Interjú az AFC Ajax Magyarország oldalával

2019.04.03

Az Ajax Amszterdam egyelőre szárnyal az idei BL kiírásban. A holland rekordbajnok a csoportkörben oda-vissza döntetlent játszott a Bayern Münchennel és csoportmásodikként jutott a legjobb 16 közé. A nyolcaddöntőben a címvédő Real Madridot kapta ellenfeléül. Az odavágón 2-1-es vereséget szenvedett az Ajax, de idegenben sem adták fel, s 4-1-re legyőzték az előző év győztesét, ennek köszönhetően pedig bejutottak Európa legjobb 8 csapata közé. A bajnokságban a múlt hétvégén 3-1-re verték a listavezető PSV-t, ennek köszönhetően pedig 2 pontra megközelítették az eindhovenieket. 

A napokban sikerült elérnem Magyarország egyetlen aktív oldalát, mely kizárólag az Ajax-szal foglalkozik. Az AFC Ajax Magyarország szerkesztője pedig nagyon készséges volt és nyilatkozott oldalunknak. 


Mesélnél egy picit az oldal létrejövéséről? Honnan jött az ötlet, hogy a Magyarországon nem túl nagy rajongótáborral rendelkező Ajaxnak csinálj egy szurkolói oldalt? 

Ez egy érdekes történet, az oldalt ugyanis nem én hoztam létre, bár megmondom őszintén nekem is megfordult a fejemben, hogy a kedvenc csapatomnak egy magyar szurkolói oldalt hozzak létre. Végül azért nem tettem meg, mert úgy éreztem nem lenne elég időm rá, és nem tudnék annyi időt ráfordítani, amennyit szeretnék. Aztán egyszer csak feltűnt, hogy volt egy hasonlóan gondolkodó Ajacied, aki megtette amit én nem. Azonnal elkezdtem követni az oldalt, néha küldtem neki az Ajaxról szóló cikkeket, híreket, aztán egyszer csak bevett a szerkesztők közé, és egy ideig ketten csináltuk az oldalt, de sajnos egy idő után már nem fért bele neki, így átadta teljes egészében. Ugyanakkor vannak olyan dolgok, amik még az ő idejéből maradtak, ilyen például a cím előtti XXX.

Mióta szurkolsz az amszterdamiaknak? 

Szerintem mint a magyar szurkolók többsége én is az 1995 körüli időszakban ismertem meg a klubot. Akkor még fiatal voltam, így nem lettem azonnal szurkoló (főleg mivel szépen elbántak a Fradival), de később, amint kicsit tudatosabban tekintettem a világ labdarúgására utánanéztem a csapatnak. Nagyon megtetszett az a filozófia amit képviseltek, és teszik mindezt a mai napig, ennek a hatására lettem igazán nagy Ajax szurkoló. 

Az idén a BL-ben fantasztikusan muzsikál a csapat. A Bayern München ellen két döntetlent játszottak, a Real Madridot pedig kiejtették a nyolcaddöntőben. Minek köszönhető ez a remek szereplés?

Megfelelő összetételű kerettel vágott neki a csapat az idénynek. A klub minden nyáron kiárusítást tartott, a legjobb fiatal játékosokat elvitték a nagy klubok, így minden évben újra kellett kezdeni az építkezést. Tavaly nyáron Overmars két nagyon fontos lépést tett a siker érdekében: 1. Nem engedte el a tehetséges fiatalokat 2. Rutinos játékosokat szerződtetett. A fiatalok korábban többször jelezték már a vezetőségnek, hogy szükségük lenne olyan rutinos társakra, akik segítséget nyújthatnak nekik, akikre felnézhetnek a nehéz időszakokban. Idén a fiatal titánok mellett ott van a csapatban Tadic, Huntelaar, vagy éppen Blind. A fiatalok tehetsége így kiegészült a rutinnal, ami megfelelően van vegyítve a csapatban. Ez a siker kulcsa. 

A következő ellenfél a Juventus lesz. Mit vársz a negyeddöntőtől? Látsz reális esélyt a továbbjutásra? 

Egyetértek azokkal, akik szerint a Real egy szétesett csapat volt. Zidane és Ronaldo távozásával a siker két meghatározó tényezője eltűnt, és a rekordbajnok közel sem volt gigászi ellenfél. A Juventus esetében teljesen más a helyzet. Abszolút top csapat, amelyik stabilan képes az olasz bajnokságban meghatározó szerepet játszani, taktikailag sokkal fegyelmezettebb és rutinosabb, mint a Real volt, így sokkal nehezebb dolgunk lesz. Természetesen látok esélyt a továbbjutásra, és nagyon bízom is benne, de ahhoz nekünk nagyon fegyelmezetten és koncentráltan kell játszanunk, hiba nélkül. Abszolút képesnek tartom a csapatot a továbbjutásra. 

