Interjú Nagy Lászlóval - A Nagy's foci oldal tulajdonosával

2017.09.24

A tegnapi napon Nagy Lászlót szólaltattuk meg, aki 16 éves korára már több mint 3000 lájkos facebook oldallal büszkélkedhet. Az oldaláról kérdeztük és természetesen a focis témák is szóba kerültek.

Az első kérésem az lenne, hogy kezdésnek egy picit beszélj az oldal alapítási körülményeiről, mi volt a fő célod a létrehozásával.  

Viszonylag későn kezdtem el követni a focit, hiszen olyan 10 éves lehetettem, amikor életem első meccsét láttam a TV-ben. Épp akkor zajlott a 2010-es Dél-afrikai vb és anyukám mondta, hogy nézzek már focit, úgyis minden fiú nézi a világbajnokságot. Nos, nem kellett több, elkezdtem nézni, majd játszani is. A helyi csapatban játszottam - kapus voltam, vagyok - majd abbahagytam, de még hobbiból és a sulicsapatban védek. Rájöttem, hogy nem vagyok elég tehetséges, de az összefüggéseket azokat nagyon értem. Eleinte csak a családom idegesítettem okoskodásaimmal, majd 2 éve elkezdtem a Facebook népét is. Célom volt, hogy oldalam kitűnjünk a sok focis portál közül, ami azt hiszem többé-kevésbé sikerült is.

Szerintem ez nagyon is sikerült.
Milyenek voltak az oldallal kapcsolatban az első visszajelzések? Hogyan élted meg ezeket? 

Először semmiféle aktivitás nem érkezett, alig követett valaki. Nehéz volt ''feldolgozni'', hogy szinte csak magamnak írok, de nem adtam fel és folytattam. Azért az első posztok nem ilyenek voltak, aztán változtattam, átváltottam a hosszabb, kicsit mélyebb posztokra, amikre először kevesebb visszajelzés érkezett, de mára már kialakult egy többé-kevésbé állandó mag, akik rendszeresen olvasnak.

És mára már a goal.com-ra írsz rendszeresen cikkeket... Mit jelent számodra ez? 

Először az nb1.hu-nál voltam, aztán kerültem a Goal-hoz. Nagyon nagy megtiszteltetés az egyik legnagyobb focis oldalnak írni és rengetek tippet, ötletet is kapok a főszerkesztőtől, amelyekből sokat tudok tanulni. Azonban nem szeretnék itt megállni, meg feljebb szeretnék lépni, ha lehet. Célom, hogy felnőttként elismert újságíró legyek, ami nagy álmom.

Az újságírás érdekel jobban? A kommentátor szerepkör kevésbé vonz? 

Hát igazából mindkettő, de azért az írás jobban megy, mint a beszélés, de egyik oldaltól sem zárkóznék el, sőt, a legjobb az lenne, ha a kettőt tudnám egyszerre csinálni.

Az oldalad miatt több lehetőség van, neves újságírókkal találkozni? Van valaki aki már felfigyelt rád? 

Beszéltem már sok újságíróval/kommentátorral, sőt, Kele Jánossal személyesen is találkoztam tavaly. Azt nem mondanám, hogy több lehetőség van, hiszen azért ugyan úgy elfoglalt emberek, de mindenki adott valami hasznos tanácsot. A Goal.com és az nb1.hu főszerkesztője figyelt eddig fel rám, remélem később többen is.

Említetted, hogy a 2010-es Vb volt az első focis élményed. Itt szurkoltál valamelyik válogatottnak, vagy volt olyan focista akinek a játéka megfogott? 

A brazilok játéka fogott meg igazán, az ő stílusok fogott meg a legjobban, na meg tetszett az élénk sárga mezük is. Most is kedvelem a válogatottat, de így kimondottan nem a kedvenceim. Természetesen van kedvenc csapatom, amit soha nem mondtam még el és nem is szeretném. 

És ki volt az első játékos akit igazán megkedveltél? 

Így kimondottan senkit. Mivel az elejétől fogva a kapus poszt érdekelt, így nyilván a kapusokat kedveltem jobban, de kimondott kedvencem nem volt és a mai napig nincs is. 

Melyiket tartod a legizgalmasabb/ legjobb ligának jelenleg? 

Kimondottan a legjobbnak a Premier League-t, de a top 5 ligát egyaránt nyomon követem. A Premier League és a La Liga a két kedvencem, de a hangulat és a körítés miatt a Bundesligát is szeretem, míg a sok tehetséges fiatal miatt a Ligue 1-t is.

