Francia nagydíj - Versenyelőzetes

2019.06.23

Ma 15:10-kor rajtol el a Forma-1 mezőnye a Paul Ricard versenypályán. Franciaország a kezdetektől egészen 2008-ig szinte minden évben (1955 volt a kivétel) vendégül látta a királykategóriát, igaz 7 különböző versenypályán. 2009-től azonban 9 éven át nem utazott Franciaországba a száguldócirkusz. Tavaly visszatért a versenynaptárba és úgy néz ki ismét biztos a helye. A futamot az M4 Sport közvetíti élőben.

Az időmérőn:

Lewis Hamilton kiváló kvalifikációt teljesített tegnap. Szinte hibátlan kört ment és majdnem 3 tizedet vert a második helyet megszerző csapattársára, Valtteri Bottasra. A harmadik Charles Leclerc hátránya már 6 és fél tized volt. A Ferrari monacoi pilótája mellől Max Verstappen rajtolhat. Sebastian Vettel nagyon elrontotta az időmérő edzését, csupán a hetedik rajthelyet szerezte meg. A Mclarennél azonban hatalmas volt az öröm, ugyanis Norris az ötödik, Saniz pedig a hatodik pozícióba kvalifikálta magát. A hazai pályán versenyző Pierre Gasly a kilencedik, Romain Grosjean pedig a 17. helyen zárta az időmérőedzést. 

Mit várunk a versenytől? 

Nagyon jó esély van egy újabb Mercedes kettős győzelemre, pláne így, hogy Vettel meglehetősen messze van az ezüstnyilaktól. A legnagyobb kihívó, így Charles Leclerc lehet, vagy a Red Bullos Max Verstappen. Egyikőjüknek mindenképp be kellene jönni a két Merci közé, ha izgalmas versenyt akarunk látni. Vettelnek már az első körökben át kellene rágnia magát a két Mclarenen, ha bele szeretne szólni a dobogóért folytatott küzdelembe.

A hétvége meglepetésembere lehet: Lando Norris

Tulajdonképpen bármelyik Mclaren pilótát írhattuk volna ide, de a hétvége eddigi alkulása alapján Lando Norris van egy kicsit jobb formában. A wokingi istálló számára kiváló eredmény az 5-6. rajtpozíció, így azzal is bőven elégedettek lennének, ha ezt sikerülne megtartani. Egy kis kavarodás után azonban, akár a dobogó is belátható közelségbe kerülhet, ehhez persze szerencse és hibátlan versenyzés kell.

Győzelmi esélyek: 

Lewis Hamilton - 35%

Valtteri Bottas - 31%

Charles Leclerc - 11%

Max Verstappen - 10%

Sebastian Vettel - 7%

Lando Norris - 3%

Valaki más - 3%


/Zoli/