2019 férfi kézilabda világbajnokság - előzetes

2019.01.08

Január 10-én veszi kezdetét a 26. férfi kézilabda világbajnokság, melyet Németország és Dánia rendez közösen. 2 nappal a torna előtt érkezik az előzetesünk. 

Rendező városok: Herning, Koppenhága, Hamburg, Berlin, Köln és München

Címvédő: Franciaország

A világbajnokság ideje: 2019. január 10-27. 

Az elmúlt 5 világbajnokságból négyet a Francia válogatott nyert meg, most mégsem őket, hanem a dánokat tartják a legesélyesebbnek a győzelemre a fogadóirodák. Dánia után azonban Franciaország jön a sorban, s Németország fért még fel a pódiumra, mint a 3. legesélyesebbnek tartott válogatott. Magyarország a 8. helyen áll ezen a listán, de magyar győzelem estén már 51-szeres pénzt fizetnek a fogadóirodák, írja a handball-planet.com

A csoportok:

A csoport: Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Dél-Korea

A csoport két legjobb csapata egyértelműen a franciáké és a németeké. A harmadik továbbjutó helyért pedig minden bizonnyal Szerbia és Oroszország fog megküzdeni. A Dél-koreai válogatott teljesen sansztalannak tűnik, míg a pánamerikai bajnokság második helyezettjénél, Brazíliánál van néhány nagy név, a továbbjutás nem kis meglepetés lenne tőlük. 

B csoport: Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán

Érdekesség, hogy ebből a hatosból 3 együttesnek is izlandi trénere van. Bahreint Aron Kristijánsson, Izlandot Gudmundor Gudmundsson japánt pedig Dagur Sigurdsson vezeti csatába. No, persze a továbbjutás nem ezen fog múlni. Az szinte elképzelhetetlen, hogy az EB címvédő Spanyolország kiessen, rajtuk kívül azonban bárki pórul járhat. Horvátország, Macedónia és Izland nagyjából egyenlő erőket képvisel, minimális különbség van köztük és a napi forma dönti el majd a továbbjutás kérdését. A japánoktól talán egy meglepetéseredményre futhatja, a bahreiniek azonban annak is örülhetnek, ha nem nulla ponttal zárják a tornát.

C csoport: Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia

A C jelű hatosból az olimpiai bajnok Dánia mellett Norvégia emelkedik még ki. A harmadik továbbjutó hely jó eséllyel Ausztria és Tunézia között dől majd el. A csoport leggyengébbik keretével Szaúd-Arábia rendelkezik, ugyanis csak otthon játszó játékosok alkotják a csapatot. 

D csoport: Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola

Magyarország nem került túl nehéz csoportba. A legkomolyabb ellenfél a svéd válogatott, s ha a csoportelsőség nem is elvárható, a továbbjutásnak meg kell lennie. A 4 évvel ezelőtti döntős Katar is reménykedhet a középdöntős szereplésben, ehhez Argentínát és Egyiptomot kell legyőznie. Angola előreláthatólag csak kiegészítő eleme lesz a világbajnokságnak és nem sok vizet fog zavarni. 


A magyar válogatott VB-re utazó kerete:

Kapusok: Mikler Roland, Székely Márton

Jobbszélső: Hornyák Péter

Jobbátlövők: Ancsin Gábor, Balogh Zsolt, Nagy László, Máthé Dominik

Irányítók: Császár Gábor, Lékai Máté

Beállók: Bánhidi Bence, Schuch Timuzsin, Sipos Adrián

Balátlövők: Bodó Richárd, Ilyés Ferenc, Szita Zoltán, Iman Jamali

Balszélsők: Bóka Bendegúz, Juhász Ádám

Szövetségi kapitányok: Vladan Matic & Csoknyai István 

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Január 11. 18:00 Argentína - Magyarország

Január 13. 18:00 Magyarország - Angola

Január 14. 15:30 Magyarország - Katar 

Január 16. 18:00 Magyarország - Egyiptom

Január 17. 20:30 Svédország - Magyarország


Az oldal egyik követőjét megkérdeztük, hogy mit vár a magyar válogatottól a tornán. Az interjú az első Dánia elleni mérkőzés után, de a második előtt volt esedékes, íme Vigh Martin gondolatai: 

,,A Dánia elleni mérkőzés előtt sem voltak magasak az elvárásaim, de most mar szinte félelemmel varom a világbajnokságot. Sokakkal ellentétben úgy gondolom, erre a seregszemlére akar Ljubomir Vranjessel is utazhatott volna a válogatott, a Csoknyai-Matics páros számomra vészmegoldásnak tűnik, óriási megfejtéseket tőlük nem várok. Emellett azért az is látszik, hogy a kézilabdavilág gyakorlatilag minden területen elhaladt mellettünk. Lassúak, körülményesek vagyunk, a játékosok ha nem a saját posztjukon játszanak zavarba jönnek, pedig a modern kézilabda a flexibilis játékosokról szól, főleg belső posztokon. Emellett a keretösszeállítássál kapcsolatban is vannak kételyeim. Már többször is bebizonyosodott, hogy a kényszerszélsőkkel egy klasszis kapus elbánik, így ott mindenképp változtatnék, illetve Bartók és Faluvégi kihagyását sem értem, valószínűleg ők nem fértek bele a nosztalgia válogatott koncepcióba. A csoportunkra rátérve a svédek egyértelműen kiemelkednek, de Katar, Egyiptom, és Argentína is okozhat nekünk kellemetlen meglepetést. A csoportból azért tovább fogunk jutni, de az olimpia kvalifikációs hetedik helyre kevés esélyt látok."

Egy szurkolói tipp is helyet kapott az előzetesünkben. Majnár Csengét faggattuk arról, hogy mire számít a tornán. Íme a tippjei:

Győztes: Franciaország

Gólkirály: Rasmus Lauge Schmidt

A torna legjobb kapusa: Andreas Wolff

A torna legjobb magyar játékosa: Lékai Máté

A magyar válogatott helyezése: 6. 


A magyar válogatott összes világbajnoki találkozóját az M4 Sport élőben fogja közvetíteni és az egész VB közvetítési jog náluk van, tehát remélhetőleg minden mérkőzésidőpontban közvetítenek majd egy találkozót. 


/Zoli/