Hogyan vizsgázott a videóbíró? - VB 2018

2018.07.17

Utolsó olyan cikkünk következik amelyben a 2018-as oroszországi világbajnokság kerül a középpontba. Ezúttal a videóbírót fogjuk értékelni.


Ugyan már több topbajnokságban (Serie A, Bundesliga) is bevezették a videóbírót, a nagyközönség előtt azonban most vizsgázott a rendszer. Hazudnánk, ha azt mondanánk jelesre...

A videóbíró jelenléte a statisztikákon is látványos, ugyanis 29 büntetőt ítéltek az idei VB-n, ami 11-gyel több, mint az eddigi rekord. 

Jó döntések sora: 

Számos jó döntése volt a videóbírónak. Például a Franciaország - Ausztrália mérkőzésen megítélt büntető Risdon szabálytalansága miatt. Vagy az egyetlen alkalom amikor a videóbíró hatására visszavonásra került a büntető, a Brazília - Costa Rica mérkőzésen Neymar esését követően. 


Vitatható ítéletek:

Ugyanakkor volt olyan döntés is, ami még a videóbíró jelenlétével sem volt igazságos. Nézzük is ezeket:

Szerbia - Svájc - Mitrovic esése

A Szerbia - Svájc csoportmérkőzésen, Mitrovic próbált felugrani fejelni egy érkező beadásra, de két svájci védő ledózerolta. Külön érdekes, hogy nem csak büntető nem született, hanem még csak vissza sem nézték az esetet.  

Belgium - Tunézia

A mérkőzés 5. percben Ben Youssef szabálytalansága után ítélt büntetőt a játékvezető. A szituáció azonban nem volt egyértelmű, így videón visszanézte. A szabálytalanság egyértelmű volt, de még éppen a tizenhatoson kívül történt, így csak szabadrúgást kellett volna ítélni.

Németország - Svédország

A német válogatott egyetlen győztes meccsén is lehetett volna más a kimenetel, ha a bíró Boateng szabálytalansága után büntetőt ítél, ám nem így tett. 


Sorsdöntő helyzetekben nem a videóbíró döntött

Sokan attól tartottak, hogy a videóbíró tönkreteszi az egyenes kieséses szakaszt és kulcsfontosságú helyzetekről dönt. Ez szerencsére nem így lett. A nyolcaddöntőktől kezdve, csak alig-alig kellett alkalmazni a videóbírót. Bár a döntőben előkerült a videóbíró és sokan vitatják is az általa meghozott döntést, de aligha ez döntötte el a trófea sorsát.


/Zoli/