Elfeledett pilóták - Vitalij Petrov

2018.02.17

A cikksorozatban, olyan pilótákat mutatunk be nektek, akik mára már szinte teljesen a feledés homályába merültek, pedig a király kategóriában szerepeltek. A mai részben Vitalij Petrovról olvashattok. 

Petrov nem túl régen versenyzett a Forma-1-ben, így a vélhetően a legtöbb fanatikus még emlékszik rá. Ő volt a királykategória első orosz versenyzője. Azóta Kvyat is versenyzett már a csúcskategóriában, és jövőre Szirotkin is bemutatkozhat. 

Született: 1984. szeptember 8.

Csapatai: Renault, Caterham

Nagydíjak száma: 58

Dobogós helyezések: 1

VB pontok: 64

Petrov 3 szezont versenyzett a királykategóriában, 2010-től 2012-ig. Első két szezonjában versenyképes autóban ült, így újoncévében 27 pontot szerzett. 2010-ben lényegében ő döntött a VB címről, ugyanis a VB éllovas, Fernando Alonso mögé szorult be, s így Vettel lett a világbajnok. Csapattársa, Robert Kubica 136 pontot szerzett, lényeges tudásbeli különbség volt a két pilóta között.

2012-re új csapattársat kapott Kubica rali-balesete miatt. A szezon első felében Heidfeld volt a márkatársa, a belga nagydíjtól pedig Bruno Senna. Második szezonját remekül kezdte, Ausztráliában dobogós helyen végzett, a harmadik helyen zárt, ezzel ő lett az első orosz, aki felállhatott a pódiumra. A kezdés jó volt, ám a folytatás nemigazán, csupán további 7 alkalommal zárt pontszerző helyen. 37 pontot így is összegyűjtött, de a Renault nem kért belőle a továbbiakban.

2012-re a Caterham adott neki lehetőséget. A csapat egész szezonban szenvedett, sem ő, sem Heikki Kovaleinen nem tudott pontot szerezni. A szezonzáró brazil nagydíjon végzett a legjobb pozícióban, akkor a 11. lett. 

2013-ra a Caterham teljesen új pilótapárossal indult el, Petrovnak pedig nem maradt hely a Forma-1-ben. 

Érdekesség:

Az elmúlt időszakban több orosz pilóta is eljut a királykategóriáig, de egynél több orosz még sohasem volt a mezőnyben. S ez jövőre sem lesz másképp, Szirotkin érkezik, de Kvyat távozik a Forma-1-ből.


/Zoli/