BL döntő beharangozó - Interjú a SpursHungary oldalával

2019.05.30

Néhány napja egy Liverpool szurkolói oldallal készített interjúnkat olvashattátok, most egy Tottenham fanatikus oldal vezetőjével, Krisztiánnal beszélgettünk. Ha ti is kedvelitek a Tottenham játékát akkor kövessétek eb facebookon a SpursHungary oldalt.  

Mióta szurkolsz a Tottenhamnek? Hogyan szeretted meg a csapatot?

Fiatalabb koromban nagyon sok csapattal szimpatizáltam, ha az ember nem születik bele egy futballszerető környezetbe, eltarthat egy kis ideig, amíg rátalál az identitására. Rengeteg játékost megkedveltem, és jó pár csapatot is, mielőtt benőtt a fejem lágya. Ha játékost kell említenem nagy kedvencem volt például Zidane vagy Juninho, de mint csapatot talán legjobban a Sneijder, Robben, Van Persie, Van Der Vaart féle holland válogatottat kedveltem. Középiskolás koromban kezdtem el követni a focit igazán. Történt egyszer, hogy augusztus végén - ha jól emlékszem 2010-ben - robbant a bomba és az egyik legnagyobb kedvencem, Rafael Van Der Vaart egy hazai viszonylatban nem túl híres angliai csapathoz igazolt. Akkor még nem nagyon ismertem a Tottenham csapatát, de Van Der Vaart érkezésekor kezdtem el őket követni, és azóta a szívemhez is nőttek.

Mit gondolsz a csapat idei bajnoki szerepléséről? A szezon vége meglehetősen gyengére sikerült... 

Temérdek baljós előjele volt a mostani szezonnak, ha visszagondolok a tavaly nyárra. Nyolc játékosunk is érdekelt volt a világbajnokság elődöntőjében, ami figyelemreméltó, viszont ezek a játékosok visszatérve a válogatott kötelezettségeikből alig egy-másfél hetet pihenhettek a szezonkezdés előtt. Gondoltuk ekkor, hogy nem baj, majd az új igazolások tartják a frontot. Csak az új igazolások nem nagyon érkeztek... Heung-Min Son is hiányzott pár fordulót a szezon elején az Ázsiai Játékok miatt (amire úgy ment ki, hogy meg kell nyernie, ha nem akar a legjobb éveiből kettőt a kötelező katonai szolgálatban tölteni). Nagyon úgy éreztük mi szurkolók, hogy a mérleg nyelve lefelé mutat és siralmas lesz a szezon, de mégis sikerült repülőrajtot vennünk, ami néhány kisebb-nagyobb botlással tartott egészen február közepéig. Utána már látszódott a csapaton, hogy vérfrissítés nélkül nem nagyon bírják a sorozatterhelést, a rengeteg kisebb-nagyobb sérülés sem könnyítette meg a helyzetet, ki is estünk ekkor a hazai kupákból. Az, hogy a bajnokság vége gyengére sikerült, szerintem túlságosan finom megfogalmazás, az utolsó néhány fordulóban az hajunkat téptük az ideg-összeroppanás határán, és jó magyar mentalitáshoz híven csak számolgattunk és számolgattunk. Tulajdonképpen óriási szerencsének és persze az Arsenal és a Manchester United csapatának köszönhető, hogy nem lett világégés.

A BL-ben viszont szárnyalt az együttes és története során először döntőbe jutott. Tette mindezt úgy, hogy 3 átigazolási időszakban nem igazolt új játékost. Akkor mégis mi lehetett a titok? Most érett be hosszú évek munkája, vagy csupán szerencsefaktornak köszönhető, hogy idén jutott BL döntőig a csapat?

A BL szárnyalás is döcögősen indult, mikor az első három mérkőzés után 1 ponttal csoportharmadikok voltunk a Barca és az Inter mögött, szerintem még a legfanatikusabb Spurs szurkolók sem hittek a csodában, és lám megtörtént. Hosszú utat járt be a csapat, de nem érdemtelenül: a Dortmund vezette hazája bajnokságát, mikor kiütöttük őket, a City szintúgy, az Ajax szintúgy. Ha megnézzük az utóbbi években történt meneteléseinket a BL-ben, akkor láthatjuk, hogy mindig tovább és tovább jutottunk. Ezt én azzal magyarázom, hogy a csapattal együtt az edző, Pochettino is fejlődik. Ez volt az ötödik szezonja a csapatnál. Eleinte próbált identitást találni a csapatnak, szép és eredményes focit játszottunk, elküldte azokat a játékosokat, akikkel nem számolt, és a csapathoz láncolta azokat, akikre építkezni szeretett volna. Az utóbbi egy-két szezonban kicsit talán fordult a kocka, már nem a mi "klasszikus" játékunkat játsszuk, hanem megpróbálunk mindig az adott ellenfélhez igazodni. Nagyon jól olvassa a játékot, és jól szól bele a mérkőzésekbe a cserékkel, ez nem volt mindig így. Azzal, hogy az utóbbi két átigazolási időszakban nem igazoltunk senkit, nem biztos, hogy tervezett döntés volt, talán csak annyira elszálltak a piacon az árak, amit mi a stadionépítés miatt nem tudtunk tartani, viszont jól sült el a dolog, Pochettino meglátta a közösség építő erejét, amit jól ki is használt.

Az Ajax elleni elődöntőben elképesztő fordítást hajtott végre a Spurs. Milyen érzések voltak ekkor benned? Hittél benne egyáltalán? 

