Come stai I'Italia? - A koronavírus hatása az olasz futballra

2020.03.04

79 halott, 2502 fertőzött és káosz Olaszországban. A Kínából indult koronavírus Európában elsőként Olaszországban fertőzött meg jelentősebb létszámú embert. A fertőző betegség pedig mondhatni sakkban tartja az országot. Az óvodákat és iskolákat bezáratták, de az iparra, a kereskedelemre és a nagyobb közösségi rendezvényekre, köztük a sportrendezvényekre is komoly hatással van a koronavírus. A betegség leginkább Lombardia térségét érinti, ahol szerda reggelig 1502 koronás beteget diagnosztizáltak.

A vírus megjelenése óta már 12 mérkőzést halasztottak el, legutóbb két Coppa Itália találkozót, de több mérkőzést is zárt kapuk mögött rendeztek illetve rendeznek majd. 


Az eddig elhalasztott mérkőzések:

A Serie A 25. fordulójából:

Atalanta - Sassuolo

Inter - Sampdoria

Hellas Verona - Cagliari

Torino - Parma


A Serie A 26. fordulójából:

Sampdoria - Hellas Verona 

AC Milan - Genoa 

Udinese - Fiorentina

Parma - SPAL

Juventus - Inter

Sassuolo - Brescia


A Coppa Itáliából:

Juventus - AC Milan

Napoli - Inter

A futball igazából a szurkolókért van, így nélkülük nincs sok értelme megrendezni a fordulókat, nem mellesleg ez a klubok számára jelentős bevétel kiesést jelentene. Azonban a túl sok elhalasztott meccs sem túl jó megoldás, mivel a nyári Európa-bajnokság miatt nem lenne szerencsés, ha eltolódna a szezonzárás. Jelen állás szerint május 24-én érne véget a Serie A 2019/20-as idénye, míg az Európa-bajnokság június 12-én rajtolna egy Törökország - Olaszország találkozóval. Egyes hírek (ANSA hírügynökség) szerint az sem kizárható, Olaszországban 1 teljes hónapig szünetelni fog a bajnokság. Ez esetben viszont az EB is biztosan elnapolásra kerülne. 


Amennyiben más európai országokban is hasonló helyzet alakulna ki, az sem kizárható, hogy az EB kezdési időpontját is elnapolják. 


Reméljük a legjobbakat!


/Zoli/