Férfi Final Four - Beharangozó

2019.06.01

A mai napon kezdetét veszi Kölnben a Bajnokok Ligája négyesdöntője, melyben az idén a Vive Kielce, a Barca Lassa, a HC Vardar és a Telekom Veszprém vesz részt. Címvédés biztosan nem lesz, ugyanis a tavalyi győztes Montpellier már a csoportkörben búcsúzott. 

Most ismerkedjünk meg picit jobban a résztvevőkkel és nézzük meg az esélyeket:

Vive Kielce

Edző: Talant Dujshebaev

A Final Fourba jutott mind a 4 csapatnak spanyol edzője van, de a legsikeresebb múlttal a Kielce trénere, az 50 éves Talant Dujshebaev rendelkezik. A Ciudad Real trénereként háromszor (2006,2008,2009), míg a Vive Kielce (2013) edzőjeként egyszer hódította el a BL trófeát.

Út a Final Fourig

A Vive Kielce, mint az összes Final Fourba jutott csapat az A csoportból érkezett, melynek a negyedik helyén zárt 7 győzelemmel és 7 vereséggel. A négyesdöntőbe jutott csapatok közül csak a Vardart tudta legyőzni a Kielce, de a legfrissebb élmény ellenük is egy vereség. A nyolcaddöntőben a Motor Zaporozhyet verte összesítésben 67-62-re. A negyeddöntőben a végső győzelemre is pályázó PSG jött szembe, melyet nagy meglepetésre hazai pályán 10 góllal legyőztek (34-24). A visszavágón ugyan nagyot küzdött a PSG, de a 9 gólos francia siker még a Kielce Final Fourba jutását jelentette. 

Hiányzók: 

Sérülés miatt Daniel Dujshebaevre és a veterán balátlövő, Michal Jurecki játékára nem számíthat Talant Dujshebaev. Ők ketten együtt 49 gólt szereztek az idei BL évadban.

A kulcsember: Alex Dujshebaev

Talant nagyobbik fia minden téren vezére a Kielceieknek, 88 góljával vezeti a házigóllövőlistát és jó esélye van a BL gólkirályi címre is. 3 mérkőzésen is 10 gólt szerzett, de a kiesési szakaszban picit visszafogottabban teljesített, talán a Final Fourra tartalékolja a csúcsformáját...

A kapuban: Vladimir Cupara

Vladimir Cuparanak leendő csapata ellen kell helyt állnia az elődöntőben, ugyanis a szlovén kapus lesz Mikler Roland utódja Veszprémben. Cupara az idei BL-ben 143 védést mutatott be és 2 gólt is szerzett kapus létére. Legjobb meccsét a címvédő Montpellier ellen játszotta még februárban, ahol 15 védéssel járult hozzá csapata 1 gólos sikeréhez. 

Esélyek:

Papíron a Vive Kielce BL győzelmére van a legkevesebb esély, elvégre a csoportkörben is ők zártak leghátrébb. Az elődöntőben az a Veszprém lesz az ellenfél, melytől a legutóbbi 3 mérkőzésén egyaránt vereséget szenvedett a Kielce, ugyanakkor a két csapat legfontosabb egymás elleni ütközetét a lengyelek nyerték. 2016-ban a döntőben büntetőkkel győztek, s jutottak a csúcsra. 

A csapat legjobb BL góllövői:


Telekom Veszprém

Edző: David Davis

Davis tavaly októberben vette át a Veszprém irányítását Ljubomir Vranjestől. Ekkor meglehetősen nehéz helyzetben volt a bakonyi alakulat. 4 kör után 2 győzelemmel és 2 vereséggel állt a BL-ben és a bajnokságban sem nyújtott magabiztos teljesítményt. A szezonvégére Davis ráncba szedte a csapatot és Final Fourig juttatta. Ugyan a Magyar kupát a Szeged nyerte, de a bajnoki serleg 1 év után visszakerült Veszprémbe. BL-t még edzőként nem nyert, de itt a nagy lehetőség. 

Út a Final Fourig

Nehezen kezdődött a Veszprém idei szezonja, de Davissel már csak további két vereséget szenvedtek el az Építők, így a Barca Lassa mögött csoportmásodikként jutottak tovább. A csapat legnagyobb sikere a csoportkörben az volt, amikor februárban hazai pályán 3 góllal felülmúlták a Barcelonát. A nyolcaddöntőben a Sporting nem mutatott komolyabb ellenállást, idegenben 2 góllal hazai pályán pedig 6 találattal győztek Nagy Lászlóék. A Final Fourba jutásért a Flensburg-Handewittel kellett játszania Davis csapatának. Idegenben 6, otthon pedig 4 gólos Veszprém siker született. 

Hiányzók: 

Szerencsére újabb sérültje nincs a Veszprémnek csak a már régóta harcképtelen Iman Jamali és René Toft Hansen nem léphet pályára Kölnben. 

A kulcsember: Kentin Mahé

Az All-star csapatba csupán két veszprémi került be, az egyikőjük a csapat nyáron szerződtetett francia irányítója, Kentin Mahé. Mahé 52 gólt szerzett az idén, legjobb meccsét a Vive Kielce ellen játszotta, amikor is 8-szor talált a kapuba. Komoly erőssége a hetesek lövése is, nagyon ritkán hibázik. Szerencsére a Veszprém olyan kényelmes helyzetben van, hogy Mahé mellett két kiváló képességű irányítója van (Lékai, Nenadic), így ha a franciának nem megy, akkor sem kell pánikba esni. 

