A világbajnokságok hősei - Diego Forlán

2018.06.05

A VB láz jegyében júniusban bemutatunk nektek néhány legendás alakot az eddigi világbajnokságokról. Jairzinho után a 2010-es VB legjobbjának megválasztott Diego Forlánról írunk. 

Született: 1979. május 19. 

Világbajnokságai: 2002,2010,2014

A világbajnokságokon: 10 meccs - 6 gól - 1 gólpassz

Diego Forlán 112 alkalommal játszott az uruguayi válogatottban és 36 gólt szerzett. Bár még most is aktív, de a nemzeti csapattól már 2015-ben visszavonult. 

Már a 2002-es világbajnokságon is pályára lépett. Az első két csoportmérkőzése ugyan nem játszott, de Szenegál ellen a második félidőt végig játszotta. Így is letette a névjegyét, ugyanis a 69. percben gólt szerzett. 2006-ban az uruk nem jutottak ki a tornára. 

2010-ben viszont minden összeállt Forlán és Uruguay számára. Forlán a második csoportmeccsen a házigazda, Dél-Afrika ellen duplázni tudott. A csoportból veretlenül jutott tovább Uruguay, majd a nyolcaddöntőben Dél-Koerát ejtették ki, Forlán egy gólpasszal járult hozzá a győzelemhez.A negyeddöntőben Forlán szerezte az egyenlítő gólt Ghána ellen, majd végül büntetőkkel ejtették ki az afrikaiakat.  A Hollandia elleni elődöntőben is gólt szerzett, de így is kiesés lett a vége. A bronzmérkőzésen Németország jött szembe, Forlán a nationalelf kapujába is betalált, de a bronzéremről lemaradt a csapatával. 5 góljával társgólkirály lett, igaz az aranycipőt Müller kapta több gólpasszának köszönhetően. A torna legjobb játékosa viszont Forlán lett, ő lett az első olyan játékos aki úgy kapta meg a díjat, hogy érmet sem nyert a válogatottjával. A Németországnak lőtt gólját a torna legszebbjének választották. Lothar Mätthaus után neki sikerült az a bravúr, hogy egy tornán 3 gólt is szerzett a tizenhatoson kívülről. 

2014-ben 35 évesen már csak kiegészítőemberként számoltak vele a tornán. Costa Rica ellen 60 percet játszott, de nem tudott maradandót alkotni, és a csapat is kikapott 3-1-re. A következő két csoportmérkőzésen nem játszott, de Suarez eltiltása miatt a Kolumbia elleni nyolcaddöntőn kezdő volt. 53 percet játszott, de sokat nem tett hozzá a játékhoz, Uruguay pedig kiesett.


/Zoli/