A Vettel-Hamilton incidens margójára

2019.06.10

Eltelt egy éjszaka, talán valamelyest csillapodtak a kedélyek, így úgy döntöttem, hogy én is kiírom magamból ami az eset kapcsán bennem van. 

Nézzük először a száraz tényeket: A Kanadai nagydíjat végig Vettel vezette, de a 48. körben hibázott lement a fűre és a versenybírák úgy ítélték meg, hogy veszélyesen tért vissza a pályára, ezért 5 másodperces időbüntetéssel sújtották. A kellő távolságot nem tudta kiautózni, így a versenyt Lewis Hamilton nyerte.

Abba én nem mennék bele, hogy a büntetés jogos volt-e vagy sem, azt döntse el mindenki maga. Inkább a reakciókról és a tényekről írnék.


  •  Sebastian Vettel legutóbb tavaly augusztus végén győzött Belgiumban. Vettel érzi, hogy kevés amit nyújt a Ferrarinál, az előző évben is számtalan hibája volt, ezért is lehetett olyan feszült a verseny végén, mert úgy érezte, hogy elloptak tőle egy megérdemelt győzelmet. Nos, a viselkedése valóban meglehetősen gyerekes volt és nemigazán méltó egy sportemberhez, de ezt már valamelyest megszokhattuk tőle az ilyen szituációkban (2017 Azerbajdzsán, Hamilton állítólagos féktesztelése után önbíráskodott). Vettel sokkal inkább egy átlagember reakcióit hozza, és való igaz a legtöbb szurkoló hasonlóan viselkedett volna, mint ő a verseny után. No, de kérem, ezért vagyunk mi a szurkolók, ők pedig a versenyzők. A négyszeres bajnok ezzel kissé nevetségessé tette saját magát. Mindenképp meg kellene tanulnia ezeket a helyzeteket higgadtan kezelnie, mert ez az egész pályafutására is kihathat.
  • - Vettel nem, a Ferrari megérdemelte volna a győzelmet! Vettel nyomás alatt ismét hibázott, ha nem hagyja el a pályát, akkor szó sincs semmilyen büntetésről. A Ferrari versenytempója jó volt az egész hétvégén és nagyot küzdött a csapat, természetesen Vettel is, de ilyen hibák egyszerűen nem férnek bele.

  • - Hamilton szintúgy nem érdemelt győzelmet. A Mercedes ötszörös brit világbajnoka ugyan szinte végig nyomás alatt tartotta Vettelt és kikényszerített egy hibát a némettől, de számtalanszor elfékezte a gumiját, és előzni sem tudott. Összességében nem megérdemelten kapta meg a 25 pontot, más kérdés, hogy Vettelnek sem járt volna...
  • - Vettellel ellentétben Hamilton nagyon tudja, hogy mikor mit kell nyilatkozni és cselekedni. Ezt példázta az is, hogy felhívta Vettelt maga mellé a dobogó első fokára. Talán Vettel az őszinte tahó, Hamilton pedig a bájgúnár?


/Zoli/