A kapuban: Mikler Roland

Mikler utolsó szezonját tölti a Veszprémnél, de azt igyekszik nagyon emlékezetessé tenni. A csoportkörben Sterbik számított első számú kapusnak, de Mikler rendre remekül szállt be a mérkőzésekbe, a Meshkov Brest és a Montpellier ellen is 2 pontot ért az utolsó pillanatokban bemutatott védése. A 35 éves kapus formája a tavasszal is kitart, legutóbb a Szeged elleni bajnoki döntőben remekelt. A BL-ben 118 védésnél jár, novemberben a Rhein-Neckar ellen 21-szer akadályozott meg gólt. 

Esélyek: 

Ha valaki a szezon elején azt mondja, hogy a Veszprém bejut a Final Fourba és komoly esélyes lesz, azt nehezen hittük volna el, pedig most ez a helyzet. A Barcelona BL győzelmére van a legnagyobb esély, de a bakonyi csapat sikerére is sokan számítanak. Különösen Hollywoodi sztori lenne, ha 3 vesztes BL döntő után, Nagy László és Momir Ilic visszavonulása alkalmából megszületne az első veszprémi BL siker. 

A csapat legjobb BL góllövői: 


Barca Lassa

Edző: Xavi Pascual

Pascual 2009 óta irányítja a katalánokat, ez idő alatt kétszer nyert BL-t (2011,2015), kétszer pedig az utolsó akadálynál hasalt el (2010,2013). 

Út a Final Fourig

A Barca 2 vereséggel abszolválta a csoportkört. A Rhein-Neckar Löwen és a Veszprém tudta egyszer-egyszer megtréfálni a spanyol óriást, de a csoportelsősség és az ezzel járó biztos negyeddöntős szereplés nem került veszélybe. A legjobb 8 között a Nantes volt az ellenfél. A tavalyi döntős szépen helyt állt, de összesítésben 10 góllal jobbnak bizonyult a Barcelona, így megváltotta a repjegyét Kölnbe. 

Hiányzók: 

A Barca Lassának nincs komolyabb hiányzója.

A kulcsember: Aleix Abello Gomez

Rengeteg remek játékos van a katalánok keretében, de amit a 22 éves jobbszélső nyújt az elmúlt idényben, az fenomenális. Gomez 66 BL gólnál tart, legnagyobb erőssége a gyorsasága, robbanékonysága és az indítások befejezése, de lehetetlennek tűnő helyzetekből is képes gólt szerezni. Még mindig nagyon fiatal, és már most a világelitbe tartozik. Rá mindenképpen érdemes lesz odafigyelni az ellenfeleknek. 

A kapuban: Gonzalo Pérez De Vargas

A gólvonal előtt egyértelműen Perez De Vargas Pascual első számú választása. A 28 éves hálóőr 121 védésnél tart, s 4 meccsen is legalább 10 alkalommal hárított. Amennyiben a Final Fourban mégsem jön ki neki a lépés, akkor Kevin Moller kaphat lehetőséget.

Esélyek: 

A Barcelona az idei BL favoritja, bár ez nem is meglepő, ha megnézzük milyen remek játékoskerettel rendelkezik az együttes. Dika Mem, Aaron Palmarsson, Aleix Gomez, Casper Mortensen, Timothey N'Guessan és Ludovic Fábregas talán mind beférnének bármely Final Fourba jutott csapatba, és akkor még a veterán Raul Entrerriosról nem is beszéltünk. 

A csapat legjobb BL góllövői:  


HC Vardar

Edző: Roberto Parrando

Parrando Davishoz hasonlóan játékosként már elhódította a BL trófeát, de edzőként még várat magára az első sikere. A 39 éves spanyol remekül összekapta ezt a Vardart, melynek eredményeként meg is választották az év edzőjének a BL-ben. 

Út a Final Fourig

A Észak-Macedón csapat 9 győzelemmel 1 döntetlennel és 4 vereséggel zárta a csoportküzdelmeket, ez pedig a harmadik hely megszerzéséhez volt elegendő. A nyolcaddöntőben a Zagrebet simán, összesítésben 11 góllal múlták felül. A negyeddöntőben a Szeged volt az ellenfél. Hazai pályán 8 góllal nyert a Vardar, a Tisza-parton ugyan ráijesztettek a szegediek Dibirovékra, de a 4 gólos magyar siker nem volt elegendő a Final Fourba jutáshoz. 

A kulcsember: Timur Dibirov

Lassan 36 éves lesz, de még mindig elképesztő amit művel az orosz balszélső. Gyorsasága, mintha semmit sem kopott volna, a csuklója pedig mintha gumiból lenne. 73 gólnál tart, s továbbra is ő a Vardar egyik legnagyobb fegyvere, csak ne boruljon el az agya, mert akkor képes hülyeségeket csinálni. Az All-star csapatba 4 Vardar játékos került be, az egyikük természetesen Dibirov. 

A kapuban: Dejan Milosavljev

A 23 éves szerb kapus is helyet kapott az év álomcsapatában, ami nem is csoda, elvégre a döntőbe jutó csapatok kapusai közül neki van a legtöbb védése, szám szerint 171. 11 meccsen is volt legalább 10 hárítása. 

Esélyek:

A Vardart legtöbben a harmadik helyre várják, de biztosan nagyon motivált lesz a csapat, elvégre a komoly pénzügyi problémák miatt minden bizonnyal jó időre kikerülnek a kézilabda elitből, s ez lehet az utolsó nagy dobás. 

A csapat legjobb BL góllövői:  


A BL elődöntők: 

15:15 Veszprém - Vive Kielce (Sport 1)

Vezetik: Slave Nikolov, Gjorgji Nachevski (Észak-macedónok)

18:00 Barca Lassa - HC Vardar (Sport 1)

Vezetik: Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)


/Zoli/