Elfeledett pilóták - Mika Salo

2018.01.27

A cikksorozatban, olyan pilótákat mutatunk be nektek, akik mára már szinte teljesen a feledés homályába merültek, pedig a király kategóriában szerepeltek. A mai részben a finn Mika Saloról olvashattok.

Salo 8 idényben vett részt Forma-1-es versenyen, de volt olyan szezon amikor csak 2 nagydíjon vett részt. 

Született: 1966. november 30. 

Csapatai: Lotus, Tyrell, Arrows, BAR, Ferrari, Sauber, Toyota

Nagydíjak száma: 111

Dobogós helyezések: 2

VB pontok: 38

Fiatal korában ittas vezetésen kapták, s Japánba száműzték, ahol Formula-3000-es versenyeken indult. 1994-ben ajánlatot kapott a Lotustól, s a szezon utolsó két versenyére leigazolta a csapat. Élete első Forma-1-es versenyén a 10. helyen ért célba, a szezonzárón pedig kiesett. Az 1995-ös szezonra leigazolta a Tyrell. A Tyrellnél 3 teljes szezont futott, s összesen 12 pontot szerzett a 3 idény alatt. 1998-ban az Arrows pilótája volt, ahol 3 pontot gyűjtött össze. 

1999-ben az első két nagydíjon nem vett részt, majd a BAR-nál, Ricardo Zonta balesete miatt, indult 3 futamon. 2 futamot ismét kihagyott, majd megkapta élete lehetőségét. Michael Schumacher kettős lábtörést szenvedett a brit nagydíjon, így a Ferrarinak helyettest kellett keresnie, a választás végül Mika Salora esett. Salo már a második Ferraris versenyét megnyerhette volna. Häkkinen vezetett a német nagydíjon, a 25. körben kiállt, s az üzemanyagtöltő meghibásodása miatt csak a 4. helyre tudott visszajönni, Salo pedig átvette a vezetést. Salo öröme sokáig nem tartott, ugyanis jött a csapatutasítás, miszerint Salonak el kell engednie Irvinet. Irvine nyerte a futamot, de később a trófeát át nyújtotta Mika Salonak. Salo a szezonban még egyszer, Olaszországban állt dobogóra, ekkor 3. lett.

2000-ben a Sauber pilótája lett. Kétszer végzett az ötödik illetve hatodik helyeken a szezonban. 6 pontjával az összetett 11. helyén végzett.

2001-ben nem kapott Forma-1-es ülést, 2002-ben a Toyotanál tért vissza a király kategóriába. A szezon első versenyén rögtön pontot szerzett, majd a harmadik versenyen is 6. lett, de ezután több pontot nem szerzett. Salo a szezon végén visszavonult.

Később többször indult a Le-Mansi 24 órás versenyen.


/Zoli/