5 topedző, aki játékosként eredménytelen volt

2020.05.09

Mai cikkünkben 5 olyan topkategóriás edzőt mutatunk be nektek, akik játékosként gyakorlatilag semmire sem vitték.


José Mourinho

Mourinho a világ egyik legjobb menedzsere, de szinte mindenki tudja róla, hogy játékosként semmit sem ért el. Nem volt teljesen tehetségtelen, de azt Mourinho maga is többször beismerte, hogy irdatlan lusta volt és mindig a könnyebb utat választotta az edzéseken. A portugál tréner nemrégiben azt is elárulta, hogy edzőként nemhogy nem játszatta volna saját magát, hanem inkább ingyen elküldte volna másik csapathoz. 

Mourinho egyébként középpályásként szerepelt. Volt a Rio Ave, a Belenenses, a Sesimbra és a Comérico Industria játékosa is, de a portugál élvonalban kizárólag a Rio Ave játékosaként szerepelt. 24 éves korában pedig már vissza is vonult a focitól, helyette tesitanárként dolgozott és a Vitoria Setubal utánpótláscsapatánál volt segédedző. Később pedig Sir Bobby Robson segítője lett a Sportingnál, majd követte őt a Portohoz és a Barcelonához is. A katalánoknál Bobby Robson távozása után Louis van Gaal segítője is volt. Vezetőedzőként először az SL Benfica alkalmazta őt 2000-ben, de ez a kaland nem tartott sokáig számára, ugyanis lemondott, hogy egy kisebb csapatnál, a Leiriánál szerezzen tapasztalatokat. Innen igazolt a Portohoz, onnan pedig már ismerhetjük a karrierjét. 


Maurizio Sarri

Sarri egyelőre edzőként is csupán egy Európa-Liga győzelmet tud felmutatni a Chelseavel, de azért jó néhány éve ott van az edzői elitben. Játékosként azonban, még Mourinhonál is sikertelenebb volt. Középhátvédként szerepelt, de csupán amatőr csapatoknál. Azoknál sem sokáig, ugyanis húszas évei elején visszavonult és bankárként kezdett dolgozni. 31 éves korától kezdve amatőrcsapatoknál edzősködött a banki állása mellett. 2000-ben Sarri a Sansovino edzője lett, mellyel feljutott a Serie D-be. Ekkor döntött úgy, hogy otthagyja a bankot. 2012-ig azonban csak harmad-negyed osztályú csapatoknál edzősködött. Akkor azonban a Serie B-ben szereplő Empoli edzője lett, mellyel 2014-ben feljutott a Serie A-ba. Ezt követően 2015-ben, 56 évesként kapta meg első komoly edzői megbiztatását a Napolitól. Azóta már volt a Chlesea trénere, jelenleg pedig a Juventus edzője. 

Massimiliano Allegri

Sarri elődje sem volt éppen egy aranylábú. Massimiliano Allegri edzőként a Juventusnál érte el a legnagyobb sikereit, míg játékosként egy kicsit több, mint 100 alkalommal szerepelt a Serie A-ban. Pályafutása legszebb éveit a Pescaranál töltötte. Az 1992/93-as szezonban, bár a Pescara kiesett az élvonalból Allegri középpályásként 31 bajnokin 12 gólt szerzett. Később volt a Cagliari és a Napoli játékosa is, de igazán nagy eredményeket nem tudott elérni. 2003-ban 36 évesen az amatőr, Aglianesétől vonult vissza, s ott is kezdett el edzősködni. Volt a Cagliari, a Sassuolo és a Milan edzője is, mielőtt a Juventus trénere lett volna. 

Jürgen Klopp

Jürgen Klopp 1990 és 2001 között több, mint 300 mérkőzést játszott az FSV Mainznál. A szépséghiba csupán az, hogy a Mainz akkoriban a Bundesliga 2-ben szerepelt. Klopp pályafutása elején csatár volt, 1995-től azonban védőként szerepelt. Visszavonulása után a Mainz edzője lett és 7 éven át irányította a csapatot. Ezt követően került a Dortmundhoz, ahol topmenedzserré avanzsált. 

Rafael Benítez

A Liverpoollal BL-t nyerő edző a Real Madrid Castillánál nevelkedett, de a királyi gárda felnőtt csapatában egyetlen meccsen sem lépett pályára. Játékoskarrierje során a Parla és a Linares játékosa volt. Ezek a csapatok akkoriban a spanyol másod illetve harmadosztályban voltak érdekeltek. A védőként szereplő Benítez 1986-ban, 26 éves korában vonult vissza. Elsőként a Real Madrid B csapatának volt a trénere. Később megfordult a Valenciánál, az Internél, a Newcastle Unitednél, a Real Madrid felnőtt csapatánál, a Napolinál és a Chelseanél is. Legnagyobb sikereit azonban a Liverpoolnál érte el. Jelenleg a kínai bajnokságban edzősködik, de egyes hírek szerint nem elképzelhetetlen, hogy a tulajdonosváltás után visszatér a Newcastle Unitedhez. 


/Zoli/