5 játékos, akinek nem sikerült elsőre visszavonulnia

2020.06.30

Az elmúlt napok egyik legnagyobb híre volt, hogy a tavaly nyáron visszavonuló Arjen Robben visszatér a futballpályára. A 36 éves holland legenda, nevelőegyesülete, a Groningen játékosa lesz. Ennek apropóján olyan játékosok után kutakodtunk, akiknek Robbenhez hasonlóan nem jött be elsőre ez a visszavonulósdi. 

Paul Scholes

Paul Scholes azon kevés játékosok közé tartozik, aki egyetlen futballcsapatnál teljesítette a teljes karrierjét. Hosszú-hosszú éveken át volt a Manchester United alapembere. 2011-ben, 36 évesen úgy döntött, hogy lezárja a 18 éves profi pályafutását. Így döntött, de sokáig nem bírta, ugyanis fél évvel később visszatért. A visszatérése nem volt túlzottan beharangozva, így sokan meglepődtek, amikor 2012 január 8-án a kispadra nevezte őt Sir Alex Ferguson egy Manchester City elleni FA kupamérkőzésen. Scholes másfél évet húzott még rá, aztán 2013 nyarán végleg visszavonult. 

Jens Lehman

Jens Lehman 2010 nyarán, 40 évesen vonult először vissza a VfB Stuttgarttól. A visszatérése megértése érdekében fontos tudni, hogy pályafutása legszebb időszakát az Arsenalnál töltötte és végül tőlük is vonult vissza végleg. Történt ugyanis, hogy 2011 márciusában Arsené Wengernek gyakorlatilag nem maradt egészséges kapusa, így hát megkérte Lehmant, hogy csatlakozzon a csapathoz. A német kapus pedig reaktiválta is magát. Jobbára a kispadon ült visszatérése után, de egy Premier League meccsen azért 41 évesen is a kapuban állt. 

Marc Overmars

Marc Overmars háromszor is visszavonult. Sorozatos térdsérülései miatt 2004-ben, mindössze 31 évesen visszavonult az orvosai tanácsára. Később a Go Ahed Eaglesnek lett a sportigazgatója. 2008-ban pedig pályára lépett Jaap Stam búcsúmeccsén, ahol olyan jól ment neki a játék, hogy kedvet kapott a visszatéréshez. A 2008/09-es szezonban a Go Ahed Eagles játékosa volt. Ezt követően ismét visszavonult, de a 2010/11-es szezonban újra játszott, igaz "csak" az SV Epe csapatában, mely akkoriban sem képviselt túl komoly színvonalat. 

Carlos Roa

Az argentin kapus a futballtörténelem egyik legfurcsább visszavonulását abszolválta 1999-ben. Roa egy meglehetősen különös személyiség volt és miután túlélte a maláriát nagyon vallásossá vált. Belépett a Hetednapi Adventisták egyházába, mely szentül állította, hogy 2000-ben eljön a világ vége. Roa ekkoriban a  Mallorca kapusa volt és több nagy klub is érdeklődött iránta, de ő inkább visszavonult és várta az apokalipszist. Mivel az mégsem következett be, Roa visszakönyörögte magát a Mallorcához, de ezek után már nem volt a régi. 2004-ben aztán az Albacetetől ismét visszavonult, de 1 év után az argentin, Olimpo csapatában ismét védett. 

Johan Cruyff

Nem Overmars az egyetlen honfitársa Robbennek, akinek nem jött össze elsőre a visszavonulás. Johan Cryuff 1978-ban, 31 évesen vonult vissza a Barcelonától. 1979-ben azonban már újra futballcsukát húzott. Állítása szerint azért, mert sok pénzt veszített azzal, hogy vagyonát egy sertéstenyésztői vállalkozásba fektette, mely befuccsolt, így hát tulajdonképpen anyagi problémák miatt tért vissza. További 6 évig focizott. A Los Angeles Aztecsnél tért vissza, de játszott később a Washington Diplomatsnál, a Levanténél és az Ajaxnál is. Majd 1984-ben, 37 évesen a Feyenoordtól vonult vissza végleg.


/Zoli/