Félévi bizonyítvány

2017.08.01

A pilóták már túl vannak a szezon felén, de most vonultak csak nyári szünetre. Kiosztjuk a versenyzők féléves bizonyítványait, mi 10-es skálán értékeljük a teljesítményüket.

Sebastian Vettel - 9

202 pont - 4 győzelem - 8 dobogó - 2 pole - 0 kiesés 

Vettel 202 pontjával vezeti a tabellát, túl a félidőn. Kiválónak nem mondható a teljesítménye, hiszen Red Bullos éveiben akadt mikor sokkal meggyőzőbb első félévet produkált. Jó esélye van, hogy a Ferrarit ismét a csúcsra juttassa, de azért ehhez a Mercedes pilótáinak is lesz egy-két szava.

Lewis Hamilton - 9

188 pont - 4 győzelem - 6 dobogó - 6 pole - 0 kiesés

Lewis Hamilton Vettelhez hasonlóan, majdnem kiváló teljesítményt nyújtott, de azért neki is akadtak versenyek amik nem sikerültek túl jól. Hamilton ott van Vettel nyomában, de a szezon kezdet óta a német vezet, nem lesz egyszerű legyűrnie őt a háromszoros világbajnoknak.

Dicséret: Sportszerűsége miatt dicséretben részesül. (2017 Magyar nagydíj)

Mint ismert Bottas átadta helyét a Magyar nagydíjon Hamiltonnak, hogy támadhassa a Ferrarikat. Hadművelete sikertelennek bizonyult majd tartotta ígéretét s az utolsó kanyarban visszaadta a 3. helyet, a tőle meglehetősen lemaradt Valtteri Bottasnak. Ez egy dicséretet megér, de lehet, hogy itt vesztette el a VB címét, az elhulajtott 3 ponttal.

Valtteri Bottas - 9

169 pont - 2 győzelem - 7 dobogó - 2 pole - 1 kiesés

Bottas kiváló szezont fut a Mercedesnél, már az első félévben bizonyította, hogy megérte őt szerződtetni. Jó eséllyel hosszabítani is fog vele a Mercedes. Nincs egyértelmű csapatsorrend, de ha Bottast megkérték álljon félre, szó nélkül cselkedett, igaz a Magyar nagydíjon vissza is kapta pozícióját.

Daniel Ricciardo - 9

117 pont - 1 győzelem - 5 dobogó - 0 pole - 3 kiesés

Ricciardo rengeteget kihoz a Red Bullból, volt egy időszak amikor sorozatban 5-ször álhatott dobogóra. A Red Bull nincs egy szinten a Mercedessel és a Ferrarival, az ausztrálnak mégis összejött egy győzelem Azerbadjianban.

Kimi Räikkönen - 8

116 pont - 0 győzelem - 4 dobogó - 1 pole - 2 kiesés

Räikkönen már nem tudja rendszeresen hozni a régi formáját, igaz sok probléma is hátráltatta. Kimi egyértelmű másodikszámú pilóta Vettel mögött.

Dicséret: Kiváló csapatmunkája miatt dicséretben részeül (2017 Magyar nagydíj)

Räikkönen kibekkelte a győzelmet, a vezetési gondokkal küzdő Vettelnek, a Magyar nagydíjon. Kiváló csapatmunkáról tett tanúbizonyságot a Hungaroringen.

Max Verstappen - 5

67 pont - 0 győzelem - 1 dobogó - 0 pole - 5 kiesés

Nem volt túl szerencsés Verstappen eddig a szezon során, 5 futamon is kiesett önhibáján kívűl. A holland zűrökbe is keveredett, például a magyar futamon csapattársát Ricciardot lökte ki. Egyetlen igazán jó versenye volt, a kínai futam, ahol a 19. helyről rajtolva ért be harmadikként.

Sergio Perez - 8

56 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 1 kiesés

A mexikói a 7. helyen áll a tabellán, közvetlen a nagy csapatok pilótái mögött. Spanyolországban meglehetett volna a dobogó valamelyik Force Indiásnak, de Perez nem volt elég gyors, s csapattársát sem engedte maga elé.

Esteban Ocon - 8

45 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 0 kiesés

Ocon remekül szerepel első versenyképes csapatánál. A Monacoi versenyt leszámítva, minden futamon pontszerzőként ért be.

Carlos Sainz - 8

35 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 4 kiesés

A Toro Rossónál remek teljesítményt nyújt Sainz. Legjobb eredménye a Monacoi nagydíjon elért hatodik helye. Sainz bőven túl szárnyalja csapattársát Kvyatot.

