Győri Audi ETO KC - HC Vardar - 60 perc a BL trófeáért

2018.05.13

Ambros Martín ismét döntőbe juttatta a Győrt, ahol a tavalyi évhez hasonlóan a Vardar lesz az ellenfél. A Győr a negyedik, míg a Vardar az első BL győzelmére hajt.

Út a döntőig:

Győri ETO

A Győr az első csoportját pontvesztés nélkül nyerte meg. A Rosztov a Midtjylland és a Brest Bretagne sorolt be a BL címvédő mögé. Bár Ambros Martin csapata a második csoportkörben CSM Bukarest elleni idegenbeli találkozón vereséget szenvedett, így is csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben a Buducnost volt a Győr ellenfele, melyet kettős győzelemmel búcsúztattak Görbicz Anitáék. Tegnap a CSM Bukarestet verte 6 góllal (26-20) a Győr és jutott be a fináléba.

HC Vardar

A Vardar a C csoportot nyerte meg a Ferencváros, a Thüringen és a Lavrik előtt. A középdöntős csoportját is megnyerte a macedón bajnok. Az ellenfelek között olyan csapatok sorakoztak, mint a Metz, a Ferencváros, a Buducnost, a Thüringen vagy éppen a Bietigheim, a Vardar mégis simán, 4 ponttal a Metz előtt nyerte meg a kvartettet. A negyeddöntőben a Midtjyllandot kapta ellenfélül a Vardar. Az első meccs szoros csatát hozott, csak eggyel nyert a Vardar, de hazai pályán valósággal bedarálta a Midtjyllandot. A Final Fourban a Rosztov ellen kellett kiharcolniuk a döntőbe jutást. Sikerült 25-19-re nyert a Vardar és tavalyhoz hasonlóan idén is BL döntőt játszhat.

Ambros Martín nagyszerű sorozata

Mint azt már egy ideje tudni lehet Ambros Martín a szezon végén távozik a Győrtől, és a Rosztov Don edzője lesz. Éppen emiatt talán mindenkinek jobb, hogy a döntőben nem a Rostov Donnal, hanem a Vardarral kell megküzdeni. 

Ambros Martín 2012 óta a Győr edzője. A 6 év alatt a Győr ötször a BL döntőbe jutott vele, és csak egyszer nem jutott el a Final Fourig (2015). Eddig háromszor nyerte meg a BL-t a Győrrel (2013,2014,2017), de reméljük ma ez a szám négyre fog emelkedni. Kétségtelen, hogy a trénernek hatalmas szerepe van ebben a sikerszériában.

Anja Althaus - egy különös eset

A német beállós tavaly a Vardarral jutott be a BL döntőbe. Csapata azonban a Győrtől vereséget szenvedett, Anja Althaus pedig 34 évesen bejelentette a visszavonulását. A Győri ETO viszont megkereste és Anja úgy döntött, még egy évet lehúz profiként, és a Győrhöz igazol. A sors érdekes fintora, hogy a tavalyi BL döntő megismétlődik, csak Anja már a másik oldalon foglal helyet. Azonban sok győri lányhoz hasonlóan neki sem ez lenne az első BL győzelme, ugyanis a Viborggal 2009-ben és 2010-ben is megnyerte ezt a sorozatot. Az idei BL szezonban 8 gólt szerzett.

Akitől érdemes félni:

Andrea Penezic

A 32 éves bal átlövő csapata leggólerősebb játékosa az idei BL szezonban. A horvát játékos 89 gólt szerzett ezidáig, ráadásul a formájával sincsen baj, hiszen tegnap hetet vágott a Rostovnak. Eredményességét jól mutatja, hogy idei 15 BL meccséből 11 alkalommal legalább ötször volt eredményes. Az ő jobb kezétől jobb félni...

Stine Bredal Oftedal - Cornelia Groot

Az Oftedal-Groot páros játékán nagyon sok múlhat. Nora Mörk hiányában egyértelmű vezérei a csapatnak. Groot tegnap a CSM Bukarest ellen 7 gólig jutott, míg Oftedal 5-ször volt eredményes. Ha úgy játszanak ahogyan tegnap, akkor fel van adva a lecke a Vardarnak.

Bódi Bernadett - az egyedüli jobbszélső

Jana Knedlíkova sérülése miatt Bódi Bernadett a csapat egyetlen jobbszélsője. Nincs alternatívája, így muszáj végig játszania a döntőt. Kisebb aggodalomra ad okot, hogy tegnap a mérkőzés vége felé fájlalta a lábát, de remélhetőleg minden rendben lesz vele. Bódi egyébként 32 gólos az idei BL szezonban.

Kari Aalvik Grimsbo - Kiss Éva

Kulcsfontosságú lesz a kapusteljesítmény is, tegnap is nagy szükségvolt a bravúrokra. A CSM Bukarest ellen összesen 11 védést láthattunk Győri oldalon. Grimsbo tízet Kiss Éva pedig egyet hárított. Az idei BL szezonban Grimsbo 5 meccsen védett legalább tíz alkalommal, míg Kiss Éva háromszor. Reméljük ma is elkapja valamelyikőjük a fonalat. 

A csapatok legjobb BL góllövői:

Győri ETO

Görbicz Anita - 67 gól

Stine Bredal Oftedal - 54 gól

Nora Mörk - 49 gól

Cornelia Groot - 47 gól

HC Vardar

Andrea Penezic - 89 gól

Andrea Lekic - 63 gól

Jovanka Radicevic - 56 gól

Dragana Cvijic - 54 gól


A tavalyi döntő:

Egy évvel ezelőtt, a Győr hatalmas csatában, hosszabbítás után győzte le a Vardar csapatát. A döntő legeredményesebb játékosa a hét gólig jutó Görbicz Anita volt, de mellette az egyaránt 6 gólt jegyző Cornelia Groot és Nora Mörk is nagyot dolgozott.  A Vardarnál Alexandra Lacrabere és az azóta Győrben kézilabdázó Anja Althaus szerzett 6-6 gólt a döntőben. 

A döntőben francia bírák dirigálnak majd. A mérkőzés 18:00-kor kezdődik és a Sport 1 élőben közvetíti!

Hajrá Győr!


/Zoli/