Interjú a Handballexpert oldal tulajdonosával, Sellei Zoltánnal

2018.08.05

Nemrégiben sikerült elérnem a Handballexpert - A kézilabda-szakértő oldal tulajdonosát, Sellei Zoltánt, aki szívesen állt rendelkezésemre. Beszélgettünk az oldal létrejöttéről, a következő idény várakozásairól, Yvette Broch érdekes döntéséről és arról, hogy kiviheti a legtöbbre a magyar junior világbajnok csapatból. 

Néhány cikket elolvastam az oldalról, és meglehetősen színvonalasak, úgy, hogy bátran lehet követni őket: Handballexpert


Elsőre arra szeretnélek megkérni, hogy mesélj egy picit az oldalról. Mikor és mi célból jött létre. 

Az oldal bő egy éves, a tavalyi Final Four előtt jött létre abból a célból, hogy legyen egy olyan oldal, amely nem csak kézilabdás hírekkel foglalkozik, hanem elemzéseket is végez, tudományos alapokra helyezve a cikkeket. Kézilabdázással foglalkozó oldal van, volt sok, viszont ilyen oldallal nem találkoztam, és arra gondoltam, ha már itt van ez a Magyarországon népszerű sportág, akkor a szurkolókat, a kézilabdát szerető embereket érdekelheti, mi miért történik, mi folyik a háttérben. Ez volt az alapgondolat. 

Hogyan kerültél kapcsolatba a kézilabdával? Kézilabdáztál korábban vagy még jelenleg is? 

Én kézilabdáztam, de hamar kiderült, hogy nem vagyok annyira tehetséges, mint szorgalmas, ezért arra gondoltam, hogy attól hogy nem lettem első osztályú kézilabdázó, még lehetek jó edző. Így a TF-re mentem, ahol a legjobb tanároktól tanultam, és végül diplomás szakedző lettem. Jelenleg amatőr szinten kézilabdázom, és 16 éve edzősködöm.

És jelenleg hol edzősködsz?

Jelenleg Németországban vagyok. Ötöd osztályú női csapatom van. Ez kb NBI/B aljának felel meg, most kaptam az ajánlatot. 3 éve osztrák első osztályban voltam. Otthon pedig minden osztályban voltam. 

Mit vársz a következő BL szezontól? Hogy szerepelnek majd a magyar klubok? 

Ami a nőket illeti, ott talán könnyebb a jóslás. A sajnálatos Yvette Broch eset ellenére is a Győrnek van a legerősebb kerete, így egyike a fő favoritoknak. Legszívesebben úgy írtam volna, hogy a címvédő a fő esélyes, de figyelembe kell venni, hogy edzőváltás volt az egyesületnél, és ez lesz Danyi Gábor első idénye vezetőedzőként. Sokan úgy vélik, hogy a nagymamájuk is megnyerné ezzel a kerettel a BL-t, de azért ez nem ilyen egyszerű. A Ferencváros egyik esélyese lehet a Final Fournak, de ahhoz sok mindennek össze kell jönnie. Elek Gábor kiváló munkát végez, így akár az is benne lehet a pakliban, hogy a négyes döntőben két magyar csapatért szurkolhatunk.

A férfi csapataink esetében nem vagyok ennyire optimista. A Szeged és a Veszprém is eljuthat a Final Fourig, de inkább az a realitás, hogy megismétlődik a tavalyi év, és nem lesz magyar férfi csapat Kölnben. Nagyjából nyolc csapat pályázik a négy helyre, és tökéletes szezont kell futniuk a honi csapatainknak, kulcsjátékosok sérülése nélkül, hogy a négyes döntőt elérjék. A Barcelona, Kielce, PSG, Montpellier mellett még ott van a két Bundesliga csapat is, igaz az ő keretük alaposan kicserélődik a következő szezonra.

Magyarországon már hosszú ideje a Szeged és a Veszprém uralja a férfi kézilabdát. Szerinted mi kellene ahhoz, hogy mások is beérjék a szintjüket? 

Amikor én megszerettem a kézilabdát, akkor három csapatos volt a bajnokság, mert a Veszprém és Szeged mellett volt egy főleg magyar tehetségekre épülő Dunaújváros. Azóta sajnos ez a férfi utánpótlás-fellegvár szinte megszűnt, így most évek óta ugyanaz van: Szeged, de főleg Veszprém-uralom. A kérdésre a válasz nagyon egyszerű, Montecuccoli is megmondta: pénz, pénz, pénz. A magyar női bajnokságban már a középcsapatok is hihetetlenül erősek, tele vannak válogatottal, ez a férfiaknál még várat magára szerintem jó ideig. A Ferencváros talán üde színfoltja lehet a mostani bajnokságnak.

A Szeged az előző idényben 11 év elteltével hódította el a bajnoki aranyat. Mit gondolsz összejöhet a címvédés? 

