December hónap születésnaposa - Szalai Ádám

2018.12.09

Elérkeztünk rovatunk utolsó részéhez, már ami a 2018-as évet illeti. Arról, hogy a következő évben is legyen-e ilyen rovatunk, majd külön szavazást fogunk indítani a facebook oldalunkon. Mindenesetre decemberben Szalai Ádámot választottuk a hónap születésnaposának, aki ma töltötte be a 31. életévét. 

Szalai Ádám teljesítménye eddigi profi klubjainál:

FSV Mainz - 85 meccs - 24 gól - 13 gólpassz

FC Schalke 04 - 40 meccs - 9 gól - 4 gólpassz

TSG 1899 Hoffenheim - 94 meccs - 22 gól - 10 gólpassz

Hannover 96 - 12 meccs - 0 gól - 1 gólpassz


Szalai Ádám 7 évesen szülővárosa egyik csapatában, a Budapest Honvédnál kezdte pályafutását. 2003-ban igazolt át az Újpesthez, majd 1 év múlva már a VfB Stuttgart utánpótlásában folytatta fejlődését. A Stuttgart tartalék csapatánál 33 meccsen 5 gólt szerzett. 2007-ben, 20 évesen a Real Madrid Castilla szerződtette. Szalai Ádám 2010-ig játszott a habfehéreknél, s 79 találkozón 23 gólt jegyzett, de a felnőtt csapatban nem mutatkozhatott be.

2010-ben előbb kölcsönbe, majd végleg a Mainzhoz igazolt. Első fél évében 15 Bundesliga találkozón 1 gólt szerzett és 1 gólpasszt osztott ki. 791 perc alatt, egyetlen gól, egy csatártól nem túl jó mutató, de Szalai Ádámnak szerencséje volt, ugyanis egyetlen találatát a Dortmund ellen jegyezte, mely győzelmet ért a Mainznak. A 2010/11-es évadban már teljes mértékben a Mainz tulajdonában állt. 20 bajnokin 4-szer talált be és 3 aszisztot adott, emellett a kupában is volt egy gólja. Ebben az idényben is tett róla, hogy odafigyeljenek rá. Először a Wolfsburg elleni nagyon kiélezett találkozón (4-3) szerzett győztes gólt, majd a Bayern München ellen is 3 pontot ért a találata. 

A 2011/12-es idény elején sérüléssel bajlódott Szalai, így csak 15 találkozón lépett pályára, ezeken 3 gólra és 3 gólpasszra futotta tőle. A 2012/13-as szezon, talán pályafutása legjobbja volt. 33 találkozón 15-ször volt eredményes és 6-szor a társait is kiszolgálta. A Hoffenheim ellen mesterhármast lőtt, duplázott a Fürth és az SV Roßbah /Verscheid ellen, ezt leszámítva egyesével lövöldözte a gólokat, de egyértelműen csapata legjobbja volt ebben az évadban. Fantasztikus teljesítményének köszönhetően a következő idényre a Schalke szerződtette. 

Remekül kezdett a gelschenkirchenieknél. A BL selejtezőben, az odavágón gólpasszt adott a PAOK ellen, majd duplájának köszönhetően főtáblás lett a Schalke. A BL főtábláján is bemutatkozhatott, olyan csapatok ellen játszott, mint a Chelsea és a Real Madrid, de gólt nem tudott szerezni. Az idény elején a Bundesligában is remekül muzsikált, betalált a Hamburger SV, a Hannover és a Hertha ellen. Az Augsburgnak pedig kettőt lőtt. Az idény második felében egyre kevesebbet játszott, de csereként gólt lőtt a Braunschweignek és a Stuttgartnak is. 

Egyértelmű volt, hogy a Schalkénál nincs maradása, a Hoffenheim nyújtott neki mentőövet, azonban a szezon első felében alig-alig játszott, csak 4-szer küldték pályára. Januárban a Hannoverhez távozott, kölcsönbe. Itt 12 mérkőzésen csak 1 gólpasszra futotta tőle, úgy tűnt Szalai ideje lejárt a Bundesligában. A 2016/17-es szezonban újra a Hoffenheimtől kapta meg az esélyt. A második fordulóban csereként beállva pontot érő gólt szerzett korábbi csapata, a Mainz ellen (4-4). Az évad első felében csak ritkán játszott, de nem akart távozni. A 19. fordulóban ismét csereként beállva duplázott a Mainz ellen, ezt követően fokozatosan, egyre több lehetőséget kapott. A Borussia Mönchengladbach ellen duplázott, a Werder Bremen ellen pedig gólt szerzett és gólpasszt is adott, ezzel bizonyítva, hogy még mindig helye van a német első osztályban. 

A 2017/18-as kiírásban sokat bajlódott sérüléssel, így csak 18 bajnokin lépett pályára, de szerzett 5 gólt és kiosztott egy gólpasszt is ez idő alatt. Gólt szerzett a Leverkusen és a Hamburger SV ellen is. Ismét duplázott korábbi munkaadója, a Mainz ellen, s nagyon fontos gólt szerzett a Borussia Dortmunddal szembeni találkozón. Az idén eddig 19 találkozón 4 gólja és 2 aszisztja van. Bevette a Bayern München és a Nürnberg kapuját, a Freiburg ellen pedig kettőt vágott. A BL-ben is rendre megkapja az esélyt, de az első főtáblás gólja még várat magára és már biztos, hogy legalább 1 évet még várnia kell erre. 

A válogatottban:

A magyar válogatottban 52 alkalommal lépett pályára, ebből ötször ő vezette ki a nemzetét a pályára, csapatkapitányként. 19 találatot jegyzett eddig. Ott volt a 2016-os Európa-bajnokságon, ahol Ausztria ellen ő szerezte Magyarország első gólját. 


IDE kattintva tudjátok megnézni Szalai Ádám Ausztria ellen szerzett gólját.

Boldog 31. születésnapot kívánunk Szalai Ádám!/Zoli/