A világbajnokságok hősei - Andrea Pirlo

2018.06.12

A VB láz jegyében júniusban bemutatunk nektek néhány legendás alakot az eddigi világbajnokságokról. Harmadikként, a trófeát 2006-ban elhódító oalsz válogatott egyik vezéréről Pirloról írunk.

Született: 1979. május 19.

Világbajnokságai: 2006,2010,2014

A világbajnokságokon: 11 meccs - 1 gól - 3 gólpassz

Andrea Pirlo a 2006-os VB-n az olasz válogatott kulcsembere volt. Az első csoportmérkőzésen, Ghána ellen rögtön a mérkőzés legjobbjának választották. Csapata 2-0-ra nyert, Pirlo szerezte az első gólt, ráadásul ő indította Iaquintat a második gól előtt. A gólpassz csak azért nem lehetett hivatalosan az övé, mert a ghánai védő még belepiszkált az átadásba. A második mérkőzésen Gilardinonak adott gólpasszt, de az azzurri így sem tudta legyőzni az USA-t. A Németország elleni elődöntőben is Pirlot választották a meccsemberének. A rendes játékidőben nem született döntés, de a hosszabbításban 2-0-ar győztek az olaszok. Az első góljánál Pirlo szolgálta ki Grossot. A döntőben újra Pirlo volt a legjobb. Remek játékszervezése mellett ismét gólpasszal vette ki a részét a csapatmunkából, ugyanis az ő szöglete után egyenlített Materazzi. A Franciaország elleni finálé büntetőpárbajjal dőlt el, ahol Pirlo nem hibázott és egyetlen olasz sem, így Fabio Cannavaro emelhette a magasba a VB trófeát. Pirlot a torna bronzlabdásának választották, a szavazáson Zidane és Cannavaro előzte meg őt. 

A 2010-es torna előtt összeszedett egy sérülést, így csak az utolsó csoportmérkőzésen lépett pályára, de ott is csak csereként. Az olasz válogatott címvédőként szégyen szemre a csoportkörben búcsúzott.

Andrea Pirlo még 2014-ben is az azúrkékek egyik legjobbja volt, de a tornán neki sem ment a játék. Végig a pályán volt az angolok, a costa ricaiak és az uruguayiak elleni csoportmérkőzésen is, de a válogatott ismét nem jutott el a nyolcaddöntőig sem. 2018-ra pedig már odáig süllyedt az olasz foci, hogy a VB résztvevői között sincsenek, igaz ez már Pirlot nem érinti ő ugyanis már 2015-ben visszavonult a válogatottól, s azóta már a profi focitól is. 


Pirlo 116 mérkőzésen viselte az olasz címeres mezt, s 13 gólt szerzett. 


/Zoli/