A bajnokságban jelenleg 2 pont a csapat hátránya a PSV mögött. Meg lesz a bajnoki cím? 

Igen, a hétvégén sikerült legyőzni őket, így már csak 2 pont hátrányban vagyunk velük szemben. Sajnos ez azt jelenti, hogy nem a mi kezünkben van a sorsunk, ugyanis a hátralévő 7 bajnoki mérkőzésből 1-et el kell veszítenie az eindhoveni együttesnek ahhoz, hogy meg tudjuk előzni őket. Mindemellett a PSV-nek már a csak a bajnokság maradt, hiszen a hazai és a nemzetközi kupából is kiestek, de azt gondolom, hogy a minimális 2 pontos előny nagy nyomást fog jelenteni számukra, és egyszer még botlani fognak.

Miként éled meg, hogy a csapat legjobbjai rendre eligazolnak? 

Nagyon nehéz. Rettegés volt korábban a nyári átigazolási időszak... A tavalyi viszont nagyon furcsa volt. Overmars többször is nyilatkozta, hogy senkit nem engednek el, de mindenki csak legyintett rá, mert nem mertük elhinni amit mond. Beváltotta az ígéretét, és láthatjuk, hogy mi az eredménye. Sajnos idén nyáron lesznek megint távozók, szerintem 4-5 fiatal el fogja hagyni a klubot, de személy szerint én optimistábban tekintek a nyár elé, mint mondjuk 3-4 évvel ezelőtt.

Frenkie De Jongon kívül ki fog még eligazolni szerinted? A De Ligt, Ziyech, Neres hármast sikerülhet megtartani? 

Matthijs de Ligt maradásánál az ötös lottó is esélyesebb. Biztosan el fog igazolni, bízom benne, hogy az új csapatában is megkapja majd a bizalmat. Ha megkapja, akkor Európa egyik legjobb védője lesz. Ziyech távozása felmerült már tavaly is, de állítólag az AS Roma illetékesei meggondolták magukat a VB-n mutatott játéka miatt. Azóta valószínűleg nagyon megbánták ezt. Nem tartom kizártnak, hogy marad (örülnék is neki), de a távozása sem lepne meg. Neres távozásáról ellentétes hírek látnak napvilágot, nem lehet ezeken kiigazodni, de a brazil válogatottban való bemutatkozása és jó játéka miatt sok csapat felkapta a fejét, így véleményem szerint ő el fog igazolni. Szerintem sajnos el kell majd köszönnünk az argentín válogatott Tagliafico-tól is, akit szintén több klub is figyel, és az átigazolási időszakban biztosan megkeresnek majd bennünket a játékjoga miatt.

Évről-évre robbannak be fiatal tehetségek a csapat akadémiájáról. szerinted ki lesz a következő ilyen? 

Több akadémista is edz időről-időre a felnőtt csapattal, és néhányan már bemutatkozhattak az Aréna közönségének is. Ilyen például Dani de Wit (aki a Real ellen is beállt csereként), a sérüléséből visszatért Noa Lang, vagy a jelenleg épp sérüléssel bajlódó Carel Eiting. A fiatal távozók helyett talán ők léphetnek előre a rangsorban. Azért jegyezzük meg Jürgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch, vagy éppen Che Nunnely nevét, mert hamarosan ők is odaférhetnek az első csapat keretéhez. 

Három harminc fölötti játékos van a csapatban (Tadic, Schöne, Huntelaar). Az ő szerepükről mi a véleményed? 

Tadic és Huntelaar hatalmas egyéniségek, és irtó nagy tanárok a pályán. Rendkívül alázatosan végzik a dolgukat, és nagyon gólerősek. Ennek a két játékosnak hatalmas szerepe van abban, hogy az Ajax ilyen jól teljesít idén. Lasse Schöne szerepe már sokkal vitatottabb téma. Az edzők szeretik, hiszen rendszeresen játéklehetőséget kap, a szurkolók azonban úgy vannak vele, hogy már lassú és mást kellene játszatni. Ő egy olyan poszton szerepel, ahol nem lehet látványos játékot nyújtani, így a szurkolók nehezebben veszik észre a jó teljesítményt. Szerintem ő egy kiváló kiegészítő ember, aki cipeli a zongorát, hogy a művészek elkápráztathassák a közönséget. 

Hogyan állítanád fel a kezdőcsapatot a Juventus elleni első negyeddöntőre? 

Sajnos jobb szélső játékosunk, Mazraoui eltiltott lesz a Juve ellen, így én az Onana - Kristensen, de Ligt, Blind, Tagliafico - de Jong, van de Beek, Ziyech - Tadic, Huntelaar, Neres kezdőt küldeném pályára.


Köszönöm szépen az Interjút az Ajax szurkolói oldalának! Ti pedig ne felejtsétek el bekövetni őket facebookon:

/Zoli/