Nagyon nehéz megtippelni, ki nyeri a férfi bajnokságot, de azt talán kijelenthetjük, hogy a címvédés benne van a pakliban. Ha most tippelni kellene, akkor 51-49%-ot adnék Pastor csapatának.

A férfi klubcsapataink évről-évre komoly tényezők a Bajnokok Ligájában, a válogatott azonban már régóta képtelen igazán jó eredményt elérni. Mit gondolsz, mi állhat ennek a hátterében? Az, hogy sok a légiós a Veszprémnél és a Szegednél? 

Sokan gondolják úgy, hogy a rengeteg légiós az oka, hogy a válogatottjaink nem úgy szerepelnek világversenyen, ahogy azt a szurkolók elvárják, de a helyzet ennél komplikáltabb. A nőknél jobb a helyzet, hihetetlen eredményes utánpótlásnyarat tudhatunk magunk mögött egy junior világbajnoki győzelemmel. Persze ez még nem garancia a sikerre, de megalapozhatja azt. A férfiaknál gyengébb a felhozatal utánpótlásban, és a Nagy László-féle generáció hamarosan leteszi a kézilabdát, és nem érzem azt, hogy rengeteg fiatal tehetség dörömbölne a válogatott kapuján. Vannak rendívül tehetséges játékosaink, elég csak Lékaira vagy Bánhidire gondolni de úgy érzem - és remélem, nem lesz igazam -, hogy egyre nehezebb lesz majd kijutni világversenyre. Fontos, hogy a fiatal tehetségek ne egy sztárcsapat kispadján vagy a lelátón üldögéljenek, mert azzal nem sokat fejlődnek, hanem menjenek ambiciózus középcsapatokhoz, ahol állandó játéklehetőséget kapnak, vagy külföld is egy optimális opció lenne. Faluvégi Rudolf és Borbély Ádám esete akár követendő is lehetne. Persze fontos lenne felülvizsgálni, hogy miért nincs annyi tehetség Magyarországon, mit csinálnak rosszul az utánpótlás edzők. Nem szégyen tapasztalatokat és tudást gyűjteni más országokból.

Térjünk át a női kézire. A Győr Ambros Martín irányítása alatt négyszer nyert BL-t. Szerinted Danyi Gábor vezérletével összejön az ötödik siker? 

A győri keret a létező legerősebb, kis túlzással talán az egyetemes a női kézilabdázás történetében. Nagyon örülök, hogy magyar edző irányíthatja a csapatot, és nagyon remélem, összejön neki a BL-cím. Sok múlik azon, hogy mennyire lesz képes a szerepváltásra, hiszen a vezetőedzői és a másodedzői poszt két külön kategória, nem lehet ezentúl csak a "jó zsaru". A keret adott, okosan kell beosztani az erőket, és természetesen kell hozzá egy jó adag szerencse is, ami a sérüléseket illeti. Broch hiánya érzékeny veszteség lesz, de ettől még a csapat a BL egyik fő esélyese.

A napokban érkezett a hír, hogy Yvette Broch felfüggeszti pályafutását. Te látsz arra esély, hogy vissza fog térni? 

Nagyon nehéz téma ez, hiszen szerintem néhány emberen kívül senki sem tudja, mi történt igazán. Szomorú, hogy egy erőtől duzzadó, válogatott játékos, aki a posztján a világ egyik legjobbja, mind támadásban, mind védekezésben ilyen elhatározásra kell, hogy jusson. Csak találgatni tudunk, de úgy gondolom, ez inkább lelki-pszichés dolog, mint fizikai. Rengeteg példa van erre, sajnos tragikusak is. Az, hogy a csapat és az egyesület mellette van, ez rengeteget segíthet a játékosnak, mielőbbi feltöltődést és gyógyulást kívánok a játékosnak, bármiről is legyen szó. Yvette Broch képes lehet arra, hogy visszatérjen a pályára, de természetese a legfontosabb, hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet tudjon élni. Minden más másodlagos.

A női junior válogatott nyáron világbajnok lett. Mit gondolsz ki(k) vihetik a legtöbbre a keretből?


Ha azt mondom, hogy mindenki az túl egyszerű lenne. Egy világbajnok csapatról beszélünk, ahol minden játékos hozzátette a maga dolgát a sikerhez, természetesen a fantasztikusan dolgozó stáb mellett. Többen már most NBI-es kulcsjátékosok, vagy BL-csapat tagjai, a legfontosabb ebben a korban, hogy minél többet játsszanak, hiszen csak a meccsekkel lehet normális ütemben fejlődni, edzhet az ember bármennyit, ha aztán az "ünnepnapon", a meccsen nem lép pályára. Az összes játékos kiváló kézilabdázó, de ha egy kedvencet ki lehet emelni, akkor az Háfra Noémi lenne. Mind védekezésben, mind támadásban vezéregyénisége lehet a jövő válogatottjának. Az az érzésem, hogy a Debrecenben csodát véghez vitt lányok sok örömöt fognak okozni a sportág szerelmeseinek./Zoli/