Albán labdarúgó-bajnokság

2017.06.28

Ne csak a topfocit figyeljük, így most megpróbálunk bemutatni a napokban, pár kisebb ország bajnokságát. Elsőként az Albánok jönnek:

Az Albán bajnokságot 1930-ban hozták létre, jelnleg 10 csapat küzd meg az első osztályban.

Liga neve: Kategoria Superire

Bajnok: FK Kukesi

Kiesők: KF Tirana, KF Korabi

A liga gólkirálya: Pero pejic (FK Kukesi) 28 gól

FK Kukesi:

A csapat még soha nem nyert elsőosztályú Albán bajnoki címet, a másodikligát már 3-szor is megnyerték. Az élvonalba 2012-ben jutottak fel. 

A 33 fős keretből 10-en, nem Albáni származásúak, a csapat magja azonban hazai. A bajnoki címet 75 ponttal, 3-al az FK Partizani előtt tudták megszerezni. 

A csapat kulcsembere:  Pero Pejic

A 34 éves csatár kiváló szezonon van túl, 28 góljával a liga gólkirálya lett. Kulcsfontoságú volt a szerepe a bajnoki címben a házigóllövőlistán Izair Eminire 20 találatot vert. A horvát játékosa élete szezonját futotta, bőven túl a 30-on.

Pero Pejic
Pero Pejic

FK Partizani Tirana: 

A csapatneve sokaknak ismerősen csenghet, ugyanis tavaly a Partizani ejtette ki a BL-ből a Ferencvárost. Tizenötszörös Albán bajnokok, ám az idén nem tudtak mit kezdeni a FK Kukesi együttesével.

Itt még sokkal kevesebb, mindössze 4 idegenlégiós van a csapatban, bár ők kulcsemberek is. A házigóllövőlista élén a ghánai csatár Calan Ekuban végzett 17 góljával.

A csapat kulcsembere: Alban Hoxha

A csapatkapitány, 3 éve játszik a Partizaninál és elsőszámu kapusnak számít. Hoxha 3-szoros albán válogatott, 29 évesen, a válogatottnál aligha lesz elsőszámú kapus. A Partizaninál viszont, nem véletlen, hogy a vezérnek járó karszalagot is megkapta, nélküle elképzelhetetlen ma már az együttes összeállítása. 

Alban Hoxha
Alban Hoxha

KF Skenderbeu:

A Skenderbeu 7-szeres albán bajnok, az idén nem jött össze, a Partizanival vívtak a második helyért, ám végül elbukták azt is a rosszabb gólkülönbségük miatt. 

Az első három csapatból, itt lett egyedül albán házigólkirály a 33 éves Hamdi Salihi személyében ő 15 gólt tett a közösbe.

A csapat kulcsembere: Liridon Latifi

A szélső csatár tavaly júliusban csatlakozott a csapathoz, és rögtön kulcsjátékossá nőtte ki magát. 11-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját (aminél scak Salihi többször) és a gólpasszok tekintetében sem lustálkodott 8-szor is kiszolgálta társait. 23 esztendős, talán az Albán válogatottban is fontos játékos lehet, ugyanis a Skenderbeuból először hívták be és küldték pályára márciusban. 

Liridon Latifi
Liridon Latifi

Remélem érdekesnek találtátok a cikket.

/Zoli/