Fehéroroszország - Ahol nem állt meg a futball

2020.04.04

Bizonyára ti is tudjátok, hogy a koronavírus miatt megállt a sportélet. A focit is mindössze 1 Európai országban nem állították le, ez pedig a fehérorosz bajnokság. Ebben a cikkben az országról és Vysshaya Liga-ról olvashattok érdekességeket, illetve az esetleges következményeket vizsgáljuk meg.

Érdekességek Fehéroroszországról:

A korábbi szovjet tagállam 1991 óta független. Fővárosa Minszk, körübelül 9,5 millió a lakossága, ami körülbelül annyi, mint Magyarországé, de Belarusszia több, mint kétszer nagyobb hazánknál, így a népsűrűsége alacsonyabb. Jelenlegi államformája köztársaság.

Érdekességek a bajnokságról:

A Vysshaya Liga-ban 16 csapat szerepel, a legértékesebb a maga 14 millió eurójával a jelenleg két meccs után 0 ponttal kieső helyen lévő Bate Borisov. Bizonyára ismerős lehet a csapat neve, hiszen az elmúlt években többször is összekerült vele két magyar csapat is (DVSC, MOL Fehérvár) a nemzetközi porondon. Sajnos nincsenek túl jó emlékeink, ugyanis a Debrecent 2-szer legyőzték 1 döntetlen és 1 vereség mellett, de a fehérvári csapatnak még ennél is rosszabb a mérlege: 3 vereség, 1 döntetlen. Az előző szezont a Dinamo Minsk nyerte. A Liga legértékesebb játékosai: Mikhail Gordejchuk (Dinamo Minsk), Oleksandr Noiok(Dinamo Minsk), Stanislav Dragun (Bate Borisov) mindhárom játékos piaci értéke 1,5 millió € a transfermarkt szerint.

Fehérorosz játékosok Magyarországon:

Jelenleg 2 belorusz játékos játszik az NB1-ben, az egyik a Fradiban játszó Mikalay Sihnevich, aki eddig 36 meccsen lépett pályára és 7 gólt szerzett a fővárosi együttesben. A másik pedig a Mezőkövesd augusztusban igazolt futballistája Aleksandr Karnitskiy, aki 30 találkozón 3-szor volt eredményes. Mindketten tagjai a Fehérorosz Válogatottnak is.

A kialakult helyzetről:

Bizonyára sokakban felvetődik a kérdés, hogy hogy lehet megrendezni ezeket a meccseket egy ilyen vírus idején. Szergej Zsargyeckij, a Fehérorosz Labdarúgó-szövetség főtitkára többször is elmondta, hogy jelenleg nem látnak indokot a bajnokság felfüggesztésére és bíznak az egészségügyi rendszerükben, de ha rosszabbodik a helyzet, akkor természetesen szüneteltetik majd a focit. Jelenleg 351 igazolt fertőzött van és eddig 4 halálos áldozat. Nyilván megnőtt az érdeklődés a bajnokság iránt és már több, mint 10 másik ország, köztük Oroszország, Izrael és India is közvetíti a ligát.

Az esetleges következmények:

A lehető legjobb forgatókönyv az lenne, ha minél kevesebben kapnák el a vírust, de erre nagyon kevés az esély annak tudatában, hogy a világ többi részén hogyan terjed és hogy 1000-2000 ember látogatja ezeket a meccseket. Könnyen lehet, hogy egyszer csak rohamosan megnő az igazolt fertőzöttek száma és akár gócponttá válhat az ország.

Jelenleg még magyar TV csatorna nem közvetíti ezeket a mérkőzéseket, de aki nagyon nem bírja foci nélkül, az az interneten különböző stream oldalakon megnézheti az összecsapásokat.

Ma 3 találkozót rendeznek:

  • 14:30 Szoligorsk - Nyeman
  • 16:30 Bate Borisov - Ruk Brest
  • 18:30 Dinamo Brest - Slavia Mozyr

/Csaszi/