Férfi kézi VB - A magyar válogatott értékelése

2019.01.24

Véget ért a világbajnokság a magyar válogatott számára, miután megsemmisítő vereséget szenvedett a norvégok elleni utolsó középdöntős mérkőzésen. Voltak pozitív dolgok, de összességében sikertelen volt számunkra a világbajnokság, ugyanis nem sikerült elérni a kitűzött célt, vagyis a hetedik helyet. A VB-n egyetlen meglepetés győzelmet sem aratott a magyar válogatott, de még az Argentína és Egyiptom elleni találkozókat sem sikerült megnyerni.

A magyar válogatott világbajnoki mérkőzései:

Argentína - Magyarország 25-25

Magyarország - Angola 34-24

Magyarország - Katar 32-26

Magyarország - Egyiptom 30-30

Svédország - Magyarország 33-30

Dánia - Magyarország 25-22

Magyarország - Tunézia 26-21

Norvégia - Magyarország 35-26

A magyar csapat VB-re nevezett bő keretéből mind a 19 játékos pályára lépett a tornán. Ebből 15 kézilabdázó szerzett gólt. A két kapust leszámítva, a két védekező specialista, Schuch Timuzsin és Ilyés Ferenc nem talált a kapuba. Íme a házi góllövőlista:

A magyar játékosok rövid egyenkénti értékelése, mely tízes skálán történik: 

Mikler Roland - 5

Mikler remek formában érkezett, s a válogatott első számú hálóőre volt a világbajnokságon. Sajnos azonban nem tudta átmenteni kirobbanó formáját a tornára. Angola ellen ugyan a mezőny legjobbjának választották, de ezt leszámítva nem tudott igazán extra teljesítményt nyújtani.

Székely Márton - 6

Székely a svédek elleni mérkőzésen parádésan védett, s a végsőkig tűz közelben tartotta a magyar válogatottat, de a pontszerzés sajnos nem jött össze. Többnyire csak csere volt Mikler mögött.

Bóka Bendegúz - 6

Sajnos továbbra sincsen igazán szélsőjátéka a magyar válogatottnak. Bóka ugyan szerzett 19 gólt a VB-n, de a javát indításból vagy befutásból érte el. Sokáig hibátlan volt a lövési mutatója, de a végére ő is elfáradt és bele-bele hibázott.

Juhász Ádám - 5 

A Tatabánya játékosára jobbára balszélsőként számítanak a szövetségi kapitányok. Juhász azonban Bókához hasonlóan alig-alig kapott játékszert a sarokban állva. Góljai felét a Dánia elleni mérkőzésen szerezte, ahol irányítóként szerepelt. 

Bodó Richárd - 7

A Szeged balátlövője vezéregyénisége volt a válogatottnak. Kiváló 9, sőt néha 11 méteres átlövéseire nagy szükség volt.  Emellett Bánhidi Bencével kiépült kapcsolata is nagy hasznára volt az együttesnek, számtalan gólpasszt osztott ki a szegedi csapattársnak. 

Ligetvári Patrik - 4

Ligetvárira a torna elején főként védekezőjátékosként számítottak, azonban a sérülések miatt idővel támadásban is szerepet kapott. A lövő kedve meg volt, azonban sok helyzetet elpuskázott, támadásban még nem lehet rá építeni.

Ilyés Ferenc - 6

A 37 éves játékos nagyot küzdött vélhetően utolsó világbajnokságán, de ez is kevésnek bizonyult. Védekezésben komoly erőssége volt a csapatnak, de a gyors lábú játékosokkal már nehézkesen veszi fel a versenyt. A norvégok ellen az utolsó pillanatban szerzett egy gólt, de ez már dudaszón túl volt, így nem sikerült góllal búcsúznia a VB-től.

Iman Jamali - 6

Jamali Angola és Egyiptom ellen játszott remekül, azonban utóbbi mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett, ami miatt nem csak a VB-je, hanem a szezonja is véget ért.

Lékai Máté - 8

Lékai a magyar csapat szíve volt ezen a tornán. A legfontosabb mérkőzéseken brillírozott, Egyiptom ellen 6, Tunézia ellen 7, Svédország ellen pedig 8 alkalommal volt eredményes, a norvégok elleni utolsó mérkőzésen is ő tartotta a csapatban a lelket. Megérett arra, hogy a nemzeti csapat vezére legyen.

Császár Gábor - 4

Sokak legnagyobb szomorúságára Csaszi alig kapott lehetőséget a tornán, pedig jó formában érkezett. Angola és Katar ellen játszott valamennyit, majd Egyiptomnak heteseket dobni állt be. Svédország ellen csak pár másodperc erejéig küldte pályára a Csoknyai-Matic páros, majd a középdöntőre a keretből is kitették.

Schuch Timuzsin - 5

A sokat megélt védekező játékos, csak a svédek elleni mérkőzésre került be a keretbe. A védelembe jót tett a frissítés, azonban hosszú távon ő sem tudott igazán nagy stabilitást adni a csapatnak. 

Sipos Adrián - 5

Sipos ugyan csak egy lövést hibázott a VB-n, de nem tudott igazán meghatározó ember lenni, no Bánhidi mögött nem is egyszerű érvényesülni. Jobbára védekezésben volt hasznos, és lerohanás góljai voltak fontosak Egyiptom ellen. 

Bánhidi Bence - 6 

Bánhidi 24 gólt szerzett a tornán, de mégsem lehet magával teljesen elégedett, ugyanis csak 65% volt a lövési hatékonysága, ami egy beállónál nem túl jó. A végére ő is elfáradt, ami érthető, mivel az egész tornát végig robotolta.

Balogh Zsolt - 8

Már az első mérkőzésen nyilvánvalóvá vált, hogy Balogh Zsolt lehet a magyar csapat leggólerősebb játékosa, elvégre 11 gólt szerzett Argentína ellen. A katari 32-26-os győzelem alkalmával azonban sérülést szenvedett, s haza utazott. A középdöntő második meccsére tért vissza, s ott folytatta ahol abbahagyta, 9-et lőtt Tunéziának és 11-et a norvégoknak. Sajnos ez is kevés volt, de nem rajta múlt...

Ancsin Gábor - 3

Ancsin Gábornak nem tartott sokáig a torna, a svédek előtti mérkőzés előtt ő is hazautazott. Kisebb sérülés is hátráltatta, de amúgy sem tudott nagy hasznára lenni a csapatnak. 

Szita Zoltán - 4

Szita a dánok elleni mérkőzésre került be a keretbe. Szerzett 5 gólt, de volt sok hibája is, legalább 3 labdát elszórt az olimpiai bajnok ellen. 

Máthé Dominik - 5 

Máthé a svédek elleni mérkőzés egyik legjobbja volt. Első világbajnoki mérkőzésén rögtön 6 gólt szerzett, azonban a többi mérkőzésen, már nem jött ki neki a lépés. 

Nagy László - 7

Nagy Lacit elsőként védekezni vittük ki a VB-re, azonban a helyzet és a sérülések úgy hozták, hogy gyakran kellett támadásban is bevetni. Laci jól helyt állt minden bizonnyal utolsó nagy tornáján, de már nem tudott a csapat húzóembere lenni. 

Hornyák Péter - 5

A jobbszélt sem használtuk igazán. Hornyák csak 19-szer lőtt kapura a tornán, úgy, hogy szinte végig ő volt a jobbszélső. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a felét indításból, vagy  befutások után tette, akkor még gyatrább a szélsőjátékunk. 


/Zoli/