenben sosem szeretném kizárni a sportot az életemből, mert ez az a közeg, ami igazán magával ragadott és ma is ezt teszi.

Mit gondolsz a szolnoki kézilabda milyen irányba tart? 

A megyében egyértelműen a legnépszerűbb és legsikeresebb sportág a kézilabda. Nagy múltja van a túrkevei, törökszentmiklósi, tiszaföldvári és a szolnoki kézilabdának is. Rengeteg gyermek imádja ezt a sportágat. Szolnokon sajnos az utóbbi időben háttérbe szorult, de a Szolnoki Kézilabda Club edzőivel azon dolgozunk, hogy ismét régi fényében csillogjon a sportág és minél több gyermek szeressen bele a kézilabdába. Azt hiszem, hogy jó irányba haladunk, egyre több igazolt játékosunk van, reméljük ezzel a jövőben a lehetőségek és a sikerek is párosulnak. 

Említetted, hogy te is foglalkozol gyerekekkel. Mesélj egy picit milyen az edzői munka velük. 

Az edzői munka nagyon hálás dolog, ha az ember gyermekekkel foglalkozik. Rendkívül őszinték és nagyon lelkesek. Jó látni, hogy eljutnak valahonnan valahová. De mindenekelőtt a felszabadult és vidám hangulat ragad meg a gyermekekkel kapcsolatban. Nagyon szeretem a jelenlegi csapatomat is, amit 10-12 éves fiúk alkotnak.

Akkor most váltsunk egy kicsit és a nagyobb csapatokról beszéljünk.

Mi a véleményed a Veszprém idei BL szerepléséről, az idén talán meglehet a hőn áhított BL serleg?

Véleményem szerint a Veszprémnek 2 éve kellett volna megnyernie a BL-t, körülbelül akkora lett volna ideális a munka gyümölcsét learatni. Akkor volt a legjobb a csapat, akkor volt több játékos is a topon (Sulic, Ilic, Nagy) és akkor volt a legjobb a kohézió. Idén új útra lépett a Veszprém, ami nagyon látványos és idén sokkal szívesebben nézek Veszprém-meccset. De egy új játékrendszerhez idő kell és ugyan benne lesz a Final4-ban a Veszprém, szerintem idén a PSG a legesélyesebb. Ráadásul egyetlen nemzetközi szintű irányítóval (Lékai) nehéz lesz...

És a Szegedről mit gondolsz, idén meddig juthat a BL-ben? 

A Szegedben most sajnos nem érzem azt az átütőerőt, amit éveken át. Már tavaly is éreztem a Szegeden, hogy hibázik valami. Szerintem Bombac után nem találtak megfelelő helyettest és Wyszomirskit is hiba volt elengedni. Nincs nemzetközi szintű klasszis irányítójuk, bár Zhitnikov nagyon tehetséges. Azt hiszem, hogy jó játékosok alkotják a Szegedet, de kb. 3 BL-szintű játékosuk van (Kallman, Balogh, Bánhidi), akik általában tudják hozni az állandó megfelelő szintet. A többiek is rendkívül jók, de nem vezérek, így pedig a Szeged nem tud lépni még egy szintet. Szurkolok nekik, mert egyértelműen a magyar kézilabda előrelépését jelentené, ha valaki felnőne a Veszprém mellé.

Az mindenképpen jót tenne az NB1 színvonalának is. És a nőknél mire számítasz a két magyar csapattól a Bajnokok Ligájában? 

A Győrt mindenképpen a FINAL4-ba várom a Rostov, a CSM és a Vardar mellé. Ott egyértelműen az dönt, hogy melyik csapat, mennyi jó formában lévő játékossal tud kiállni. Azért említettem többször a bejegyzéseimben, hogy inkább ősszel sérüljön meg mindenki a Győrben, mint tavasszal. A Győr - ha mindenki egészséges - akkor tényleg a világ legjobb csapata. Meg is vettem a jegyeket a Final4-ra! A FTC-ben számos jó fiatal van és már bizonyították hazai szinten, hogy képesek megszorítani a Győrt, ha jól jön ki a lépés a zöld-fehéreknek. Viszont most már jó lenne, ha Elek Gábor csapata is át tudná lépni azt a küszöböt, ami a nemzetközi elithez vezet. Magyarul, jó lenne, ha idén bekerülne a csapat a legjobb négybe. Talán a legjobb négyből a Rostovot képes lehet megelőzni a Fradi, remélem, hogy fel tudnak nőni a feladathoz.

Az férfi NB1 színvonaláról mi a véleményed? A középmezőnyből lehet olyan csapatot találni, amely pár év múlva talán beférhet a top 3-ba?

A férfiaknál nagyon szeretem a Tatabánya és a Füred játékát is a "nagyok" mellett. A középmezőny viszont nagyon szoros, nehéz megmondani, hogy ki miként tud előrelépni. Annak örülnék a legjobban, ha egyre több csapat lenne, ahol fiatal magyarok kapnak lehetőséget, mint Füreden. Szóval ne nyúljunk a középszerű külföldiekhez, inkább a magyarokra alapozzunk. Tetszik az Eger vagy a Cegléd játéka is, de a Dabas vagy a Komló is lehet hosszú távon stabil közép-, majd szépen lassan élcsapat.

