Interjú Menyhárt Mátéval, a Mezőkövesdi KC balszélsőjével

2020.04.08

Folytatjuk az NB I-es kézilabdázókat megszólaltató rovatunkat. Ezúttal a bajnokság 12. helyén álló Mezőkövesdi KC balszélsőjével, Menyhárt Mátéval beszélgettünk.

Menyhárt Máté Balatonbogláron ismerkedett meg a kézilabdázás alapjaival, majd a 2013/14-es szezonban az NB I/B-ben szereplő SBS Egerhez igazolt, ahol 2 évvel később NB I-es játékossá vált. 2017-ben igazolt a Mezőkövesdhez a több játéklehetőség reményében. A Kövesdnél kulcsemberré vált, 2 és fél év alatt már 366 gólt szerzett a csapat színeiben. 2018-ban a B válogatottban is bemutatkozott, az A válogatottság azonban még várat magára. 


Hogy érzed magadat? Hogy telnek a mindennapjaid ebben a nehéz időszakban? 

Menyhárt Máté: Köszönöm szépen, jól érzem magam. Szerintem minden sportolónak nehéz megélni ezt az időszakot. A szintén kézilabdás menyasszonyommal nap mint nap edzünk, hogy formában tartsuk magunkat. Mindketten csináljuk a klubjaink által előírt edzéstervet. Az edzések mellett az MKC U11-es lánycsapatának tartok hetente 3 edzést online, és természetesen amiben tudok segítek itthon a ház körül.

Mit gondolsz, mi lenne a megfelelő döntés az MKSZ-től? Ha befejezettnek tekintik a bajnokságot, akkor legyenek-e kiesők/feljutók vagy az lenne a legjobb, ha jövőre 16 csapatos lenne az NB I? 

M.M.: Én örülnék a folytatásnak, de ahogy halljuk a járványról az információkat kicsi a valószínűsége, hogy a bajnokság folytatva lesz. Azokat a csapatokat, amelyek nemzetközi porondon is szerepelnek még mindig azokat rettentően sajnálom. Abban biztos vagyok, hogy az MKSZ a legjobb döntéseket fogja meghozni. Szerencsére mi a kieső vonal fölött vagyunk, de úgy vélem, hogy talán a bajnokság kibővítése lenne a legkedvezőbb döntés a két kieső helyen és két feljutó helyen álló csapatok számára. 

Mikor kezdtél el kézilabdázni? Mikor tudatosult benned, hogy NB I-es kézilabdázóvá válhatsz? 

M.M.: 7 évesen kezdtem el Balatonbogláron. Imádom a játékot és már gyermekkoromban is oda meg vissza voltam a kézilabdáért. Örök álmom volt, hogy a magyar első osztályban játszhassak. Talán amikor megnyertük az NB I B-s bajnokságot az Egerrel, akkor tudatosult bennem, hogy lehetek NB1-es játékos, de amikor a tavalyi évben bent tudtunk maradni az MKC-val egy nagy küzdelemben a bajnokságban akkorra vált bennem ez biztossá.

Vissza a jelenbe: Hogy értékelnéd a Mezőkövesd idei szereplését? Ezzel a nagyon fiatal kerettel lehet nagyobb célkitűzés, mint a bent maradás kiharcolása? 

M.M.: Fiatalok vagyunk igen és sok variációs lehetőség sincs a keretünkben. 14 felnőttkorú játékosunk volt, és több fiatal tehetség a serdülő és ifi csapatból játszik fel hozzánk. Az eddig lejátszott meccsek alatt 5 döntetlent játszottunk. Ebből az 5 mérkőzésből 4 meccsen nekünk állt végig a zászló. Megítélésem szerint, ha ezeket a mérkőzéseket megnyertük volna, akkor teljesen máshol lennénk a tabellán, de kár ezen rágódni. Véleményem szerint sokszor mutattunk olyan játékot, amikor minden kövesdi szív büszke lehetett a csapatára. A biztos bent maradás volt a célunk. Jó úton jártunk.  

A Mezőkövesd legjobb góllövője vagy. Kaptál már esetleg ajánlatot más csapattól? Elképzelhető, hogy váltasz? 

M.M.: Ezt mind a csapattársaimnak köszönhetem, hiszen ők adják a gólpasszokat. Buday Dánielnek és Drizner Péternek is köszönhetem, hiszen nagy bizalmat szavaztak nekem a bajnokságban. Ezúton is köszönöm ezeket mindnyájuknak. Egyelőre mindenki a járvány megfékezésén dolgozik, szóval erre nem tudok neked választ adni.

Korábban a B válogatottban már szerepeltél. Gulyás István esetleg beszélt már veled?

M.M.: Sótonyi László bizalmat szavazott nekem a B válogatottban 2018-ban. Életemben akkor húzhattam magamra először címeres mezt. Hatalmas élmény volt. Talán bátran kijelenthetem, hogy az A válogatottban való szereplés a legnagyobb vágyam, ez motivál a legjobban.Legutóbbi 3 interjúnk: 

A következőkben további 5 élvonalbeli játékossal olvashattok majd nálunk interjút. Kitartást mindenkinek, ebben a nehéz időszakban!   


/Zoli/