Ferenczy Dominik - A jövő autóversenyzője

2019.02.02

Ferenczy Dominik egy 13 éves srác, de nem az átlagos fiatal tinédzserek életét éli. Dominik 3 és fél éve ismerte meg közelebbről az autósportot, s ez fenekestül felforgatta az életét. 

2015 nyarán ült először gokartban, még ebben az évben részt vett két gokart táboron. A második táborban való ígéretes szereplése miatt nyert egy ingyen versenylehetőséget. Dominik már ekkor bele szeretett az autósportba, de az áttörést a 2017-es év hozta el számára. Ekkor ugyanis teljes szezont futott a Hobby Cart Kupa Light kategóriájában, ahol remekül helyt állt. Az összesített tabellán az 5. helyen zárt, s megkapta a jövő reménységének járó különdíját. Ugyanebben az évben bekerült Sodi World Series Junior kupába (a továbbiakban: SWS), ahol az 1203 indulóból a 100. helyen végzett az összesítésben. 

Az SWS egy olyan sorozat, ahol a világ legtöbb országának jelentős versenypályái vannak regisztrálva és az itt futott versenyek eredményei számítanak bele a pontversenybe.

2018-ban Dominik lett a Hobby Cart Kupa junior kategóriájának bajnoka. A szezon 12 versenyéből 11-et dobogón zárt és végül 2 ponttal előzte meg legnagyobb riválisát Benedek Rolandot. Remek szereplésének köszönhetően elindult a 60kg feletti kategóriában is, ahol jobbára felnőtt ellenfelei voltak. Dominik nem illetődött meg, 2 versenyt nyert, s összesítésben a második helyen végzett. A 2018-as eredményeinek köszönhetően az SWS junior szériájának 47. helyén zárt, ekkor 1257 induló volt regisztrálva. 

2018 utolsó hónapjában ismét nagy örömben lehetett része, ugyanis a Race Online Hungary felkérte, hogy a junior csapat tagja legyen. A szimulátoros versenyzés pedig egy remek lehetőség a fejlődésre. 

Céljai: Mint szinte minden kissrácnak aki gokartozni kezd, Dominik hosszútávú célja is az, hogy formaautókkal versenyezzen és esetleg a királykategóriába is kipróbálhassa magát. Persze, ez még nagyon messze van, lépésről-lépésre kell haladni. Idén a Rotax Junior sorozatban szeretne elindulni. A család költségvetésébe azonban nemigen fér bele ez a széria, ugyanis a részvételi díj egy idényre 1 millió 200 ezer forint, így jelenleg szponzort keresnek. 

Domi az iskolát sem hanyagolja. Kitűnő tanuló egy budapesti két tanítási nyelvű iskolában. Az angol mellett, matekból és informatikából remekel, mindkét tantárgyból részt vett már tanulmányi versenyen is, ahol szép eredményeket ért el. Van tehát B terve, de az álma továbbra is az, hogy az autóversenyzésből tudjon megélni, és tehetsége alapján erre minden esélye meg is van.

Dominik mindene az autósport, így a Forma-1-ért is rajong, ha teheti minden futamot megnéz. Kedvenc pilótája Sebastian Vettel, a Ferrari pedig az örök szereleme. 


Sok sikert Dominiknek, és kívánjuk, hogy meg tudja valósítani az álmát! 

A pályafutása alakulását, a facebook oldalán figyelemmel kísérhetitek.


/Zoli/