Interjú Arany Rebekával, a Debrecen jobbszélsőjével

2020.06.27

Ma a DVSC Schaeffler 19 éves jobbszélsőjével, Arany Rebekával beszélgettünk. 

Rebeka 2018 óta játszik a Debrecennél. 43 felnőtt bajnokin eddig 48 gólt szerzett, de a 2019/20-as csonka szezonban az EHF Kupában is lőtt 30 gólt. Emellett pedig Rebeka tagja volt a 2019-ben Európa-bajnokságot nyerő junior válogatottnak is. 

Hogy élted meg az utóbbi pár hónapot? Hogyan próbáltad formában tartani magadat?

Változóan éltem meg a karantént. Voltak rosszabb és jobb napjaim is. Természetesen amikor tudtam próbáltam minél több időt a szabadban lenni. Nagyon hiányoztak a labdás edzések, de azért az edzők elláttak minket egyéni futó- és erőnléti edzésekkel. Így próbáltuk valamennyire szinten tartani magunkat.

Hány évesen kezdtél kézizni és mikor döntötted el, hogy profi kézilabdázó szeretnél lenni? 

7 évesen kezdtem el a kézilabdát. Előtte is sportoltam, de azok mind egyéni sportágak voltak. Pont ez tetszett meg ebben a sportban, hogy csapatban kell játszani. Nagyon megtetszett a közösség, és nagyon megszerettem a csapattársaimat is. Talán amikor megnyertük az első országos bajnokságunkat, akkor jöttem rá, hogy, ha keményen dolgozom nagyon sok mindent elérhetek. 

Mindig is jobbszélsőként szerepeltél, nem próbáltad ki magadat más poszton korábban? 

Eleinte jobbátlövőként is játszottam, azonban míg a többiek magasabbak lettek addig én nem igazán nőttem. Ezáltal lekerültem szélre amit az első naptól fogva nagyon szerettem. Régebben mindig is kapus szerettem volna lenni és ezt nagyon sokszor mondtam az edzőmnek is. Ő viszont leszögezte hogy belőlem soha nem lesz kapus a bal kezem miatt, így hát maradtam szélső. 

A kézilabdában komoly előnyt jelent, ha valaki balkezes, hiszen jóval kevesebb a balkezes ember. Az életben származott esetleg valaha hátrányod abból, hogy balkezes vagy? 

Mivel anyukám is balkezes sokat segített az életben, igazából csak őt kellett utánoznom. Már kiskoromban rájöttem hogy ugyan azt kell csinálnom mint minden gyerek csak fordítva. De vannak olyan dolgok amiket jobb kézzel csinálok, ilyen például az evés, fogmosás vagy a labda vezetés is. 

Tanulsz még, vagy jelenleg minden erőddel a kézilabda karrieredre koncentrálsz? 

Mindig is úgy neveltek minket a bátyámmal hogy a sport mellett a tanulás is nagyon fontos, hisz nem tudhatod, mit hoz a jövő. Folyamatosan tanultam és jelenleg is tanulok a kézilabda mellett. Az érettségi után elkezdtem foglalkozni a sportújságírással, valamint a jogosítványt is megszereztem. 

Milyen érzés, hogy 19 évesen a Debrecen meghatározó játékosa vagy? 

Megtiszteltetés egy nagy múltú és sikeres klubban játszani. Nem mondanám, hogy meghatározó játékos vagyok, hiszem még nagyon sokat kell fejlődnöm, ami ebben a csapatban adott. 

A későbbiekben melyik csapatnál tudnád magadat elképzelni? A légióskodásra vevő lennél? 

Nem szoktam azon agyalni hogy milyen csapatokban játszanék. Vannak céljaim, amit bármilyen csapattal el lehet érni, ha teszünk érte. A magyar bajnokság az egyik legerősebb bajnokság a világon. Amíg itt játszhatok és tanulhatok minden nap, semmi értelme a légióskodáson gondolkodni. 


/Zoli/