Azerbajdzsáni nagydíj - Versenyelőzetes

2019.04.28

Ma magyar idő szerint 14:10 perckor rajtol az Azeri nagydíj. A futamot természetesen élőben közvetíti az M4 Sport.

Az időmérőn:

Maratoni hosszúságúra sikeredett a tegnapi időmérő edzés. Az első szakasz legvégén Robert Kubica törte össze az autóját a 8-as kanyarban, emiatt legalább negyedórát késtett a második szakasz kezdése. A Q2 körülbelül a felénél járhatott, amikor Leclerc ugyanott a falba csapódott, ahol Kubica tette azt nem sokkal korábban. Újabb 15-20 perc szünet következett. Két versenyzőre várt rajtbüntetés a futamra. Pierre Gaslynak mindenképpen a boxutcából kell rajtolnia, mivel kihagyott egy mérlegelést. Gasly a Q2-be azért még bejutott, de onnan már nem verekedte tovább magát. A másik versenyző Giovinazzi, akire 10 helyes rajtbüntetés várt. Az olasz pilóta ennek ellenére komolyan vette az időmérő edzést és a 9. helyen zárt, ami arra elég, hogy ne az utolsó pozícióból kelljen indulnia. Az első két szakaszban Verstappen és Vettel is jól mentek, de a Q3-ra megérkeztek az ezüstnyilak. A pole-pozíciót Valtteri Bottas szerzete meg, 59 ezredmásodpercet adva Hamiltonnak. A második sorból a Vettel-Verstappen páros rajtolhat majd. Az ötödik helyet pedig a bakui pályát meglehetősen kedvelő Sergio Perez szerezte meg. Charles Leclerc a kilencedik helyről indulhat majd. 

Az első versenyt még Európai nagydíj néven rendezték. 


Mit várunk a versenytől?

Bakuba az eddigi három futamból kettő felejthetetlenre sikeredett, reméljük, hogy a mai nap is egy izgalmas, fordulatos futamot tartogat számunkra. Már mondhatni szokás szerint a hétvége elején a Ferrari tűnt erősebbnek, de a futam napjára a Mercedesek léptek elő favoritként. A Mercedesnél egyelőre nincs egyértelmű csapatsorrend, így valószínűleg, hagyják nyerni a poleból rajtoló Valtteri Bottas, ha úgy hozza a helyzet. Vettelnek az lenne a feladata a rajtnál, hogy legalább az egyik Mercedest megelőzze, különben könnyen elképzelhető, hogy újabb kettős győzelmet aratnak Toto Wolffék. 

A hétvége meglepetésembere lehet: Sergio Perez

Ha Baku, akkor Perez remeklés. A Racing Point mexikói pilótája a három versenyből eddig kettőn dobogón végzett, és 2017-ben is csak azért nem, mert ütközött csapattársával és kiesett. Nála többször senki sem állt még dobogón ezen a pályán. Perez tegnap is kiválóan teljesített és megszerezte az ötödik rajthelyet, ahonnan ismét esélye lehet egy esetleges dobogóra. Persze pokolian nehéz dolga lesz, ha a topcsapat versenyzői mind versenyben maradnak, ugyanis erőből előttük végezni még egy ilyen utcai pályán is komoly kihívás. 


Győzelmi esélyek:

Valtteri Bottas - 26%

Lewis Hamilton - 24%

Sebastian Vettel - 16%

Max Verstappen - 13%

Sergio Perez - 8%

Charles Leclerc - 7%

Valaki más - 6%


/Zoli/