Feltörekvő tehetségek - Alphonso Davies

2019.03.28

Napról-napra robbannak be újabb és újabb tehetségek a futball elitjébe, ezért létrehozunk egy cikksorozatot, melyet nekik szentelünk. Ebben a rovatban olyan fiatal játékosokról olvashattok, akik még nem tettek le sokat az asztalra, de övék a jövő. Ma a Bayern München kanadai szélsőjéről, Alphonso Daviesről írunk. 

Alphonso Davies 2000. november 2-án született Ghánában. Libériai és kanadai gyökerekkel is rendelkezik, végül az utóbbi ország válogatottja lett. Davies a Whitecaps 2 FC csapatánál kapta meg a lehetőséget először a felnőttek között, még 2016 tavaszán. A következő idényt már a Vancouver Whitecaps együttesénél kezdte az MLS-ben. 81 mérkőzésen 12 gólt szerzett és 14 gólpasszt osztott ki, mielőtt leigazolta volna a Bayern München. A bajorok januárban 10 millió €-t perkáltak ki a tehetséges tiniért. Eddig 5 bajnokin kapta meg a a lehetőséget csereként, a Mainz ellen pedig első gólját is megszerezte. Komoly örökséget kell átvennie, ugyanis a Robbéry duót hivatott pótolni. 

Válogatott: 

A kanadai felnőtt válogatottban 2017 június 14-én debütált a Curacaói válogatott ellen. Második mérkőzését a Francia-guyanai válogatott ellen játszotta, s duplázott a találkozón, így ő lett a kanadai nemzeti csapat legfiatalabb gólszerzője. Azóta 9 mérkőzésen 3 gólnál tart.

A jövő:

Nemrégiben írt alá 2023-ig a Bayern Münchenhez, ahhoz azonban, hogy kitöltse a szerződését mielőbb bizonyítania kell, hogy valóban akkora tehetség, mint amekkorának tartják.

Eddigi pályafutása legjobb mérkőzése:

2018.07.29. Vancoever Whitecaps - Minnesota United 4-2

Tavaly júliusban csapata mind a négy góljában közreműködött a Minnesota United ellen. Két gólt maga szerzett és két gólpasszt is kiosztott. 


/Zoli/