BL döntő beharangozó - Interjú egy Liverpool fanoldallal

2019.05.27

Már nincs egy hét sem hátra a madridi BL döntőig, így addig meglehetősen sok tartalommal készülünk nektek a fináléról. Elsőként Patrikkal, a Liverpool News HU oldalának szerkesztőjével készült interjúnkat olvashatjátok. 

Mióta vagy Liverpool szurkoló, hogyan szeretted meg a csapatot?

Nehéz pontos időpontot vagy meccset kijelenteni a kezdetnek, de nagyjából 2006 februárjára tudnám tenni ezt az időszakot, amikor rendszeresen elkezdtem követni a Liverpool meccseit. Legtávolabbi emlékem egy Harry Kewell gól volt, de már azt sem tudom ki ellen szerezte, de az megmaradt az emlékeimben. Akkoriban voltam 10 éves, szóval nem nagyon volt célom, hogy valakinek mindenképp szurkoljak, csak úgy kialakult ez a fanatizmus. Néha ilyen kérdésekkor azt szoktam mondani, hogy inkább a klub választott engem.

A pontos miértjét sem tudnám teljesen jól megmondani, de Gerrard játéka lenyűgözött és kezdetben még nem is tudtam a 2005-ös BL-döntőről, amit a mai napig sajnálok, hogy élőben nem élhettem át. A klubnak a történelme és a szurkolók szenvedélye szintén megfogott.

Mit gondolsz a csapat idei teljesítményéről? A Premier League-ben csak egyszer szenvedett vereséget a Klopp csapat, de a bajnoki cím mégis elmaradt. Miben volt jobb a Manchester City?

Az idei teljesítmény egy teljesen új hozzáállás változást jelentett a számomra, de szerintem sok más Liverpool-szurkoló számára is. A korábbi években mindig görcsös érzés kapott el bennünket, ha az ellenfél támadt a kapunk felé, manapság viszont ez az érzés teljes magabiztosságba ment át, ami a védelem elképesztő fejlődésének köszönhető. Végre olyan meccseink voltak, amikor bár nem voltunk a legjobbak, de be tudtuk húzni a meccset, csupán a védelemre támaszkodva.

Salah idén nem nyújtott olyan óriási teljesítményt, mint tavaly, viszont a támadóhármas egyaránt kivette a részét a teljesítményből, főleg Manét emelném ki, akit a kezdetekben én nem kedveltem az önzősége és a hanyagsága miatt, de ő is hihetetlen alázatos és kegyetlen lett az idei szezonban.

Igen, elképesztően fájó 97 ponttal és csupán egy vereséggel második helyen végezni, de csak büszke lehet bárki erre a csapatra. Sokan felhozzák, hogy milyen döntéseken és millimétereken múlott 1-1 pont sorsa, amivel meglett volna a várva várt bajnoki győzelem, de itt ide lehet venni azokat, amikor nekünk volt óriási szerencsénk (Origi gólja Everton ellen, Spurs elleni öngól stb.)

A Manchester Citynek az volt a nagy előnye az idei szezonban, hogy olyan paddal rendelkezik, amely bármennyi sérülést követően is megtartja a magasszínvonalat, így rengeteg meccset tudtak úgy lehozni, hogy szinte nem is próbálkozott az ellenfél, és már 5 perc után vezettek. A szerencse is kellett néhány meccsen, főleg az utolsó 3-4 találkozójukon, de szerintem megérdemelten nyertek.


Milyen érzések voltak benned a Barcelona elleni elképesztő fordítás után? Gondoltad volna a meccs előtt, hogy ez lehetséges?

Azt nem jelenteném ki, hogy biztosra vettem a továbbjutást, csupán abban voltam egészen biztos, hogy mindent beleadnak a játékosok és közel leszünk ahhoz, hogy továbbjussunk. Sok ismerősöm leírt bennünket a meccs előtt, de mondtam nekik, hogy benne van a kiesés, de az Anfielden egy olyan Liverpool ellen, amelynek nincs veszteni valója, az ellen senki se mer játszani.

