Futball indulók - You'll Never Walk Alone

2019.03.19

Új sorozatot indítunk, melyben a legnépszerűbb futball csapatok indulóit szeretnénk bemutatni nektek. Elsőként a minden bizonnyal leghíresebb futball himnusszal, a You'll Never Walk Alone-nal (a továbbiakban: YNWA) jelentkezünk. A legtöbb futball rajongó a Liverpoollal köti össze a dalt, azonban a vörösök mellett majd egy tucat csapat is YNWA alatt vonul ki a pályára.

Kevesen tudják, de You'll Never Walk Alone-nak magyar kötődése is van. Molnár Ferenc, magyar író 1908-ban írt Liliom címmel egy színdarabot, mely Magyarországon nem volt sikeres, de az amerikai verziója komoly népszerűségnek örvendett. 1945-ben musicalt írtak belőle Caroussel címmel, a történet ugyan Budapest helyett egy New England-i városban játszódott, de a cselekménye és a mondani valója ugyanaz maradt. Hogy jön ide a YNWA? Úgy, hogy ebben a színdarabban szólalt meg először ez a dal. 

A későbbiekben számtalan előadó feldolgozta a dalt. Elvis Presley (lentebb videóként), Pink Floyd és Frank Sinatra is előadta a saját verzióját, a slágerlisták élére azonban a Gerry & The Pacemakers feldolgozásával került még 1963-ban. A banda tagjai liverpooliak voltak, nem véletlen tehát, hogy a dal az ő feldolgozásukban vált a város futballcsapatának himnuszává. Ugyanakkor eleinte csak azért játszották a stadionban, mert népszerű volt. Azonban a Liverpool drukkerei miután lekerült a dal a toplisták éléről is rázendített az indulóra és végül a klub hivatalos indulójává vált. 

Amint a cikk elején említettem több futballklub is a You'll Never Walk Alone alatt vonul pályára. Többek között a Celtic, az Ipswich Town, a Rapid Wein, a Feyenoord, az FC Twente és a Club Brugge drukkerei is ezt a számot éneklik a mérkőzések előtt. Emellett a Dortmund drukkerei számára is komoly jelentőséggel bír a dal, így amikor a két csapat találkozott egymással 2016-ban az Európa Ligában a két szurkolótábor közösen énekelte. 

Hiába énekli több csapat is, a You'll Never Walk Alone igaziból csak az Anfield Roadon szólhat, elvégre a dal címe a csapat címerébe is bekerült.

A dalszöveg angolul és magyarul


When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark 


At the end of the storm
There's a golden sky
And the sweet silver song of a lark


Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown


Walk on, walk on with hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone /Zoli/


Amikor átsétálsz egy viharon
Emeld fel a fejed büszkén
És ne félj a sötétségtől


A vihar végén
Ott az aranyló ég
És a pacsirta édes ezüst éneke 


Menj tovább, át a szeleken
Menj tovább, át az esőn
Még ha az álmaidat elhajítják és elfújják


Menj tovább, menj tovább reménnyel a szívedben
És sosem leszel egyedül
Sosem leszel egyedül