Formula-E - Megkezdődött a 2017/18-as szezon

2017.12.03

A jövő az elektromos autókban lehet, ezért oldalunkon is próbáljuk növelni a Formula E versenysorozat népszerűségét. A Formula E-ben elektromos árammal hajtott autók versenyeznek, a sebesség kisebb mint a Forma-1-ben, de kétségtelen, hogy fejlődik a kategória. A szezon decemberben kezdődik és júliusban ér véget. Mivel az autók még nem bírnak ki egy teljes versenytávot, ezért a verseny felénél autót cserélnek a pilóták. Ebben a szezonban 3 olyan versenyhétvége lesz, ahol 2 futamot rendeznek, az első Hongkongi nagydíj is ilyen volt. 

Miért érdemes követni a sorozatot?

Például azért is mert számtalan korábbi Forma-1-es pilóta található a mezőnyben. Nick Heidfeld, Lucas Di Grassi, Sebastian Buemi, Kamui Kobayashi, Jean-Éric Vergne, Jérome D'Ambrosio és Nelson Piquet fiai is a mezőny tagja. 

Eddigi bajnokok:

2014/15 Nelson Piquet Jr.

2015/16 Sebastian Buemi

2016/17 Lucas di Grassi

Szombaton és Vasárnap is tartottak időmérő edzést és futamot is.

Az első futamot Sam Bird nyerte, a második helyen a Jean-Eric Vergne végzett, a harmadik pedig Nick Heidfeld lett. A címvédő Lucas Di grassi pontot sem tudott szerezni.

A második futamot ma reggel rendezték, a pilóták a biztonsági autó mögül rajtoltak, mivel a startot jelző lámpák meghibásodtak. A poleból rajtoló Rosenqvist kicsúszott a biztonsági autó bejövetele után, így az első helyet Mortara örökölte meg. A verseny vége előtt 3 körrel Mortara Rosenqvisthez hasonlóan megcsúszott, így Daniel Abt került az élre. A Futamot végül Abt nyerte Rosenqvist és Mortara előtt, ám a verseny után 3 órával kizárták, mivel áramátalakító berendezésein és motorjain található biztonsági címkék nem felelnek meg a versenygép műszaki könyvében szereplőknek. A futamgyőzelm így a verseny elején hibázó Rosenqvisté lett a második Mortara lett és a dobogóra Evans fért még fel. Di grassi ezen a futamon sem tudott pontot szerezni.

Érdekesség, hogy az első futamon dobogón végzők közül senki sem tudott a második futamon is felérni a pódiumra. 


A következő futamot 2018 január 13.-án rendezik Marokkóban! A versenysorozatot a szezonban az Eurosport2 közvetíti!


/Zoli/