Elfeledett pilóták - Ian Scheckter

2018.05.20

A cikksorozatban, olyan pilótákat mutatunk be nektek, akik mára már szinte teljesen a feledés homályába merültek, pedig a király kategóriában szerepeltek. A mai részben Ian Scheckterről olvashattok.  

Született: 1947. augusztus 22.

Csapatai: Williams, March

Nagydíjak száma: 18

VB pontok: 0

Ian Scheckter, az 1979-es Forma-1-es világbajnok, Jody Scheckter bátyja. Ian 2 évvel idősebb Jodynál, de számára sokkal rögösebb út vezetett a Forma-1-hez. Mindig is ő volt a "másik Scheckter".

1974-ben hazája nagydíján mutatkozott be. 1975-ben és 1976-ban is részt vett a dél-afrikai nagydíjon, de csak az első futamát tudta befejezni. 1975-ben Frank Williams két versenyen lehetőséget adott neki. Rajthoz állt a svéd és a holland nagydíjon is, de csak az utóbbit tudta befejezni, akkor a 12. helyen ért célba. 1977-ben támogatottságának is köszönhetően egy egész éves szerződést kapott a March csapatától. A szezonban mindössze 2 futamot tudott befejezni. Legjobb eredményét a holland nagydíjon érte el, ahol tizedikként látta meg a kockás zászlót. A szezonzáró Japán nagydíjon már rajthoz sem állhatott, ugyanis a japán hatóságok nem fogadták el, hogy egy dél-afrikai csupán turistavízummal szeretett volna az országukba lépni. Ian Schekter utolsó futama az 1977-es kanadai nagydíj volt a Forma-1-ben.

A Forma-1-es karrierje után már csak hazája bajnokságaiban indult 1989-ben Killarneyben versenyzett, amikor autója első felfüggesztése meghibásodott és összeütközött egyik riválisával. A két autó átszakította a bokszutcafalát és a csapatszemélyzet közé csapódott. A pilóták komolyabb sérülés nélkül megúszták a balesetet, de 2 ember életét vesztett. Ian Scheckter ezután soha többé nem versenyzett.


/Zoli/