Everton - A liverpooli kiscsapat

2017.07.25

Elég kevesen tudják,hogy Liverpoolban kétcsapat van,a Liverpool FC és az Everton, akik hatalmas derbyket szoktak játszani. A mai cikkben a kisebb liverpooli csapatot mutatjuk be.

Az Evertont 1878-ban alapították St Domingo FC néven a St Domingo Metodista Templom csapataként, hogy legyen valami elfoglaltságuk, amikor a krikett szünetel. A klubot egy év múlva Everton FC-re nevezték át Liverpool egyik városrésze után, mivel már olyanoknak is egyre szimpatikusabb lett, akik nem tartoztak a templom közösségéhez. 1888-ban alapító tagjai lettek az Angol Labdarúgó Ligának és az 1890/91-es szezonban megnyerték első bajnoki címüket. 1909-ben az FA Kupát is megnyerték, majd az 1914/15-ös idényben ismét elsőként zárták a pontvadászatot. 1925-ben a csapathoz került Dixie Dean, aki az 1927/28-as szezonban 60 gólt lőtt, ami máig érvényes rekord. A Stolverkosok ebben az évadban is megnyerték a bajnokságot.

Két évvel később a gárda kiesett a másodosztályba, de rögtön feljutottak, bajnokként. 1932-ben negyedik bajnoki címüket, 1933-ban pedig második FA Kupájukat nyerték meg. Utóbbi döntőjében a Manchester Cityt verték 3-0-ra. Ez a korszak az 1938/39-es szezon bajnoki elsőségével zárult le. Ezt követően kitört a második világháború és a hivatalos bajnokságok szüneteltek. Az 1946-os újraindulás után a csapat nem tudta megismételni a néhány évvel korábbi sikereket és 1951-ben kiesett. 1954-ben jutottak vissza, azóta egyszer sem hiányoztak a legfelsőbb osztályból.

A 2006/07-es szezonban hatodik lett az Everton, így bejutott az UEFA-Kupába. 

Ezen a nyáron igazolt el a csapattól Romelu Lukaku, aki 166 meccsen 87 gólt szerzett.

Jelenleg olyan játékosok erősitik a csapatot, mint Ross Barkley, Wayne Rooney, Ashley Williams, Phil Jagielka és Leighton Baines.

Van egy kis magyar vonatkozás is az Evertonban, ugyanis Muhamed Besic a Ferencvárostól igazolt a kékekhez, akinek az előző szezon kisebb-nagyobb sérülések miatt nem úgy sikerült, ahogy szerette volna.

Szerintem ez egy nagy múltú klub,ami megérdemelne újabb sikereket.

/Csaszi/