Mindenki tudja, hogy mi és hogyan történt, nem szeretnék a legapróbb részletekbe belebonyolódni, ezért a lényegre térek. Mikor Lucas a 96. percben meglőtte a harmadik gólját, kissé közhelyesnek tűnhet, de nem hittem a szememnek. Csak ültem tátott szájjal a képernyőt bámulva, és azon gondolkodtam, hogy ez most álom vagy valóság? Lesokkoltak a történtek (persze jó értelemben) aludni sem bírtam utána az adrenalinfröccstől. Nem szeretném elkiabálni, de ha visszagondolok a történtekre, akkor az az érzésem, mintha a sors vagy az Isten is azt akarná, hogy mi ott legyünk a döntőben. Győz vagy veszít a csapat, nem érdekel. Csak annyit fogok mondani: Köszönöm, hogy ennek részese lehettem.

Mit gondolsz a döntőbeli ellenfélről, a Liverpoolról? Hogyan látod az esélyeket?

A Liverpool csapata Jürgen Klopp irányítása alatt Anglia és Európa egyik, ha nem a legjobb csapatává nőtte ki magát. Erre kiváló példa, amit idén a Premier League-ben, vagy akár tavaly, akár idén a BL-ben nyújtottak. Klopp kihozta a maximumot a brigádból: a védelmük áthatolhatatlan, a támadóik kíméletlenek, viszont a középpályájukon lehet találni réseket. Ha az utóbbi néhány Liverpool elleni bajnoki mérkőzésre visszagondolok, nincs túl sok jó emlékem. Nagyon egyben vannak, mint egy jól olajozott gépezet. Nehéz meccs lesz, a szezon legnehezebb meccse. Az angol házidöntőnek pedig kifejezetten örülök, kellett már ez ahhoz, hogy a Premier League a régi fényében tündököljön.

Mauricio Pochettinonak korábban volt egy olyan nyilatkozata, hogyha megnyeri a Bajnokok Ligáját, akkor visszavonul az edzősködéstől. Mennyire tartasz ettől?

Rengeteg hír terjeng a médiában, aminek van valóságalapja, és még annál is több, aminek nincs. Persze, ez a nyilatkozat Pochettino száját hagyta el, szóval nehéz megkérdőjelezni, viszont nem hinném, hogy komolyan gondolta volna. Ezzel csak azt próbálta sugallni mindenki felé, hogy mennyire fontos és mekkora súlya van ennek a mérkőzésnek és egyben a Bajnokok Ligájának is. Mi lehet egy klubcsapatot irányító edző számára a csúcs? Nem más, mint Európa trónjára ülni. Nem ez lenne az első eset, hogy próbálja félrevezetni az újságírókat, vagy a médián keresztül is motiválni a játékosokat, szerintem szimplán csak erről van szó.

A Kane helyén játszó Lucas Moura klasszis teljesítményt nyújtott az Ajax ellen, de a döntőre vélhetően felépül Kane. Lucas így újra a padon találja magát? Te milyen kezdőt küldenél pályára szombat este?

Mindkét mester tart a döntőre valami meglepetést, talán Pochettino meglepetése lehet Kane kezdetése, vagy épp ellenkezőleg a padoztatása? Nehéz kérdés, amire valószínűleg csak szombaton fogjuk megkapni a választ. Több külföldi és magyar fórumot is követek, ahogy látom a szurkolókat is megosztja a kérdés. Akik a padoztatás mellett voksolnak, azok gyakran érvelnek azzal, hogy "mert Kane nélkül jobban játszottunk". Szerintem ez hülyeség. Ha Kane olyan állapotban lesz, hogy végig tud játszani 90 (vagy akár 120) percet, biztos vagyok benne, hogy Pochettino a kezdőbe fogja őt nevezni. Ez nem jelentené azt, hogy Lucas nem játszhat a döntőben, mert akár egy 4-3-3-as formációban Son-Kane-Lucas trióval is sorozhatjuk majd Allison kapuját, mögöttük Eriksen-Sissoko-Alli trió a középpályán, vagy más esetben Lucas majd csereként beállva hozhat új erőt a csapatba. Úgy gondolom, hogy nem fogunk egyből nekiesni a Poolnak. Egy viszonylag visszafogottabb 4-4-2-es formációt tippelek a döntőre, Lloris-szal a kapuban, Rose a védelem bal oldalán, Vertonghen és Alderweireld középen. Ami szerintem a legnagyobb dilemma, hogy ki fogja megkapni a lehetőséget jobbhátvédként a döntőben. Négy opció is lehetséges, de sajnos egyik sem életbiztosítás: Trippier, Aurier, Walker-Peters és Foyth. Mindannyiuk követett már el eget rengető hibát ebben a szezonban, viszont úgy gondolom, hogy a tapasztalat Trippier mellett szól. A középpályán gyémánt alakban Sissoko, Winks, Alli és Eriksen, elöl pedig Son Kane-nel karöltve. Mivel mindenki egészséges és bevethető a csapatból, ezért számos kombinációs lehetőségünk adott. A védelemben ott van még Davies és Sanchez, a középpályán Dier, Wanyama és Lamela, a támadószekcióban pedig Lucas és Llorente. Reméljük a legjobbakat. COYS!!!


Ezúton is köszönjük Krisztiánnak, hogy a rendelkezésünkre állt és válaszolt a kérdéseinkre!


/Zoli/