Francia nagydíj - Vajon ki nyer?

2018.06.23

10 év után tér vissza a Forma-1 mezőnye Franciaországba. A 2008-as nagydíjat Felipe Massa nyerte meg, aki már ebben az évben nem is tagja a mezőnynek. A még aktív pilóták közül Alonso, Räikkönen, Hamilton és Vettel versenyzett már Francia forma-1-es futamon. Alonso és Raikkönen győzni is tudott a Paul Ricard pályán. 

Az időmérő edzésen Hamilton volt a leggyorsabb. Mellőle Bottas, mögüle pedig Vettel és Verstappen indulhat. Szokásos rovatunkban megnézzük kinek mekkora az esélye a futamgyőzelemre:

Lewis Hamilton - 40%

Hamilton eddig szinte hibátlan hétvégét teljesít, csak az eső által elmosott 3. szabadedzést nem ő nyerte meg. A mostani formáját elnézve meglepő lenne, ha az élről nem tudná behúzni a futamgyőzelmet, már csak azért is, mert Bottas rajtol a második helyről, aki, ha maga mögött tudja tartani Vettelt, akkor sokat segíthet Hamiltonnak. Bottas maga pedig aligha fogja komolyan megtámadni Hamiltont.

Valtteri Bottas - 20%

Ahogyan írtuk Bottas aligha akarja majd mindenáron megelőzni Hamiltont. A Mercedesnél nincs olyan egyértelmű csapatutasítás, mint a Ferrarinál, de Bottas necces előzésbe aligha fog fogni. Amennyiben a rajtnál eljönne Hamilton mellet, vagy, ha a boxban megelőzné őt, akkor lehetne reális esélye a győzelemre.

Sebastian Vettel - 19%

Vettel szempontjából a rajt lehet kulcsfontosságú. Amennyiben beragad Bottas mögé, akkor aligha lesz esélye a győzelemre, de egy jó rajt esetén Hamiltonra is veszélyes lehet. Amennyiben a start nem sikerül jól, akkor egy bokszutcai előzésben, vagy egy Mercedes hibában bízhat Vettel.

Max Verstappen - 11%

Verstappen még mindig nagyon bátor, és bizony rizikós akciókba is belemegy, ezekből gyakran nem jön ki jól, de talán most szerencséje lehet. Számára egy esős vagy egy káoszfutam jelenthetne komoly esélyt a győzelem megszerzésére. 

Daniel Ricciardo - 8%

Ricciardo magabiztosabb teljesítményre képes, mint Verstappen, és könnyen elképzelhető, hogy egy esetleges remek Red Bull taktikai húzásból is ő hozna ki többet, mint ahogy azt láthattuk a kínai nagydíjon.

Más valaki - 2%

A Forma-1-ben bármi megtörténhet, így az sem elképzelhetetlen, hogy Räikkönen több mint 5 év elteltével újra futamot nyer, vagy esetleg a remekül szereplő Leclerc behúzza a futamot, de azért valljuk be főleg ez utóbbira erre vajmi kevés esély van. 


A futam 16:10-kor rajtol és az M4 Sport élőben közvetíti!

Mindenkinek jó szurkolást a versenyhez!


/Zoli/