A Holland, Portugál és a Belga ligáról milyen véleményed van? Sajnálatos, hogy Magyarországon ezek közül csak a belga ligát lehet nyomon követni a TV-ben...

Ezeket a játékosnevelő bajnokságokat is nagyon kedvelem, de amint említetted elég nehéz nyomon követni őket, pedig a következő 2-3 év legnagyobb átigazolási ''slágertermékei'' rendre ezekből a pontvadászatokból kerül ki. Mindenesetre, ha egy-egy játékos brillírozik arról igyekszek beszámolni.

A magyar NB1-ről milyen véleménnyel vagy? Sajnos nincs túl magasan a színvonal, és ezúttal sem sikerült még csak az EL főtáblára sem feljutni egy magyar csapatnak sem... 

Csak a szokásos. Igazából ez a rengeteg pénz, meg energia amit most a focinkba ölnek az nem mostanában fog megtérülni, minimum 5-10 év szerintem. Bár tény, hogy kéne tenni valamit, mert elég kihalt a bajnokság, valahogy vissza kéne csalogatni a szurkolókat, amire jó példa lenne a Bundesliga, vagy a közelből a lengyel bajnokság. Telt lelátok előtt sokkal élvezhetőbb lenne az egész, csak győzzük kivárni.

Igen ráadásul sajnos a válogatott sem tudta megtartani az EB-n mutatott remek formát. Mit gondolsz a 2020-as VB-re összejöhet a kijutás, ismét? 

Szerintem benne lehet, hiszen az utánpótlás azért biztató. Torvund, Szoboszlai, Csoboth Kevin és még sok fiatal tehetségünk elég komoly bajnokságban pallérozódik, ami biztató, bár Komanék óta tudjuk, hogy semmit nem jelent. Én bizakodó vagyok, szerintem megismétlődhet a csoda. 

Több nevesebb bajnokságban is bevezették a videóbírót, mi a véleményed erről? 

Szerintem abszolút jó döntés, az utóbbi években számos kétes eset miatt esett ki egy-egy csapat, bár láthattuk, hogy azért még gyerekcipőben jár ez az egész. Sok idő megy el vele, lassú, nehézkes, sokszor nem is alkalmazzák, sokszor pedig fölöslegesen.

A nyári átigazolási időszakról mit gondolsz? Számodra melyik volt a legmeglepőbb igazolás? 

Mbappé átigazolása lepett meg a legjobban, főleg, ahogy az egész történt. Azért is érdekes, mert pár nappal előtte még a Neymaros sztoritól zengett a sajtó, majd jött a fiatal francia. Ez mellett Lukaku klubváltása is érdekes volt, de a Paulinho saga is. 

Szerinted ki válhat be a legjobban közülük hosszútávon? 

Szerintem Lukaku. Nagyon okos csatár, le is nyilatkozza, hogy tanulási célzattal elemzi a meccseit. Nagyon beleillik a MU elképzeléseibe, gyakorlatilag egy felturbózott Ibra, hiszen mindamellett, hogy egy erőgép, jól fejel és életveszélyes, még technikás, okos és taktikailag is nagyon képzett. Mellette Morata is nagyon bevált, pedig benne is sokan kételkedek. Nem csodálkoznék, ha ők ketten vezetnék majd a PL góllövőlistáját. 

Szerinted benne van valamelyik csapatban, hogy triplázzon az idén? 

Nagyon nehéz ezt így szeptember végén megtippelni, de így a szezon elején nem igazán látom ennek az esélyét. A szezon előtt a Realt mondtam volna, de ők nem kezdtek valami jól, így szerintem senki nem fog.

A futball történelembe is beleásod magad tudtommal. A régebbi játékosok közül kit tartasz a legnagyobbnak? 

Igen, igyekszek minél többet megtudni a múltból, de így kimondott kedvencem nincs. A Futballforradalmakból sok minden érdekességet meg lehet tudni, azt ajánlom mindenkinek, de így kimondottan egy nemzet történetét nem néztem még át annyira. 

Még egy utolsó kérdés, más sport iránt érdeklődsz? Vagy mindig a foci érdekelt kizárólag? 

Nagy hibám, de mindig is csak a foci érdekelt, ami tudom, hogy nem jó, de legalább több időm jut a világ legcsodálatosabb sportjára. 

Köszönöm szépen az interjút, és további sok sikert kívánok! Remélem sikerül megvalósítani az álmod! 

Én köszönöm.


Amennyiben szeretnéd megnézni Nagy László oldalát kattints ide


/Zoli/