2018 Férfi Kézilabda EB - Előzetes

2018.01.12

A mai napon kezdődik a Férfi Kézilabda Európa-bajnokság Horvátországban. A döntőt pedig január 28-án rendezik majd. Ma Svédország - Izland és Horvátország - Szerbia mérkőzéseket rendeznek a tornán. 

A magyar válogatott a D jelű csoportba került, ahol először Dániával mérkőzik meg, majd Spanyolországgal és Csehországgal játszik. Ljubomir Vranjes 18 játékost vitt ki Horvátországba, igaz 2 játékost nem nevezhet, de később még lesz lehetősége cserélni a keretben. 

A magyar válogatottnál több hiányzó is van különféle okok miatt.

Nagy László, Fazekas Nándor, Gulyás Péter, Iváncsik Gergő  és Zubai Szabolcs visszavonult a válogatottól. Ráadásul Harsányi Gergely is kimaradt a keretből, így egy korszak véget ért a válogatottnál. Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás is utazhatna a tornára, de mindketten sérüléssel bajlódnak. 

Újoncok:

5 a válogatottban még alig-alig játszó, többnyire fiatal játékos is helyet kapott Vranjes 18 fős keretében. 

Borbély Ádám, a fiatal kapus eddig mindössze 7 alkalommal szerepelt a válogatottnál, minden bizonnyal ezen az EB-n is csak csere lesz Mikler mögött.

Országh Ádám, a Dabasnál nyújtott meggyőző teljesítményt a jobbszélső, így került be a keretbe. Eddig csak egy válogatott meccse van, igaz ott gólt is szerzett.

Vilovszki Uros, korábban szerb válogatott volt, de honosítottuk, így 33 évesen már a magyar válogatottért küzd. Eddig 5 találkozón kapott lehetőséget a csapatban.

Bartók Donát, a fiatal jobbátlövőnek csak egy válogatott meccse van, de 3 gólja, ha bekerül a 16-os keretbe , akár az EB egyik legnagyobb meglepetése is lehet.

Fekte Dávid, a Budakalász balszélsőjének is mindössze 1 válogatott meccse van, de talán nőni fog még ez a szám.

Kulcsembere lehetnek:

Mikler Roland: Borbély Ádámnak még nincsen túl sok tapasztalata, így vélhetően Mikler első számú kapusként végig védi a tornát. 

Lékai Máté: A Veszprémben parádésan játszott az ősszel, reméljük az EB-re is áttudja menteni remek formáját.

Császár Gábor: Csaszi elhalasztotta térdműtétjét csak azért, hogy ott lehessen Horvátországban, még mindig zseniálisan játszik, komoly hasznára lehet a válogatottnak. 

Schuch Timuzsin: Schuch védekezésben adhat stabilitást a csapatnak, szükség is lesz rá, mivel olyan nagy válogatottakkal találkozik a csapat, mint a Dánok vagy a Spanyolok.

Balogh Zsolt: A Szeged legjobbja volt az ősszel, remélhetőleg a válogatottban is vezéregyéniség lesz a kopasz jobbátlövő. 

Juhász Ádám: Klubjában irányítóként számolnak vele, de a válogatottban a balszélen van lehetősége játszani. Remekül megoldja ezt a feladatot is, Csaszi kiöregedése után talán irányítóként is szerephez juthat.

Bodó Richárd: Bodó Ricsi a svédek ellen remekül játszott, jó lenne az EB-n is hasonló teljesítmény tőle. A kezdő balátlövő lehet, fontos szerepe lesz. 

Bánhidi Bence: Ugyan Szőllősi Szabolcs is bekerült a keretbe, de minden bizonnyal Bánhidi lesz az első számú beálló. Fontos lesz, hogy neki is jól jöjjön ki a lépés.


A a végső győzelemre a francia válogatottnak a dánoknak és a spanyoloknak is komoly esélyük lehet, de mi bízunk a meglepetésben, hogy akár a magyar válogatott is ott lehet a döntőben. 

A magyar válogatott 11. alkalommal kvalifikálta magát az EB-re.

33 évével Császár Gábor a keret legidősebb tagja.

Iváncsik Gergő a magyar EB rekorder 36 meccsen 106 gólt ért el. 


AZ EB találkozókat a Sport TV fogja közvetíteni, a magyar válogatott meccseit pedig az M4 Sport adja majd.


/Zoli/