Aki BL döntőbe lőtte a Tottenhamet - Lucas Moura

2019.05.09

2012-ben Lucas Mourat tartották a brazil futball egyik legnagyobb tehetségének és csak azért nem a legnagyobbnak, mert akkoriban robbant be Neymar is. Lucasnak hatalmas jövőt jósoltak, a karrierje azonban nem ívelt úgy fölfelé ahogyan arra számítottak, 2018-ban kegyvesztetté vált a PSG-nél, s úgy tűnt végleg elvész a süllyesztőben. Már szép lassan mindenki elkönyvelte, hogy Moura egy olyan játékos, aki igazi csodagyereknek volt kikiáltva, de sohasem váltotta be az ígéreteket, így gondolták ezt egészen tegnapig...

Lucas Moura 2005-ben, 13 évesen szerződött hazája egyik legnagyobb csapatához a Sao Paulohoz. Először a 2009/10-es szezonban volt a felnőttkeret tagja, s már ebben az évben 4 góllal és 4 gólpasszal vetette észre magát. A következő idénye aztán már tényleg fantasztikusan sikerült. 31 meccsen 10 gólt jegyzett és 5 gólpasszt osztott ki. Tette mindezt 19 évesen. Ekkor már a brazil futball egyik legnagyobb ígéretének kiáltották ki. 2011 márciusában mutatkozott be a brazil válogatottban, s a nyáron a Copa American is lehetőséget kapott. 2012-ben az olimpiai keretbe is bérelt helye volt. Sokan azt várták, hogy vezére lesz a csapatnak, végül azonban Neymar és Damiao vezetésével jutott döntőig a selecao, ahol azonban Mexikótól vereséget szenvedtek, így maradt az ezüstérem. Az olimpia előtt már arról cikkeztek, hogy Lucas mindenben megegyezett a Manchester Uniteddal és nyáról vörös ördög lesz, végül azonban maradt még egy fél évet Brazíliában. Utolsó évében is kiváló mutatókkal bírt a brazil ligában (30 meccs, 8 gól, 10 gólpassz), így továbbra is több élcsapat érdeklődött felőle. Végül 2013 januárjában a Sao Paulo és Lucas egyaránt beadta a derekát és a PSG-hez került 43 millió Euróért. 

Lucas Moura 5 évet töltött el a francia fővárosban. Nem nevezhető sikertelennek pályafutása ezen szakasza, elvégre 5-ször lett francia bajnok, 5 francia ligakupát, 5 francia kupát és 3 francia szuperkupát nyert a csapattal. Egyénileg azonban nem ért el igazán komoly sikereket. A játéklehetőséget rendre megkapta, de sosem tudott a csapat vezérévé válni. Egy szimplán jó játékos lett belőle, se több, se kevesebb. Időközben a brazil válogatottból is kikerült, így lemaradt a 2014-es és a 2018-as világbajnokságról is. A legjobb szezonja a 2016/17-es volt, akkor 19 góllal és 10 assziszttal zárta a szezont. A rákövetkezendő szezonban azonban alig-alig kapott lehetőséget honfitársa, Neymar leigazolása miatt, így 2018 januárjában a váltás mellett döntött. 

Lucas Moura teljesítménye PSG-ben töltött szezonjai során: 

Új otthonára Angliában, a Tottenham Hotspurnál lelt. Az első fél szezonja meglehetősen gyengére sikerült. Mindössze 11 mérkőzésen szavazott neki bizalmat Mauricio Pochettino vezetőedző, s akkor is jobbára csereként. Első gólját egy AFC Rochdale elleni FA Kupa mérkőzésen szerezte. A 2018/19-es idényben sem számít(ott) alapembernek, de azért több lehetőséget kap(ott). A Premier Leagueben 31 meccsen 10 gólja van. Duplázott a Manchester United ellen és mesterhármast lőtt a Huddersfieldnek. Továbbra is egy átlagos jó játékos volt, aki a fontosabb meccseken jobbára csere. Az Ajax elleni BL elődöntőben azonban Pochettino kénytelen volt a kezdőbe nevezni őt, mivel Harry Kane sérüléssel bajlódott. Az első félidőben 2-0-ás előnyre tett szert a holland együttes, így összesítésben már hárommal mentek. Egy félidő alatt 3 gól kellett a Tottenhamtől. Lucas Moura a kihívást elfogadta és lejátszotta élete legjobb 45 percét. Az 55. percben szépített, majd 4 perccel később egy nagy kavarodás után egyenlített. Végül a 90+6. percben döntőbe lőtte a Tottenham Hotspur csapatát. Talán semmivel nem lett jobb játékos mint előtte volt, és továbbra sem lesz igazi gólgyáros, de a történelem könyvekbe már biztosítva van a helye, ugyanis ő az ember, aki először BL fináléba juttatta a Tottenhamet. 

Lucas Moura mesterhármasa az Ajax ellen: 


/Zoli/