Ez szerintem jót tenne, ha a Cegléd, Eger vagy a Dabas is idővel akár a bajnoki címért is, de legalább a dobogóért küzdhetne, szerintem ez növelné Magyarországon a kézilabda népszerűségét, mert jelenleg elég kiszámítható a magyar bajnokság. Te mit gondolsz erről? 

Mindenképpen! Egyetértek, nyilvánvalóan akkor a legjobb a színvonal, ha nem mindig ugyanaz nyer és némely szezonokban vannak meglepetéscsapatok. Azért szeretem pl. NBA-t is, mert szinte minden szezonban változnak a keretek, változik a játékerő, változik a tabella. A kézilabdával ugyanez a helyzet. Nagyon jót tenne a hazai kézilabdának, ha valaki felfurakodna a dobogóra újoncként vagy meglepetéscsapatként. Nagyon kíváncsi vagyok pl. hogy a Komló meddig menetel az idei bajnokságban. Jó lenne, ha minél több nemzetközi szinten is elismert klubunk lenne!

A férfi válogatottról mi a véleményed mire számítasz tőlük a 2018-as Európa-bajnokságon? 

Kíváncsi vagyok a fiatal csapatra. A legfontosabb most az, hogy hagyjuk, hagyják dolgozni Vranjest. Szerintem ő jó döntés volt, de nincs egyszerű helyzetben. A válogatottban benne lehet a lendület, benne van a meglepetés, de benne van a bizonytalanság is. A legideálisabb az lenne, ha mindenki rendelkezésre állna és 1-2-3 fiatalt be is tudna illeszteni Vranjes. Nagy László, Iváncsik Gergő és Gulyás Péter hiányában tényleg új időszak kezdődik a válogatott életében, ami talán nem is olyan nagy baj. Az irányítók jó formában vannak, a kapusok is jók, de egyértelműen az egység a válogatott legnagyobb erénye. Remélem, hogy idővel még több tehetséges fiatal kap lehetőséget, de ezt nem szabad elkapkodni. A legjobb 8-ba be kell kerülni, onnan pedig már minden lépés ajándék.

Már az NBA-t említetted, de a többi sportággal mi a helyzet? Követsz még valamilyen sportot igazán komolyan a kézilabdán kívül? 

 Állandó sportőrületben élek. Rendszeresen az NBA-t, a labdarúgó BL-t, a legjobb nemzeti labdarúgó bajnokságot követem, illetve szolnokiként természetesen a hazai kosárlabdát és vízilabdát is. Természetesen Olimpia idején minden sportág érdekel, ugyanúgy érdekel a vívás, mint a darts is. Szóval mindenevő vagyok.

Szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy sportőrületben tengeted mindennapjaid
Biztosan értesültél a Magyar foci válogatott Luxemburg ellen elszenvedett vereségéről. Mit gondolsz erről? Hogy lehetne a magyar foci minőségén javítani? 

Igazából sajnos a labdarúgás, legalábbis hazai szinten egyre érdektelenebbé és értékelhetetlenebbé válik számomra. Ebben a körben mind a klubcsapatok, mind a válogatottak szerepelnek. Sajnos eljutott oda a hazai labdarúgás, hogy a válogatott, amely a legjobb hazai labdarúgókat tömöríti, semmivel sem jobb, mint bármelyik magyar klub. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs kikből válogatni, mert mindenki gyenge... Sok lehetőséget adtam a focinak, hiszen magyarként én is imádom a jó focit, de azt hiszem, hogy nagyon rossz irányba halad a labdarúgás. Legalább 10-15 év lemaradásban vagyunk a nyugathoz képest. Rengeteget tudnék erről beszélni, de azt hiszem, hogy mindent elmond az, hogy júliusban szinte minden magyar klubcsapatnak befejeződött a nemzetközi szereplés olyan országok csapatai ellen, mint Albánia... A válogatott pedig olyan vereségeket szenved korábban lesajnált országoktól (Andorra, Luxemburg), amely a játék mellett a lélektelen játékról szólt. Rendkívüli fordulatnak kellene történnie a fociban, hogy minőségi változás álljon be.

Sajnos igazad van...
Még egy utolsó kérdést feltennék, mely ismét a kézilabdához kötődik. Van kedvenc kézilabdázód és, ha igen ki az és miért szeretted meg őt? 

A kedvenc kézilabdázóm mindig is Görbicz Anita volt. Egyszerűen zseniális. Nagyon sajnálom, hogy élőben nem láttam játszani Puskást vagy Michael Jordant, de nagyon hálás vagyok azért a sorsnak, hogy láttam Görbiczet. Ösztönös zseni és nagyon kedves ember, hiszen már találkoztunk többször. A játéka kiismerhetetlen, igazi győztes alkat, aki egy országot és egy csapatot tud magával ragadni. Játéktudás szempontjából a valaha volt legjobb. Emberileg viszont az ex-győri Anna Sen-t említeném meg, akivel kapcsolatban van egy sztorim. Már ismertük egymást néhány találkozás után, amikor beszéltünk és említettem neki, hogy szeretnék egy mezt tőle. Ugyan nem tudott ellátogatni a Győr-Rostov BL-meccsre, de Anna Vyakhireva, tehát egy másik orosz válogatott sztár elhozta Sen mezét Győrbe és személyesen adta át a nézőtéren nekem. Hihetetlen és szürreális volt, hiszen sztárokról beszélünk, akik mégis képesek voltak emberek maradni.

Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő válaszaid! 

Én köszönöm!