Interjú a Serie B magyar oldalának adminjával

2017.10.08


Ismét sikerült egy interjút készíteni, ezúttal a Serie B magyar oldalának adminja állt rendelkezésünkre. Nagyon érdekes, hogy valakinek honnan jön az, hogy egy Magyarországon nem túl népszerű bajnokságról vezessen egy oldalt. Mindenesetre ha jobban beleássuk magunkat, akkor kiderül, hogy a Serie B-ben is remek meccseket lehet látni, és talán még a színvonal jobb is, mint a magyar első osztályban. 


Az első kérdésem az lenne, hogy mikor jött létre az oldal és milyen céllal? 

Az oldal 2014 nyarán jött létre, az idei immár a negyedik szezon, melyet naprakészen követhetnek az olvasók a Serie B magyar oldalon keresztül. Jómagam kedvelője vagyok az olasz futballnak, szerettem volna minél széleskörűbb tájékoztatást adni a rivaldafényből kieső, alacsonyabb osztályok eseményeiről. 

Mekkora az érdeklődés ez iránt? Hamar szép követő számra tett szert az oldal, vagy nehezen indult be? 

Valljuk be, hazánkban azért finoman szólva sem túl népszerű az olasz másodosztály. Az olasz topcsapatok még csak-csak, bár az elmúlt években a spanyol és az angol csapatok már sokkal populárisabbak lettek világszerte. Ennek ellenére azért véleményem szerint egyre jobban sikerül megcélozni és feltárni azt az elhivatott, érdeklődő közeget, amely igenis érdeklődik a Serie B iránt. A 2014-2015-ös szezon alatt még viszonylag kevesen követték az oldalt, de például a tavalyi évad során a követők számának folyamatos növekedés mellett az aktivitás is nőtt. Az idei évadnak pedig például a hazánkban viszonylag sok szimpatizánst magáénak tudó Parma vagy Palermo jelenléte jelentheti a legjobb marketinget.

Értem. Serie B-s meccseket, hol lehet élőben figyelemmel követni? TV-ben sajnos szinte sosem látni ilyen csapatok mérkőzéseit... 

Olasz csatornákon és internetes streameken lehet követni a Serie B-s összecsapásokat.

Esetleg voltál már Serie B-s meccset megnézni élőben? 

Számtalan alkalommal jártam már egy-egy olaszországi régióban néhány nap erejéig, de sajnos mindig úgy alakult az aktuális szezon programja, hogy akkoriban pont nem volt mérkőzés a környéken. De az aktuális mezőny stadionjainak jelentős részét már volt szerencsém felkeresni.

Melyik stadion tetszett a legjobban amelyikben már jártál? 

Nehéz lenne egyet kiválasztani, de a Bari és a Palermo hatalmas stadionjainak egyaránt megvan a maga varázslatos hangulata. A kisebb stadionok közül a jelenleg harmadosztályú Juve Stabia, vagy az élvonalbeli Benevento otthonát emelném még ki. 

Szerinted a Serie B milyen a magyar Nb1-hez képest? Magasabb színvonalat képvisel, vagy azért egyértelműen gyengébb?

Szerintem a Serie B erősebb az NB I-nél, a magyar bajnokság színvonala nagyjából az olasz harmadosztállyal vetekedhet. 

Akkor azt mondod, hogy egy Avellino vagy egy Cesena könnyen győzhetne mondjuk a Fradi ellen? 

Ha nem is könnyen, de szerintem erősebb csapatok, bár nem vagyok híve az ilyen összehasonlításoknak. De ha abból indulunk ki, hogy a Fradinak az elmúlt években egy bosnyák vagy egy albán csapattal is akadt gondja, akkor abszolút. Sajnos, a magyar csapatok évek óta nem tudnak maradandót alkotni nemzetközi szinten, és sokszor még a várt kötelezőket se tudják hozni, leszámítva mondjuk a Videoton idei Bordeaux elleni szép sikerét, amelyet mondjuk sajnos csúfos fiaskó követett a Partizan ellen. 

A jelenlegi mezőnyből melyek azok a csapatok amelyeknek mindenképpen az élvonalban kellene lennie? 

Rendkívül kiegyenlített a mezőny az idei bajnokságban, elég csak az aktuális tabellára nézni. A rajt után szerintem a Frosinone és a Palermo tűnik a legerősebbnek, de nagyon hosszú ez a 42 fordulós bajnokság, és aztán még a rájátszás. 

