A világbajnokságok hősei - Jairzinho

2018.06.02

Az idei június hónap teljes mértékben a VB lázról szól, így most elindítunk egy pár részes sorozatot, ahol az eddigi világbajnokságok  egy nagy alakját mutatjuk be. Elsőként Jairzinho van terítéken, aki az 1970-es VB-n volt csapata gólkirálya és egyik legjobbja. 

Született: 1944. december 25. 

Világbajnokságai: 1966,1970,1974

A világbajnokságokon: 16 meccs - 10 győzelem - 2 döntetlen - 4 vereség - 9 gól

Jairzinho, teljes nevén Jair Ventura Filhó 1964 és 1982 között 87 hivatalos válogatott mérkőzésen szerepelt, és 19 nem hivatalos találkozón is pályára lépett. Minden mérkőzést beleszámítva, 44 alkalommal volt eredményes a selecao mezében. 

Jairzinho már részt vett a 1966-os VB-n is, ott azonban sem neki nem ment a játék, sem a selecaonak, ugyanis már a csoportkörben kiesett a Pelé és Garrincha nevével is fémjelezett együttes. 

1970-ben azonban eljött Jairzinho ideje. 4 évvel korábban a bal szélen játszott, ekkor pedig már a jobb szélen számítottak rá, talán ez is volt az oka annak, hogy kulcsszereplője lett a tornának. Brazília világbajnok lett, Jairzinho pedig minden mérkőzésen betalált legalább egyszer, erre rajta kívül csak az uruguayi Ghiggia volt képes 1950-ben, de ő csak 4 meccset játszott, míg Jairzinho hatot. A csoportkörben Csehszlovákiának kettőt vágott, Angliának és Romániának egyet-egyet. A negyeddöntőben a Peru elleni 4-2-es mérkőzésen ő szerezte a mérkőzés utolsó gólját. Az elődöntőben ő juttatta előnyhöz a selecaot Uruguay ellen. A döntőben 4-1-re verte Brazília Olaszországot, Jairzinho csapata harmadik gólját szerezte. Érdekesség, hogy a 7 gólja közül csak 1 született az első félidőben, Románia ellen a 22. percben volt eredményes. A gólkirály a tornán 10 gólt szerző Gerd Müller lett, Jairzinho 7 gólja a második legtöbb volt.

Az 1974-es VB-n Jairzinho középcsatárként szerepelt a jelentősen átszervezett brazil válogatottban. A selecao az első két mérkőzésén egyaránt 0-0-ás döntetlent játszott, Jugoszláviával és Skóciával sem bírtak. A Zaire (mai: Kongói DK) elleni mérkőzését 3-0-ra nyerte meg az akkori címvédő. A találkozó első gólját, az afro frizurával előrukkoló Jairzinho szerezte a 12. percben. A második csoportkörben az NDK-t és Argentínát legyőzte a Brazil válogatott, utóbbi ellen Jairzinho szerezte a győztes gólt. Azonban Hollandiától vereséget szenvedtek, így csak bronzmérkőzést játszhattak. A harmadik helyért vívott találkozón Lengyelország 1-0-ra verte Brazíliát, hősünk 2 góllal zárta az 1974-es világbajnokságot. 

Jairzinho lényegében 1974-ben visszavonult a válogatottságtól, de 8 évvel később, 37 évesen még egy mérkőzés erejéig visszatért. 


/Zoli/