Brit nagydíj - Vajon ki nyer?

2018.07.08

Ma kerül megrendezésre a Forma-1 69. Brit nagydíja. Nagy-Britannia az egyetlen ország, amely 1950 óta, vagyis a forma-1 kezdete óta minden évben rendez nagydíjat, még a sportág bölcsőjének nevezett Monaco is hagyott ki néhány évet. 

A tegnapi időmérő edzésen a hazaiak legnagyobb kedvence, Lewis Hamilton futotta a leggyorsabb kört, mellőle legnagyobb riválisa Sebastian Vettel startol majd. A második sort a finnek sajátították ki Bottas, Räikkönen sorrendben. A harmadik sor a Red Bulloké, Verstappen ismét elgyőzte Daniel Ricciardot.

Szokásos verseny előtti rovatunkban megnézzük, hogy kinek mekkora az esélye a futamgyőzelemre:

Lewis Hamilton - 40%

Lewis Hamilton 4 éve verhetetlen hazai pályán, Silverstoneban 2014 óta mindig őt intette le elsőként a kockás zászló. Hamiltonnak az előző futam nem sikerült jól, már eleve a csapat is bakizott, majd műszaki probléma miatt kiállni kényszerült. Az osztrák nagydíjon való nullázása miatt újra Sebastian Vettel vezeti az összetettet, így nyilván duplán fontos lenne számára, hogy ismét ő nyerjen hazai nagydíján. 

Sebastian Vettel - 29%

Ugyan Sebastian Vettel nyakfájásra panaszkodott a hétvége során, de ez a teljesítményén nem látszódott meg, mindössze 44 ezredmásodperccel kapott ki legnagyobb riválisától. Akár már a rajtnál is megpróbálhat Hamilton előtt elfordulni, de a verseny további szakaszában is kemény csatára késztetheti majd. Nyilván Vettelnek is fontos lenne, hogy a triplahétvége utolsó állomásáról úgy menjenek el, hogy ő vezeti a tabellát, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy Hamilton előtt végezzen.

Max Verstappen - 10%

Verstappen remek formában van, az elmúlt három versenyen egyaránt dobogóra állhatott, ráadásul az osztrák nagydíjat ő nyerte. Az ötödik helyről startolva reális esélye nincs a győzelemre, de a formáját elnézve egy kaotikus versenyből ki jöhetne szerencsésen.

Valtteri Bottas - 9%

Bottasnak az előző hétvégén komoly esélye volt a futamgyőzelemre, azzal nem tudott élni, pontosabban az autója nem hagyta, ő is műszaki hiba miatt esett ki. A mai futamon aligha nyílik esélye a győzelemre, elvégre amennyiben Hamilton halad elől, nem valószínű, hogy megtámadja saját csapattársát hazai futamán. 

Daniel Ricciardo - 6%

Daniel Ricciardo csapattársával ellentétben nincs jó formában. Legutóbbi három futamán egyszer sem állt dobogóra, ráadásul Ausztriában meghibásodás miatt kiesett. Itt lenne az ideje javítani, csakhogy a 6. helyről nem egyszerű versenyt nyerni, ráadásul a Red Bull versenytempója elmarad a Mercedesétől és a Ferrariétól. Azért egy káoszfutam akár az ő győzelmét is hozhatja.  

Kimi Räikkönen - 5%

A finn világbajnok már több mint 5 éve nem állhatott a dobogó tetejére. Räikkönnen az előző hétvégén jól versenyzett és most is közel volt Vettelhez az időmérőn. Talán egy kicsit alábecsültük most, de nem hinném, hogy komoly esélye lenne a győzelemre addig amíg Vettel a közelében van. Mindenesetre az kétségtelen, hogy Räikkönen összeszedte magát, kérdés, van-e benne annyi, hogy nyerni tudjon...

Más valaki - 1%

Kimi Räikkönen 2013-as ausztráliai győzelme óta nem tudott más gyártó pilótája futamot nyerni, csak a fent említetteké, aligha most szakad meg ez a sorozat. Räikkönen akkor még a Lotus pilótája volt. 


A verseny 15:10-kor rajtol és az M4 Sport közvetíti élőben. Mindenkinek jó szurkolást a futamhoz!


/Zoli/