Mekkora esélyt látsz arra, hogy a Parmat jövőre ismételten az élvonalban lássuk? 

Szépen erősítettek a nyáron, papíron minőségi keretük van, de egyelőre kicsit hullámzóan teljesítenek, ha minél gyorsabban sikerül összeállniuk, akkor valóban harcban lehetnek a feljutásért. 

Egyes hírek szerint hamarosan csak 18 csapatos lesz a Serie A, ez tovább növelheti a másodosztály színvonalát? 

Ez még csak terv, hogy a következő években a Serie A és a Serie B is 18 csapatos lesz, és a harmadosztályban is csak két csoport lesz az eddigi három helyet, mert nem tudja ennyi klub finanszírozni a profi feltételeket. Lehet hogy színvonalasabb bajnokságot, jobb meccseket láthatnánk ilyen változtatások után, de nekem azért biztos vérezne a szívem néhány csapatért, ha például a B-s mezőnyt így lecsökkentenék.

Kit tartasz a Serie B legjobb játékosának? 

A legjobb játékost nehéz megnevezni. A gólkirályi címért szerintem Francesco Caputo (Empoli) és Ilija Nestorovski (Palermo) fognak versenyezni, a legnagyobb példakép pedig Alessandro Lucarelli (Parma). Emellett nagyon sok fiatal tehetség van, akik közül néhány éven belül akár élvonalbeli szinten is meghatározó játékos lehet. 

Lucarelli
Lucarelli

Szerinted például kiből lehet élvonalbeli játékos pár éven belül? 

A fiatalok közül szerintem Leonardo Morosini (Avellino) és Riccardo Improta (Bari) jövőre már az élvonalban fog játszani, mindketten a Genoától vannak kölcsönben a Serie B-ben, és mindketten rendkívül technikás, érett játékosok. De például élcsapatok egyes fiataljai is a másodosztályban pallérozódnak, érdekesek lehetnek például a Pescara 18-19 éves tehetségei, Cristian Capone és Ferdinando Del Sole, csak esetükben azért korukból kifolyólag, még nagyon nehéz megmondani, hogy mi lesz belőlük, de jó úton haladnak.

Mit gondolsz az idén mely csapatok eshetnek vissza a másodosztályba? 

A hét forduló alatt pontot sem szerző Benevento nagy esélyes lehet a kiesésre, pedig sok energiát fordítottak az erősítésekre. A Genoa, a Hellas és a Sassuolo egyaránt gyengén rajtolt, de szerintem mindhárom csapatban több van, talán egy esetleges edzőváltás dobhat rajtuk. Viszont a Crotone és a SPAL is biztosan a végsőkig harcolni fog a bennmaradásért. 

És szerinted kik azok akik a harmadosztályba eshetnek vissza? 

Sok csapat fog közt eldőlni, és biztos vagyok benne, hogy a végsőkig szoros lesz a küzdelem, a Serie B olyan bajnokság, ahol egymás után két-három győzelemmel szinte a tabella egyik végéről a másikra lehet ugrani, és ugyanez igaz fordítva is. A Cesena már váltott edzőt, hozzájuk hasonlóan szerényen rajtolt a Ternana, a Foggia, az Ascoli is, a Pro Vercelli pedig edzőcsere nélkül kezdett megtáltosodni, de alighanem az említett csapatok feje felett végig ott fog lebegni a kiesés réme.

És még egy utolsó kérdés. Szerinted van-e olyan csapat a Serie B-ben amelyik 10 éven belül akár BL helyezést is elérhet? 

Nehéz elképzelni, hogy a nagy tőkével rendelkező sztárcsapatok dolgába bele tudjon szólni egy alulról érkező kis csapat, Olaszországban azért az anyagilag nem túl tehetős klubok dolga különösen nehéz, főleg hogy a nagyok rendszerint felvásárolják a legjobb játékosokat. Így ezt nem tartom valószínűnek, de az egyáltalán nem kizárt, hogy tudatos építkezéssel, hozzáértő vezetőséggel és edzőkkel valamelyik mostani Serie B-s csapat néhány éven belül az első osztály meghatározó tagja lehessen.

Értem. Köszönöm szépen az interjút! 

Köszönöm a megkeresést! 

  Az oldal felkereséséért kattints IDE!

/Zoli/