Nico Hülkenberg - 7

26 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 3 kiesés

A Renault visszalépésnek tűnik a mostani Force Indiahoz képest. Amennyiben azt nézzük, hogy Palmer 0 ponttal áll, akkor Hülkenberg 26 pontja tökéletesnek mondható.

Felipe Massa - 7

23 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole -2 kiesés - egyszer nem indult

Ahhoz képest, hogy Felipe Massa már visszavonult zseniális idényt fut. Félre a tréfával, a Williams nem tartozik a legjobb középcsapatok közé ebben az idényben.  Massa kétszer végzett a 6. helyen, ezek a legjobb eredményei.

Lance Stroll - 7

18 pont - 0 győzelem - 1 dobogó - 0 pole - 3 kiesés

Strollt sokan elkönyvelték a legrosszabb újoncnak, miután 3 kieséssel indította Forma-1-es pályafutását. Hazai futamán, Kanadában megszerezte első pontjait. Az Azeri nagydíj valóságos álom volt számára, a kaotikus futamon minden balhéból kimaradt, s harmadikként ért célba.

Roman Grosjean - 7

18 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 3 kiesés

A Haasnál nincs könnyű helyzetben Grosjean, nem a legjobb autóban ül, de azért Ausztriában összehozott egy biztató 6. helyet. 

Kevin Magnussen - 6

11 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 3 kiesés

A dán pilóta többnyire kikap csapattársától, Grosjeantól, neki az Azeri 7. hely a legjobb eredménye. Mindenesetre nincs rossz helyzetben a Haas, a pilótái sokat hoznak ki az autóból.

Fernando Alonso - 8

10 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 7 kiesés - egyszer nem indult

A Mclaren-Honda végtelenül megbízhatatlan, Alonso csak 3 versenyt tudott befejezni, ebből 2-szer pontszerzőként ért be. A 36 éves spanyol pilóta küzd, de nem egyszerű a helyzte. A Hungaroringen kiváló versenyt futott, a 6. helyen ért célba.

Pascal Wehrlein - 7

5 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 1 kiesés - kétszer nem indult

A harmatgyenge Sauberrel is kétszer pontszerzőként ért be, ez azért dicséretes Wehrleintól. Spanyolországban nyolcadikként hajtott át a célvonalon.

Daniil Kvyat - 3

4 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 3 kiesés

A csapattárs Sainz 31 ponttal többet szerzett. Kvyat nem csak szimplán gyenge teljesítményt nyújt, de még mindig sokszor keveredik balhéba a pályán. A másodikfélévben jobb teljesítmény kell tőle, különben meglehet, hogy elbocsájtják.

Stoffel Vandoorne - 5

1 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 3 kiesés (egyszer nem tudott elrajtolni)

A belga pilóta a Hungaroringen szerezte meg első pontját, bár a Mclaren-Hondával sokkal jobbat nem is várhattunk tőle. Alonso magasabb színvonalat képvisel csapaton belül, ez egyértelmű.

Jolyon Palmer - 2

0 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 4 kiesés

Palmer nem áll messze a bukástól, és az még nem biztos, hogy a Renault megadja a kegyelem kettest neki. Pletykálnak arról, hogy Sainz ülhet be a Reanultba a belga nagydíjtól, vagy akár Kubica is visszatérhet előbb. Palmertől sokkal jobb teljesítmény kell.

Marcus Ericson - 3

0 pont - 0 győzelem - 0 dobogó - 0 pole - 3 kiesés

Ericson gyengébb autóba ül, így kapott tőlünk több pontot, mint Palmer. A svédtől is több kell, ha a Forma 1-ben szeretne maradni.

A beugrók: 

Antonio Giovinazzi - 5

2 futam - 0 pont - 1 kiesés

Giovinazzi Wehreleint helyettesítette, a szezon első két futamán. Első nagydíján meggyőző teljesítményt nyújtott, de második alkalommal többször is autót tört a hétvégén.

Jenson Button - 3

1 futam - 0 pont - 1 kiesés

A Monacoi nagydíjon helyettesítette, az Indycaron szereplő Fernando Alonsot. Az időmérőn a 9. helyet szerezte meg, de büntetés miatt a mezőny végéről indult. A futamon Wehrleint borította fel, amiért rajtbüntetésre ítélték, amit a következő futamán kell letöltenie, már, ha lesz.

Paul Di Resta - 3

1 futam - 0 pont - 1 kiesés

Di Resta a Hungaroringen pótolta a vírusos megbetegedéssel bajlódott Felipe Massát. Nagyon későn tudta meg, hogy ő indul a nagydíjon, az időmérőn 19. lett, a futamot nem tudta befejezni.

Ez lett volna a félévi értékelésünk.

/Zoli/