Elképesztő megkönnyebbülést és örömöt éreztem a meccs végén, viszont kb. 5 nap kellett, hogy tényleg leessen, mi is történt ezen a napon. Azóta már 400-szor újra néztem az összefoglalót, de még mindig hihetetlen.


Mit gondolsz a döntőbeli ellenfélről, a Tottenhamről? Hogyan látod az esélyeket?

Mindenképp esélyesebbnek látom a Liverpoolt, de Klopp rossz döntő rekordja és a Liverpool kupamentes időszakát figyelembe véve egy nagyon szoros és ideges meccsre számítok. Viszont másik részről megnézve, a Spursnek nem igazán ismerős egy ilyen kupadöntőben szerepelni, úgyhogy az ő higgadtságuk sem lesz a legjobb. Én a rendes játékidőben egy 1:1-es eredményt várok, majd büntetőkkel legyőzzük a Tottenhamet, hiszen a Liverpool soha nem teszi egyszerűvé egyik döntőjét sem.

Miben erősebb az idei csapat, mint a tavalyi, amely 3-1-es vereséget szenvedett a Real Madridtól a döntőben?

Leginkább a védelemben, illetve szerencsére a kapus poszton is. Bár tavaly jól kezdtünk a döntőben, Salah sérülése nagyon megfogta őket és a kapushibák miatt teljesen reménytelen volt minden a végére. Most olyan érzés van bennem, hogy nem szükséges túllőni az ellenfelet, hanem elég 1-2 gól, hiszen ha nagy bombákat nem lő a Spurs, akkor nem hiszem, hogy 1-nél többet tudna lőni. Tavalyi Real Madrid meg - nem tiszteletlenségből - sokkal erősebb volt, mint ez a Tottenham, amely a csoportköréből csodával jutott tovább, valamint a City és az Ajax ellen is az utolsó percekben szerencsével lépte át az akadályt.

A Liverpool kiváló csatártriója (Mané, Firmino, Salah) összesen 86 gólt szerzett az idén, de fontos pillanatokban Origi és Wijnaldum is remekelt. Ki lehet a nyerőember Madridban?

Bár Salahnak kiváló rekordja van a Tottenham ellen, és látok rá esélyt, hogy ő legyen a döntő ember, viszont én Trent Alexander-Arnold remeklésében bízok, hogy gólpasszokkal segíti a csapatát a döntőben. Az még kérdéses, hogy Firmino vagy Origi kezd-e, hiszen a brazil még csak most állt teljes edzésbe, és bár minőségben jobb játékos, mint Origi, de a belga bizonyította, hogy helye lehet a kezdőben. Lényeg, hogy nyerjen a Liverpool, így felőlem akár Matip ágyékáról bepattant nevetséges góllal is nyerhetünk.

Naby Keita a Barcelona elleni odavágón sérült meg és elképzelhető, hogy nem lehet ott a döntőben. Az ő hiánya érezhető lenne?

Van esély a felépülésére, de a meccshiány nagy szempont lesz, így vélhetően nem fog kezdeni. Mindenképp fájó a hiánya, de ez a középpálya tud működni nélküle is. Milner, Henderson, Fabinho, Wijnaldum és már Ox is opció lehet, szóval a cserék után se gyengülne ez a szekció.

Milyen kezdőt küldenél pályára a döntőben?

Alisson, Trent, Matip, Van Dijk, Robertson, Fabinho, Henderson, Wijnaldum, Salah, Firmino, Mané. Szerintem a kulcs Fabinho szerepeltetése lesz, itt még lehet változtatás abban, hogy Milner vagy pedig ő fog-e kezdeni, de minden döntést támogatok Klopp részéről.


Ezúton is köszönjük Patriknak, hogy a rendelkezésünkre állt!


/Zoli/