Azerbajdzsáni nagydíj - Vajon ki nyer?

2018.04.28
Az időmérő edzésen Sebastain Vettel zsinórban harmadjára szerezte meg a pole pozíciót. Mellőle Lewis Hamilton indul majd, mögülük pedig Bottas és Ricciardo. Tavaly remek futamot láthattunk Bakuban, s meglepetésre a 10. helyről startoló Daniel Ricciardo nyerte a futamot.


Szokásos verseny előtti rovatunkban megnézzük kinek mennyi esélye van a futamgyőzelemre. 

Sebastian Vettel - 24%

A szezon negyedik futamán is a Ferrari tűnik favoritnak. Vettel az előző futamot nem tudta megnyerni, így csak 9 pont az előnye az eddig még nyeretlen Lewis Hamiltonnal szemben. Egy újabb győzelem hatalmas önbizalmat adhatna Vettelnek, de egy újabb balszerencsés futam akár mélypontra is viheti a német négyszeres világbajnokot. Vettel az élről rajtol, de nincsen hátvédje, így nem érezheti biztonságban magát a rajtnál.

Lewis Hamilton - 22%

Hamilton a második helyről startol, így minden bizonnyal végre láthatunk egy jó kis csatát Vettel és Hamilton kötött az első kanyarokban. A Ferrari versenytempója nagyon jónak tűnik, így Hamiltonnak célszerű lenne a rajtnál megelőzni Vettelt, mert ha a német elhúz, akkor a négyszeres brit világbajnok csak a taktikában, vagy a váratlan eseményekben bízhat. Hamilton az eddigi 4 versenyből egyet sem tudott megnyerni, ennek ellenére "csak" 9 pont a lemaradása Vettelhez képest, de azért nagyon kellene neki a győzelem. 

Daniel Ricciardo - 18%

A Red Bull tempója is jónak tűnik és ahogyan a múlt héten láttuk Ricciardo is képes a jó teljesítményre. A holnapi futamon is egy jó taktikában bízhat, vagy abban, hogy már a rajtnál feltud jönni a második-harmadik hely valamelyikére. Tavaly egy elképesztő káosz futamon lett végül ő a győztes, egy hasonló versenynek nem csak a  nézők, hanem Ricciardo is örülne.

Valtteri Bottas - 15%

Bottas csapattársával, Lewis Hamiltonnal aligha fog belemenni fölösleges csatákba, de ha úgy adódik szívesen küzdene a győzelemért. A pályán nem valószínű, hogy megelőzi Hamiltont, de egy jobb taktikával elé kerülhet, és akkor már Vettelét támadhatná a győzelemért.

Max Verstappen - 9%

A holland pilóta nem épp legjobb időszakát éli. Az elmúlt néhány futamon többször is hibázott, legutóbb Vettelt pörgette meg, s kapott 10 másodperces büntetést. Amennyiben futamgyőzelemért szeretne küzdeni, akkor sokkal higgadtabbnak és átfontoltabbnak kell lennie. Sokan épp azt szeretik Verstappenben, hogy vakmerő és kemény, de a tinitehetség egyre gyakrabban lépi át a sportszerűség határait. Mindenesetre, ha bátor és profi lesz akkor talán a győzelemért is harcolhat holnap.

Kimi Raikkönen - 8%

A Ferrari finn pilótája már 5 éve nem nyert futamot, felettébb meglepő lenne, ha a 6. helyről rajtolva sikerülne ez neki újra. Egy jó rajtra mindenképp szüksége lenne, és akkor elkezdhetne reménykedni egy biztonsági autós fázisban. Persze arra is szüksége lenne Raikkönennek, hogy Vettel jóval mögötte legyen, hogy a Ferrari elkezdje hajtani őt a győzelemért. 

Esteban Ocon - 2%

A Force India Bakura hozott fejlesztései betaláltak, ennek megfelelően Ocon a hetedik perez pedig a 8. helyről startolhat. Aligha javult annyit az autójuk, hogy a győzelemért vívhassanak, de 2017 után egy újabb kaotikus futamon talán lehetne esélye a szűk utcai pályán a rózsaszín autóknak. 

Más valaki - 2%

Ha a tavalyihoz hasonló futamot látunk, akkor Alonsonak, Pereznek vagy Hülkenbergnek is lehetősége nyílhat futamot nyerni, de azért ezekkel a nevekkel ne szaladjunk a fogadóirodákba.


A futam holnap 14:10-kor rajtol és az M4 Sport élőben közvetíti!


/Zoli/