Interjú a Magyar női kézilabda oldal tulajdonosával

2018.12.14

Véget ért a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntője, most pedig egy valódi szakértőt kérdeztünk az esélyekről. Természetesen a Győr és a Fradi BL szereplése is szóba került.

Kövessétek facebookon is Magyarország legnagyobb női kézilabdával foglalkozó oldalát: Magyar női kézilabda

Sportplatz - Sport, ami feltölt: Jelenleg is zajlik Franciaországban, a 13. női kézilabda Európa-bajnokság.A magyar válogatottnak sajnos a középdöntőben véget ért a torna. Mi a véleményed a mieink szerepléséről, elégedettek lehetünk? 

Magyar női kézilabda: Szerintem igen. A fiatal csapat hozta a mondhatni kötelező mérkőzéseket, a Románia ellen győzelem pedig mindenképp a bravúr kategóriába sorolható. A többi eredmény szerencsétlensége, hogy végül helyezésért sem tudnak játszani a lányok, ez sajnos benne van a játékban. Mindenképpen örömteli számomra, hogy a kiemelkedően tehetséges U20-as korosztályból több játékos is jól játszott a tornán, sőt bizonyos mérkőzéseken vezérévé tudtak a csapatnak. Mellettük Planéta Szimonetta játéka volt még "meglepetés" számomra. Úgy gondolom jót tett neki a légióskodás, sokat fejlődött a játéka. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a kapusok teljesítménye mellett sem, de azt hiszem tőlük talán már nem számít meglepetésnek ez a színvonal. Persze nem akarok szuperlatívuszokban beszélni a csapatról, hiszen most is voltak hibák, rosszabb periódusok, de az alapokat jónak ítélem meg, és innentől a szövetségi kapitány dolga, hogy ezekre megoldást találjon. 

Mit gondolsz melyik válogatott a legesélyesebb a torna megnyerésére?

 A torna előtt Norvégiát mindenképp ide soroltam volna, de aztán ahogy látjuk másképp alakultak a dolgok. A mostani elődöntőkbe szerintem a legesélyesebbnek tekinthető csapatok jutottak be, talán a francia csapat tekinthető kicsit fekete lónak, viszont őket segítheti a hazai közönség. Én Oroszország - Hollandia döntőt várok, de a végső győztes csapatra nem mernék tippelni. 

Mekkora meglepetés, hogy a címvédő Norvég válogatott be sem került az elődöntőbe? Norvégia csak a 2000-es tornán nem végzett dobogón, 18 év elteltével pedig ismét lemaradnak a pódiumról. 

Hatalmas meglepetés, legalábbis számomra mindenképp. És ehhez elég volt egyetlen botlás rögtön az első mérkőzésen. A norvég csapat legnagyobb sztárjai közül sokan már jóval 30 fölött járnak, náluk is hasonló problémák vannak, mint a magyar válogatottnál, ezen rutinos játékosok kiesésével kevés olyan játékos van, aki játéktudásban és tapasztalatban tudja majd pótolni őket.

A BL-ben ki a favorit szerinted? Összejöhet zsinórban a harmadik győri BL győzelem? 

Azt hiszem, hogy a BL igazi élcsapatainak köre nagyjából állandó az utóbbi pár évben: A Győr mellett, a Buducnost, és a CSM Bukarest. Melléjük tavaly és idén a Rostov zárkózott fel. Igazából itt az a csapat tud "labdába rúgni", ahol stabilak és a kiemelkedőek az anyagi lehetőségek, lásd pl a Vardar esetét. Természetesen, ha lehetek egy kicsit szubjektív, én a Győrt látom a legesélyesebbnek. Amennyiben a sérülések elkerülik a csapatot, akkor egyértelműen ők a favoritok. 

A Fradinak mit jósolsz? A Final Four reális cél lehet?

Véleményem szerint a Fradinak a negyeddöntőbe reális esélye van bejutni, hogy ott pedig kit kapnak a másik csoportból az még egyelőre nehezen megjósolható. Mindenképpen a magyar csapatok csoportja tűnik az erősebbnek, úgyhogy kis szerencsével és jó negyeddöntős játékkal el lehet érni a Final Four-t is. Sajnos a mai kézilabdában több minőségi légiós nélkül nem lehet kiemelkedő eredményt elérni. Egy részről nagyon szimpatikus a Fradi hozzáállása, amennyiben sok tehetséges fiatalnak adnak lehetőséget (és nem utolsó sorban ez a válogatottak szempontjából is igen fontos), ugyanakkor egy ilyen erős BL mezőnyben az idősebb, tapasztalt, nemzetközi szinten is kiemelkedő játékosok is kellenek a végső sikerhez. 

Januárban férfi világbajnokságot rendeznek. Mit jósolsz Csoknyai István legénységének? 

A csoportból mindenképpen tovább kellene jutnia a csapatnak, azt hiszem ez nem is kérdés. Egyelőre még csak egy bő keret van a tornára, így mélyebb latolgatásra majd inkább csak a Dánia elleni felkészülési mérkőzések után vállalkoznék. Sok még a nyitott kérdés a keretet illetően, illetve hogy hogy tudnak együtt dolgozni a fiúk az újonnan kinevezett szakvezetéssel.


/Zoli/